Saturday, February 28, 2009

KENANGAN DI SOGO!!

Selesai sudah satu misi untuk membuat kerja amal hari sabtu 21 Februari lalu di hadapan Kompleks Sogo Jalan Tuanku Abd Rahman, KL. Dari pukul 12 tengahari (matahari tengah terpacak!) sampai pukul 6 petang (hujan mula turun) pengunjung yang hadir tak penat memberi sokongan!
Kagum betul Paknil pada yang datang masa hari tu. Bukan ada artis terkenal pun yang kami jemput. Bukan ada Meet Uncle Hussain pun! Tapi sambutan mengalahkan konsert besar-besaran di sana.
Paknil betul-betul rasa terharu dengan sokongan semua dan Paknil sendiri tak rasa penat berdiri selama 6 jam kecuali sesekali berhenti untuk solat dan minum. Ada ketika akibat terlalu panas mungkin, hidung Paknil berdarah! Alah…bak kata orang tua, setakat berdarah hidung, jauh dari perut!
Paknil pulak pakai baju yang ditaja ASTRO yang memang panas tak ingat. Berlengas jugaklah! Namun kawan-kawan penyampai ERA yang lain terus bagi sokongan gak kat Paknil. Adi siap urut Paknil kat dalam kemah! Nana hulur air, Dina hulur goring pisang, Burn siap kipas, Reza tak habis-habis nak offer cermin mata hitam dia sebab dia cakap panas kat luar tu, Ray sekejap-sekejap tanya Paknil ok tak (OK lah!) ? Cham pulak sibuk tanya Paknil nak makan apa! Macam tu la kitorang. Macam satu keluarga besar! Cayang diorang!
Terima kasih pada yang menderma. Hanya Tuhan yang boleh membalas jasa korang semua dan Paknil doakan agar semua yang terlibat membantu Pusat Jagaan Kanak-Kanak Nur Salam sentiasa dirahmati Allah SWT. Amin.
Paknil tersentuh bila ada keluarga yang sudi membida dan mengeluarkan wang untuk anak-anak mereka. Ini semata-mata kerana nak membawa Paknil makan di rumah mereka. Geng-geng penyampai yang lain pun teruja nak join sekali. Sebanyak RM370 dikutip untuk bidaan itu. Cuma Paknil sedih sikit la sebab ada anak comel yang juga ingin Paknil hadir ke rumahnya tidak mampu membida lebih tinggi dan terpaksa akur dengan bidaan keluarga lain. Walau bagaimana pun, Paknil ingin juga pergi ke rumah anak itu. Paknil tak mampu melihat wajahnya kecewa. Kerana terlalu sibuk selepas itu, Paknil terlupa nak ambil nombor telefon ibunya dan sampai sekarang Paknil teringat-ingat wajah anak itu. Jika ibunya terbaca blog ini, sila beri komen dan letakkan cara Paknil boleh hubungi ok?
Baju Iklan Paknil pun ada yang nak beli sebab Paknil tawarkan bersama kalung peribadi Paknil sekali. Kalung tu sebenarnya pemberian Rafflesia pada Paknil. Ala, kalung ala-ala anak muda yang bertalikan kulit hitam dan berbuahkan batu jade. Yelah, korang semua tau Paknil tak pakai rantai, jadi apa salahnya Paknil beri makna lagi pada rantai hadiah Rafflesia itu untuk tujuan yang lebih bermakna, kan?
Din Beramboi sendiri banyak memainkan peranan untuk meriuhkan keadaan di sana.
Sambil bermain gitar di iringi penyampai Era yang lain dia berjalan sambil menghiburkan pengunjung di situ. Banyak juga yang dapat diorang kutip.
Secara total kami dapat kumpulkan RM12,394.60. Alhamdulillah! Bersyukur sangat dan hilang penat kami. Rasa macam tak mahu berhenti hari tu tapi yelah, hari pun dah mula gelap dan hujan pun dah mula turun.
Di belakang kemah selesai kerja, semua saling ucap tahniah sesama kami sebab dalam tanpa kami sedar, kerja amal ini juga turut merapatkan kami bukan saja bersama pendengar ERA tetapi juhga sesama kami keluarga ERA.
Harap-harap dapat buat lagi. Isnin 2 Mac ni Paknil dan geng lain akan ke Pusat Jagaan Kanak-Kanak Nur Salam untuk menjengok keadaan mereka dan sekali gus menyerahkan wang kutipan. InsyaALLAH!

