Sunday, July 26, 2009

AL-FATIHAH BUAT YASMIN AHMAD

Semoga Yasmin Ahmad ditempatkan bersama dengan orang-orang yang soleh di sisi Nya. Seungguhnya dari Dia kita datang dan kepada Dia juga kita kembali.
Paknil mengetahui berita pemergiannya pada pukul hampir 12mlm tadi dan terus bergegas ke Pust Perubatan Pakar Damansara. Di tingkat 3, telah ramai yang terlebih awal tiba, berwajah sedih. Paknil lihat Jaclyn Victor dan Sharifah Amani sugul saja. mungkin masih tekejut dengan berita pemergian. Rakan wartawan pun sudah sedia menunggu berita yang boleh dilaporkan daripada ahli keluarga.
Kak Fati turut memberikan maklumat kematian itu kepada kawan wartawan yang hadir mewakili keluarga Allahyarham Yasmin. Yang indahnya suasana di situ apabila Paknil lihat ramai yang hadir terdiri daripada pelbagai bangsa. Melayu, Cina, India dan yang lain benar-benar melambangkan perjuangan Yasmin. Itulah perjuangan Yasmin selama ini pun. Warna perpaduan begitu tebal dalam setiap hasil kerja beliau.
Itulah yang akan kita rindukan mengenai Yasmin. Naskah kreatif Yasmin sangat disenangi berbilang bangsa dan mendapat pengiktirafan dunia! Semoga semangat beliau tidak terhenti selepas ini.
Semoga beliau tenang di sisi Penciptanya. Amin.

video

67 comments:

catz_mafia said...

Pak Nil,
Takziah untuk family beliau.. semoga ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.. Amin

faiz said...

Pak Nil - kami semua terasa kehilangannya. Al-fatihah utk Yasmin Ahmad dan semoga beliau ditempatkan dikalangan org2 yg beriman...

暗い(の・もの・人) said...

takziah buat keluarga arwah.....semoga arwah ditempatkan dgn org2 yg beriman amin.....

daydeck86 said...

al-fatihah & salam takziah buat keluarga beliau

Koishie said...
This comment has been removed by the author.
Koishie said...

Kehilangan yang amat sangat akan dirindukan... AL FATIHAH...

sakurasa 2 said...

al-fatihah n takziah buat keluarga beliau

roseazmi said...

salam takziah utk keluarga Yasmin Ahmad dan al-fatihah buat beliau. Allah lebih menyayanginya..

edzlin007 said...

salam paknil.

Al-Fatihah kepada arwah Yasmin Ahmad. takziah kepada keluarganya. sememangnya pemergiannya dirasai seluruh orang malaysia.

ai@reel said...

alfatihah.

amin

SiQaH said...
This comment has been removed by the author.
anne said...

Semoga arwah ditempatkan bersama orang2 yg beriman.

Takziah kpd famili Yasmin.

I will miss her Petronas adverts the most:-(

SiQaH said...

Al-Fatihah dan takziah kepada family arwah.
moga rohnya dicucuri rahmat..

Nor.Abd-Azila.Azis said...

al-fatihah dan salam takziah buat keluarga yasmin...

moga roh nya di cucuri rahmat

SiMpleSmArtErMe said...

Alfatihah..

Sungguh saya pon terkejut dengan berita ini..

GummyBear said...

al-fatihah

Syafiq Khai said...

al-fatihah. semoga rohnya dicucuri rahmat.

midot said...

takziah..moga rohnya dicucuri rahmat..Al-Fatihah..

Applique Tee Shoppe said...

tak ceria lah iklan raya petronas tahun ni... huhuhuhu

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

sedey :-(

al-fatihah utk keluarga yasmin ahmad...

Su3y said...

A'skum abg aznil...

Sememangnya telahpun suzy ketahui bahawa beberapa hari lepas arwahnya sedang bertarung nyawa tenat di ICU...

Hanya doa sahaja yang mampu suzy panjatkan supaya arwah dipanjangkan umur & semoga cepat sembuh pada ketika itu...

Namun mungkin ajalnya sudah sampai,allah s.w.t lebih menyayanginya...

Tidak dinafikan suzy agak terperanjat juga sebaik saja terbaca post abg aznil yang mengatakan arwahnya sudahpun tiada...

Kali ini marilah kite doakan bersama agar rohnya dicucuri rahmat serta ditempatkan di tempat-tempat orang yang solehah...

Amin...

Kepada ahli keluarga arwah,takziah suzy ucapakan...
Semoga terus tabah menjalani kehidupan-kehidupan harian...

Kite semua telah kehilangan seseorang director/producer yang sangat disegani...