24 comments:

ReD said...

aah la...cian dak tecik tu yg x dpt bid paknil..=(

cian gak kt paknil sb idung die bdarah dek krna cuaca yg sgt panas...

αzηιℓαηιℓαρℓє said...

Assalamualaikum :D

Tengkiu PakNil kerna post tentang kat SOGO tu.

heheheh..

kejap lagi saya post comment.

blum baca post ni ;D

DAIRPADA;

Aznilanilaple
Pangil Aerin dah bleh. ;D

<< s| teD| yanG GOmuK >> said...

kadang2 kita nak penuhkan semua impian dan permintaan orang lain.. tp kadang2 juga.. kita hanya terdaya lakukan apa yang hanya kudrat kita mampu lakukan..
tahniah pak nil...

Nana Rosli said...

pak nil dh ala2 angkswn plak pkai bju gitu! hihihi
tahniah pak nil yer..
penat lelah berhasil.
apdet2 lagi ek,
muacchks!

αzηιℓαηιℓαρℓє said...
This comment has been removed by the author.
αzηιℓαηιℓαρℓє said...

Assalamualaikum lagi ;D

PakNil sihat?

cian nya hidung PakNil berdarah ):

Baik eh penyampai2 Era ;)

Betul-betul macam famili ;D

heheh.

Cuaca dah lah panas;

kene pakai baju yang ditaja Astro plak tu.

Haaaaaa..

Kalau saya di Sogo pada hari tu.

dah sesat saya among the crowd ;D

Ramai seyh!

hmmmmm..

Sekarangtengah dengar radio era.

PakNil & PakDin ;D

eheheh..

Lepas menyampai radio PakNil nak gi mana?

*heheh kpo seyh saya ;)*

SALAM SYG & HORMAT;
Aznilanilaple ;D
Panggil Aerin sudah ;D

PS: Tahniah kerna VCD TomTomBak di pasaran Singapura ;D Mesti nak kenen beli!

Su3y said...

A'skum abg aznil...

At last u update ur blog ehh,suzy baru jer online den adik Aerinisha inform me about ur blog has been updated :)

Thnx to her...

Ohh,kenengan di SOGO...

Memang rugi sangat2 suzy tak dapat nak join tat time...

Entah bile lagi lah dapat meet abg aznil suzy pun tak pasti...

Huhuhu...

Ape2 pun baguslah sambil beramal disana :)

Insyallah dengan cara ini,hidup kite akan lebih diberkati olehnyer...amin!

Thnx so much for spending part of ur time updating ur blog each & everytime yer abg aznil...

Appreciate it lots...

SALAM SAYANG DARI,
SUZYLINA ;)

anne said...

Salam Abg Aznil,

Alaaa, Abg Aznil pulak cakap Tengkiu Anne;-)It was my pleasure. Walaupun tak seberapa sangat sumbangan my company, i besar hati sangat and terima kasih kepada Riuh Pagi team n ERA sebab buka peluang pada syarikat & individu untuk turut sama dalam kerja amal ini.

I yang patut cakap TERIMA KASIH sangat-sangat sebab Abg Aznil beriya promote OneHR hari tu:-) Siap buat quiz lagi. It was fun. Appreciate your effort!

Bukan promosi yg diharapkan sangat, tapi semoga sumbangan semua yg terlibat, tak kira dalam apa bentuk, kecil atau besar akan membantu anak2 di Pusat Jagaan Nur Salam mendapat masa depan yg lebih baik, insyaAllah.

Thank you very much!!

p/s - mintak izin save gambar ye.

edzlin007 said...

salam paknil. saya rasa paknil lagi popular dari meet uncle hussein. hehe. thanks tuk post ni. paknil memang tak tahan panas kan. tapi berbaloi juga tuk kutipan derma tu semua. arap paknil dapat kunjungi anak kecil itu.

nanti dah pergi rumah nur salam, posting tentang itu pula ya.

Syukri @ Kicuk @ Bulan Penuh said...

hahahahaa...
dalam picture yang pertame tu ade gmbo saye laa...

yang pakai baju kaler hijau tu!!
& badan yng paling beasr tu..

anyway pon.. tengkiu paknil & pakdin sbb sggup turun ke tgh kota hanya smata2 untuk mengutip derma untuk RUMAH NUR SALAM..

sye amat kagum dgn sikap pak nil!!
& sye brase kesian sebab idong pak nil bedarah...

SALAM MESRA DARI:
~ SYUKRI @ KICUK @ BULAN PENUH

NieRadiNa said...

salam paknil..

ala paknil sya bru jer trun sogo ari nih..mgu lpas blik kmpung xdpt trun..ala paknil trun ar sogo skali lg yek...

sya tgk kt pic tuh rmainya yg hadir berikan sokongan..sya puji kerja amal yg dilakukan paknil n krew ERA..hrap akan diteruskan smpai bebila..

Yanie said...

kalo paknil dh ader kat sogo @ dimana ajer.....xpyh tggu artis2 popular dah...paknil pun dh ckup popular tau... sokong paknil 110% tepuk2 sayang muah...muah...

akid said...

hehe.. i was there at dat time..
go paknil..!!

Su3y said...

A'skum abg aznil...

Ya allah,suzy boleh tak tau hidung abg aznil berdarah time abg aznil kat SOGO tu...

Ciannyer,cuaca terlalu panas...

Tapi penyampai2 Era smuenyer helpful...

Dah macam family lah,tat's good :)

If i were there,surely suzy pun will offer my help too...

Huhuhu...

Besar pahalanyer,sambil tu beramal...

Tetap kuatkan semangat walaupun hidung berdarah...

Alhamdulilah,abg aznil berjaya jua...

Next time 1stly juz take good care of urself & beloved family...

I juz don't want anything bad to happen to u...

SALAM SAYANG DARI,
SUZYLINA ;)

Jelly said...

well pak nil, kalau sbot jerk nama pak nil sure penoh nyer..
bila la anak2 jell dpt jumpa pak nil ekk.... bila nak turun JB nie?

AdiNang said...

paknil kena lelong... bestlah baju astro paknil pakai tuh. tahniah dah bejaya kat sogo tu walaupun panas terik.

dhah611 said...

salam,,..

dhah bngge sgggtttt ngn abg aznil,,..

sbb x mlupekn prkare wajib yg hrus dlakukn dhulu,,

w'p0wn cbuk mlayan pminat2 abg aznil,,..

dhah cayang abg nil,,,,,......!!!

dHah611 said...

pesal abg aznil x buat mser cuti sk00l,,.

bru larh dhah bley pegi,,..

biasenye stiap cuti sk00l,,..bln 12..

hah pegi kl s0km00,,.

n slalu shoppin' kt s0g0 tu,,..

xpi,,..

x per lar,,..

w'p0wn x pegi,,..

xpi bley rser kmeriahnnye,,..

kcianyer idung bdarah,,..

x per2,,,..

ramai d0kt0r kn ctuh,..!!

FiQ OnLinE said...

JOM SAHUT CABARAN "TOP SUPERB BLOGGER" DENGAN MEMENANGI HADIAH BERNILAI RM 700 tanpa keluarkan WANG ? APA TUNGGU LAGI.
JOM SERTAI CABARAN TOP SUPERB BLOGGER di http://www.fiq-life.blogspot.com .
PENDAFTARAN PERCUMA @ FREE SAHAJA..
JOM SAHUT CABARAN INI!!!

CARA MENDAFTAR :


Anda perlu menghantar email kepada fiq.life@yahoo.com di sertakan dengan :



Nama :
URL Blog :
Alamat :
Umur :
Jantina :



Tarikh tutup penyertaan pada 15 March 2009.


* Di harap maklumat lengkap ini memudahkan pihak Fiq Online menghantar HADIAH kepada anda.

Nazran said...

Salam Pak Nil,

Nak minta tlg Pak Nil & penyampai ERA meriahkan majlis mengumpul dana sekolah.. kalau Pak Nil sudi.

TQ.

p/s kirim salam ngan Pak Tam (my old pren)

aL sYa said...

wahaha..aritu kebetulan gi sogo ms ade era kt situ..
nmpk paknil dr blkg je,sedih2..*sobs*

Deewan said...

salam abd aznil. tahniah berjaya dlm prjek amal 2. moga Allah mbls sgla kbaikan abg. jgn lupe wt amal lagi

Cek Yot said...

saya pegi sogo masa paknil ada kat situ. tak jadi nk gi amik gambar. ramai sangat plus kesian tgk muka paknil yang memang obvious sangat penat. tapi tetap respect paknil. go paknil go!

Elynn said...

Ya ampun! Pak Nil, elynn ingat sama ler tadi pakai baju macam angkasawan Negara pulak tu, hampir-2 ingat Malaysia akan hantar angkasawan ke-3 ke bulan / planet mana??

Rupa-2nya PAKNIL, mengenakan uniform ASTRO pulak tu.

Hai..ana talent seperti Dr. Faiz & Syed pulak tu..

Classssssssss... paknil ni SERBA MENJADI semua karektor... :)