SALAM SAYANG DARI,
SUZYLINA...

liyana said...

al-fatihah buat beliau, dan semoga roh nyer di cucuri rahmat.amin

Jejaka Desa said...

Al-Fatihah. semoga rohnya dicucuri rahmat.Amin

ALIFF AQILL said...

takziah dan al-fatihah..
kita doakan semiga rohnya ditempatkan di kalangan org2 yg beriman..
semoga arwah tenang disisi penciptaNya..

MR.KUMAR said...

Saya pernah berkesempatan menemuramah Arwah ketika beliau gigih mempromosikan Earth Hour Malaysia. Sempat beliau mengulas soalan yang saya ajukan terlebih dahulu, dengan berkata, "That handsome boy there asked me about how teenagers can take part in this event?". sedikit gembira kala saya yang kurang kacaknya sikatakan kacak..begitulah bagusnya budi bicara Yasmin ketika berbicara. Pandai berjenaka, pandai menarik semua kolompok masyarakat untuk berada dalam satu kelompok bernama Malaysia. Meskipun pertemuan kami hanya sekali cuma, tetapi, kenangan yang ditinggalan Yasmin kepada saya, secara peribadi takkan mungkin saya lupakan..Hilangnya Yasmin, hilang satu lagi bintang yang melahirkan begitu banyak nama bintang yang bersinar ketika ini...apakah kita akan ada lagi bintang seumpama Yasmin yang melahirkan bintang-bintang berkualiti?? GOD BLESS YASMIN

Emy Omar said...

Alfatihah..takziah buat keluarga arwah

akulah Lara said...

Sebelum ni saya ada baca di akhbar harian tentang kondisi arwah..Sememangnya tatkala mendengar tentang penyakit belia, terus saya panjatkan doa kepada Yang Esa, moga beliau sembuh dari sakitnya. Kini saya mendengar tentang pemergiannya, Allah begitu menyayanginya. Al-Fatihah buat Almarhummah Yasmin Ahmad. Moga rohnya ditempatkan di kalangan orang-orang beriman...Kehilangan pengarah berbakat ini, tiada galang gantinya....

All about my Life... said...

Salam pak nil..arwah mmg bnr2 memperjuangkan semangat perpaduan kaum..tgk lah hasil2 filem arwah..suma kaum ada..
erm..sy pun trkejut ms dia jatuh kt tv3 tu..xsangka..
semoga rohnya dicucuri rahmat Ilahi...Takziah bt family arwah..Al-Fatihah....

ai said...

Al-fatihah.. :(

norandrew said...

Assalamualaikum!!!
Al-Fatihah untuk arwah, dan ucapan takziah untuk kaum keluarga. Moga ditempatkan bersama orang-orang yang beriman.Amin.
DariNya kita datang kepadaNya kita kembali........

UlekMayangBiz2U.com said...

Al-Fatihah buat Allayarhamah & takziah untuk keluarga beliau

Myraa said...

saya turut bersimpati jugak dengan berita pemergian beliau ke rahmatullah. sy harap roh beliau dicucuri illahi.

ish said...

Takziah.. al-fatihah.

αєrιn said...

Al-Fatihah.

mohamad yazid said...

terkejut dengan berita yasmin ahmad kena strok, tetapi Allah lebih sayangkan dia...al-fatihah

*p/s: filem, iklan dia buat banyak yang best2, sapa yang akan dapat gantikan beliau

AzMas said...

al-fatihah..:(

noor afzan said...

Pak Nil..
Kami amat terasa dengan ketiadaannya..
betul..
harap ada penyambung usaha beliau..

NieRadiNa said...

salam..

hmm..saya tumpang sedih dengan pemergian allahyarhamah yasmin ahmad...seperti yg diuar-uarkan siaran brita jam 8 td....industri prfileman tnahair tlah khilangan sebutir prmata yg bgitu bharga...tiada sesiapa yg mmpu dpt mnandingi hasil kerja yg unik darinya..filem gubra,sepet,mualaf mukhsin trutamanya amatlah sya minati...karyanya lain dr yg lain..sntiasa mnceritakan khidupan brmasyarakat,masyarakat majmuk,kluarga,kasih sayang ...xdak mnghairankan karya2nya mndapat plbagai pngiktirafan dr dlm dan luar ngara...filem2nya dr dulu lg mnonjolkan elemen2 satu malaysia...x mnghairankan semua kaum hadir smasa majlis pngkebumiannya...

Smoga roh allahyarhamah ditempatkan dikalangan org2 yg mndapat keredhaanNYA...AMINNN....

p/s terima kasih Gala TV Plus kerana menyiarkan dokumentari mengenai YASMIN AHMAD...

Dura said...

Al fatihah ...semoga rohnya dicucuri rahmat Allah swt ..amin!

~iceq~ said...

cedeynyer...kehilangan beliau mmg terasa sgt2..sbb karya beliau sgt mantap..*sob2*

rOzzana said...

I felt so saddened after hearing the news...after the lost of MJ, we have lost another talented and dedicated person YASMIN AHMAD...

the one that has brought different has brought the truth of multi racial lifesytles, culture and habitat into her movies which has a big impact and lesson to be learnt on each movie...

i still hoping to watch the FULL MUALAF movies without any cut scence....

i still looking forward for more of her movie....

as her great fan and being a role model to all...she's one of the person that bangsa melayu need to perjuang dunia seni melayu, like P.Ramlee we lost her too early...

we still need her but Allah loves her the most...

semoga allah mengrahmati roh mu...terima taubatmu ...daripada allah kita datang kepada allah juga kita kembali...semoga YASMIN AHMAD di tempatkan bersama-sama orang orang yang alim...AMIN....AL-FATEHA.....:(

seriously losing her is a big lost to our malay film industries....

salam takziah kepada keluarganya....

regards
rOzzana

ima shhs said...

al fatihah...:-(

ABCPlus said...

Salam Paknil....Patah tumbuh hilang tak mungkin ada pengganti...al-fatihah buat almarhumah Yasmin..semuga rohnya dicucuri rahmat ...buat famili beliau berbanyak bersabar ...redhakan pemergian beliau dan doakan agar rohnya aman disana...amin..

SiMataSepet said...

Salam Pak Nil..

Takziah di atas kehilangannya...

warikh said...

1Malaysia

Takziah.

NH Rawlins Una A said...

Sedeynye Allah yang tahu
Bak kata Pak Nil
Allahyarham adalah ikon 1Malaysia kerana karya allahyarham berjaya menggabungkan masyarakat Malaysia

Perginya Allahyarham menandakan perginya Ikon Filem Malaysia (pendapat peribadi saya). Tiada lagi kita menyaksikan filem-filem yang jujur dan ikhlas dalam mengupas kehidupan di Malaysia. Karya Allahyarham tidak hipokrit.

Buat keluarga Allahyarham,
Seluruh warga Malaysia mendoakan beliau ditempatkan di kalangan yang disayangi Allah swt. Perginya allahyarham dalam tempoh yang sekejap sangat-sangat dirasai.

Al-Fathihah buat allahyarham.

Kak Min...
You will be dearly missed.

Miss Nurul said...

“Maha Suci ALLAH yang menguasai segala kekuasaan, dan DIAlah Yang MahaKuasa atas segala sesuatu, Yang Menciptakan hidup dan kematian, bagi melihat dari kalangan kamu siapakah yang terbaik amalnya. Dan DIA itu Maha Perkasa dan Maha Pengampun”
Al-fatihah...

atty's said...

takziah buat keluarga arwah.....semoga arwah ditempatkan dgn org2 yg beriman amin.....

Bieaz said...

AL-FATIHAH..

Zack said...

Hi and Salam to Aznil,

My name is Zokhri Idris and I must say I'm a big fan of arwah Yasmin. Truly the nation is suffering a great loss to its future generation. May I say something to reflect on this sudden and saddened grief.

kita semua sedia maklum dan menyedari akan perjuangan arwah YA. Hampir semua rakyat jelata terkesan dan tersentuh melalui karya2 beliau. true not all support her ideas but i wud say majority do. Dan sy yakin, seandainya YA berkesempatan sebelum menemui sang pencipta, pasti beliau akan menuturkan kata2 semangat yg meminta kita menyambung dan meneruskan legasi perjuangannya. Her spirit will never dies although she is no longer with us. itulah yg sememangnya diharapkan oleh YA dan juga kita semua, baik pecinta seni, penggiat industri atau pun rakyat biasa seperti saya dan kawan2 yg lain.

Justeru ingin sy bertanya, berkemungkinankah anda (aznil) dan beberapa rakan artis yg lain, menyambung perjuangan YA? adakah idealism YA juga turut dikongsi dan diapreasasi oleh anda dan yg lain? u may not answer this to me or to other viewers, but if u do, I hope there will be something u can do in order to create our country a better place to stay.

There are a lot of things i want to do for the nation, many ideas i want to share for the country but I am just a layman. a commoner who is nobody in the industry. I admit, the room of contribution is available to everyone, but giving ur capacity and capability, my friends and I put a really I hope in you.

I look forward to hearing a favourable reply from you. May God bless you and everything U desire in life.


Al-Fatihah to Almarhumah Yasmin Ahmad,
Zokhri Idris X

~amy liana8886~ said...

salam takziah..smoga rohnyer di cucuri rahmat...amiin..

MiSS MiMieY said...

salam..

Kepergian Yasmin Ahmad langsung tidak disangka-sangka...

Tahziah buat keluarga Yasmin juga suaminya yg tercinta..

<< s| tED| >> said...

R.I.P. Yasmin Ahmad!

mr dobra said...

Pak Nil - takziah dari kami kepada keluarga insan hebat Yasmin Ahmad.al fatihah semoga ditempatkan di kalangan org2 beriman

zukeri said...

Salam,

Saya menitiskan air mata kesedihan tak kala mendengar berita kematian Yasmin. Tak tahu kenapa. Saya tak mengenalinya cuma menonton filem-filemnya sahaja.

Kebaikan keluhuran dan keimanan seseorang kita boleh tahu walaupun ia tak diberitahu.

Ya Allah,berikanlah Yasmin kebaikan di akhirat dan jauhkanlah daripada azab api.

Salam takziah kepada keluarga Yasmin.

joegrimjow said...

takziah
pergi seorg yg hebat

ROHAIFI AZRI said...

al-FATIHAH untuk YASMIN dan al-Fatihah juga untuk saudara seISLAMku yang telah kembali kepadaNYA khusus juga kepada sahabatku Fatmawati yang terkorban dalam kemalangan jalanraya di Maran (Pahang) tempohari, turut mengorbankan suami, anak, ibu dan adiknya.

semoga Roh kalian ditempatkan Allah swt di kalangan hambaNYA yang soleh dan solehah. ameeennn...

mimi said...

takziah buat keluarga arwah..
al-fatihah..
i love all her stories..

LYaFRINA said...

Pak nil.....
Semoga arwah ditempatkan dikalangan org2 yg beriman....

shamsida said...

Pak Nil...yang pergi tetap pergi, kita yang masih berada di muka bumi Allah ini perlu sentiasa ingat mengingati..AlFatihah buat Yasmin Ahmad

yayaIBRAHIM said...

sama samalah kita berdoa

Faizal Dzasrik said...

al-fatihah...

D'Rimba said...

Salam pejuang seni sekalian, di sini saya ingin meluahkan sesuatu yang sedikit menyayat hati tentang bahasa kita bahasa Melayu. Saya secara peribadi amat kecewa dengan penggiat seni tanah air apabila bahasa Melayu diperkotak-katikkan diam seribu bahasa....Sedangkan karya seninya banyak dalam bahasa Melayu..Kenapa tidak bersama pejuang bahasa mempertahankkan bahasa Melayu itu sepenuh jiwa.....

CADPHOBIA said...

al-fatihah & salam takziah buat keluarga beliau...
n rasanya iklan raya petronas tak akan sama seperti yang lepas...

Fiza Nordin said...

salam pak nil...salam takziah.semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempat di kalangan orang2 yang disayangiNYA.

sy mmg tahu arwah meninggal dunia tetapi sy tidak tahu pula di mana beliau dikebumikan.tp tadi sy menziarahi kubur arwah emak sy di Batu 13, Puchong berdekatan dgn Putra Heights, sy terlihat sebuah pusara yg nampaknya tanahnya masih merah dan dipenuhi bunga harum sundal malam di atasnya. bila saya lihat namanya YASMIN BIN AHMAD. saya yakin tidak tersalah orang jadi sya ambil kesempatan itu utk mmbacakan al-fatihah utk arwah dan berdoa kepada Allah s.w.t. semoga arwah tenang di sana di sampingNYA.

Honeydy Love said...

sedihnya... baru apply keja dgn dia..
She was very nice person... ;(

hangeng said...

This season is all about lace. thomas sabo schmuck günstig I am talking about crocheted cotton lace, sabo charms the kind your great grandmother thomas sabo engelsflügel wore. Think of the old doilies she used to angebote thomas sabo make. Lace is on everything these days from clothing, handbags and the rest of the accessories. You will see handbags made out of it or adorned with it. It is made into lightweight thomas sabo
flowy scarves. Bangles are big and anhänger thomas sabo covered in lace with matching necklaces and earrings. The thomas sabo kette
necklaces have lace beaded into it, thomas sabo 2010 beaded with lacey disk beads thomas sabo online shop
or lacey beads themselves. It will not be hard to find a great shirt with lace on the top and accessorize it with matching earrings, thomas sabo halsschmuck
necklaces, scarves or handbags. thomas sabo ohrringe Use them tastefully together but don't go overboard. A little of each goes a long way. Handmade is big in this category so don't go looking only at stores; keep those art shows in mind for that unique great find.