Thursday, December 18, 2008

TENANG Di MADINAH MUNAWARRAH


Dalam sedih meninggalkan Mekah, namun hati Paknil berbunga jugak sebab nak ke Madinah mengunjungi Makam Rasulullah SAW dan Masjidnya, Masjid Nabawi. Selepas solat Jama' Taqdim Zohor dan Asar kami bergerak menaiki coach ke Madinah. Pejalananan mengambil masa 4 hingga 5 jam jugak. Dalam perjalanan, Paknil menganalisa bumi gurun ciptaan Tuhan. Paknil tak boleh nak bayangkan bagaimana Nabi Muhammad SAW bergerak merempuhnya untuk menegakkan syiar Islam dan berhijrah ke Madinah. Bukan itu sahaja, Baginda turut berulang alek dari Madinah ke Makah dan ke Madinah yang akhirnya wafat di Madinah. Dengan hanya berkenderaan unta, Baginda meredah padang pasir dan gunung batu! Itulah mukjizat Nabi!

Setiba di Madinah, terdengar azan Isyak dari Masjid Nabawi. Letak barang di bilik, Paknil terus bergegas melepaskan rindu pada junjungan kita. Begitu juga pada hari2 selepas itu. Paknil tidak lepaskan peluang untuk berada awal di Masjid Nabawi dan dapat beberapa kali bersolat, membaca kitab Al-Quran dan berdoa di Raudhah! Syukur Alhamdulillah...rasa seperti dekat denganNya dan Nabi Muhammad SAW.

Keadaan di Madinah lebih teratur susun bina bangunannya dan nampak lebih moden. Yang pasti penduduk Madinah lebih mesra dan bersopan santun. Bandarnya juga lebih bersih dan lebih sejuk dari kota Mekah! Pada waktu malam ia boleh mencecah sehingga 15 darjah!
Pada waktu siang, Paknil juga turut dibawa berziarah ke tempat2 bersejarah seperti Masjid Quba; Masjid Qiblatin, Bukit Uhud dan Makam para Syuhada. Walaupun ini bukan pertama kali Paknil menziarahi tempat ini tapi setiap kali itu Paknil terasa begitu teruja! Airmata toksah cerita lah...terutama bila mengenangkan para Syuhada berjihad untuk menegakkan Islam!

Yang turut Paknil tak lepas kunjungi ialah Pasar Tamar!!!!

Di Madinah Paknil tak lama, cuma 4 hari 3 malam. Seperti di Mekah, Paknil rasa sedih pulak nak tinggalkan kota Madinah. Lebih-lebih lagi nak ucapkan selamat tinggal di makam Rasulullah SAW. Ramai yang menitis airmata bila berkunjung ke Makam Baginda yang bersebelahan dengan Makam Saiyidinna Abu Bakar dan Saiyidinna Umar.

Sekali lagi...Entah bila aku dijemput lagi ke sini.

69 comments:

anne said...

Alhamdulillah, tumpang bersyukur dah sempurna ibadat haji Abg Aznil dan jemaah M'sia lain.

Thanks again for sharing kat blog ni. Teringin sangat nak pegi. Abgnil doakan Anne, boleh?

Insyaallah, panjang umur, murah rezeki, Abg dijemput lagi menjadi tetamu Allah ditanah suci...

dunia ria nabila said...

Alhamdullilah,syukur abg aznil dah menyempurnakan ibadat haji....

cikgu zainab said...

Alhamdulillah, selesailah sudah rukun Islam yang ke lima ditunaikan.
Memang perasaan sedih & terasa sayu bila waktu nak tinggalkan Mekah & Madinah...dan kita selalunya akan tertanya2 bilakah kita akan menjadi tetamuNya lagi!

edzlin007 said...

salam paknil. alhamdulilah, syukurla paknil dah menyempurnakan ibadah haji. terima kasih sekali lagi. Insyaallah ada rezeki, paknil jadi tetamu Allah lagi di tanah suci

fahmi said...

semoga mendapat haji mabrur

Ezza Aziz said...

Salam Hj Aznil,
semuga selepas ini anda akan bertambah kuat dan bersemangat menghadapi hari hari mendatang.

KAKTINY said...

Syukur paknil dpt menjadi tetamu Allah utk kali ini.. didoakan semoga paknil akan dimurahkan dan dimudahkan rezeki utk lagi menjadi tetamu Allah ke sana nanti.. semoga.. Aminnn....

MiShi_Ka said...

paknil...alhamdulillah...selesai dah ibadat haji paknil...parents saya pon ada di sana gaks...didoakan moge dapat haji yg mabrur...doakan kite plak dapat menjadi tetamu Allah suatu hari nnt...

Mama Hakimi said...

alhamdulillah... dh nk balik dh...

@cu SaYaNg said...

Ya Allah Pak Nil..
syahdu nye tengok gmbr2 Pak Nil kat sana...rindu terasa nak menjejak kan kaki lg ke sana...
Alhamdulillah satu ketika dulu sy penah menjejak kan kaki ke tanah suci Mekah & Madinah bersama ibu & arwah ayah...dan insyaAllah jika diizin kan Nya saya akan menjadi tetamu Nya lagi....

nooRjan said...

alhamdulillah paknil, syukur dapat memenunaikan rukun islam ke-5..sungguh terharu pabila membaca pengalaman paknil sepanjang berada di Madinah dan Mekah...keinginan terasa disanubari ini pergi ke sana..insyaallah..paknil pasti dijemput lagi menjadi tetamuNya nanti...doakan untuk saya sekali..k

....dayapp...... said...

syukur pak nil dah balik...
ary 2 masa sy g umrah, sy rasa mcm xnak balik...
dan bila sy balik cni, sy d sah kn m'hidap sejenis penyakit.. sy redha dgn ujian Allah...

harap lps ni walaupon pak nil d timpa dugaan paling besar dan susah pon, ingat la ada lg yg susah dari kita..

semoga pak nil terus success dgn kerjaya....

harap2 lps ni pak nil d murh kn rezki utk kembali k tanah suci Allah...

Mama Danish said...

alhamdulillah..tumpang gembira ngan syukur sbb pak nil dh sempurnakan ibadah haji paknil..walaupun sy tak berpluang nk g ke tanah suci tu..insyaallah saattu akan tiba nanti...alhamdulillah syukur

ZaiMuN Erin Yahyah said...

suka tgk pak nil botak. encem.. hehehe.. nampak kemas.. :)

faRah said...

alamdulilah sume nya bjln dgn lancar..i/allah murah rezeki paknil akn pergi lg ke sane...

miss_tears said...

salam pak nik..
gembira mdapat tahu yg pak nil dah selamat sampai di malaysia..

alhamdulillah..

trase sedih n sebak kgak bile bace coretan2 paknil..
insyaallah, jike ade rezeki dpt pak nil kesana lg..
amin..

jiejah said...

Alhamdulillah .. selamat pergi & selamat kembali pak nil.

ABOTfnd said...

ASSALAMUALAIKUM pak HAJI NIL...alhamdulillah...bersyukur dah selamat .Semoga berTAMBAH rezeki , umur dan kesihatan ke atas dirimu.AMIN

Bieaz said...

Assalamualaikum...Alhamdulilah Abg Nil dah sempurna menunaikan ibadat haji.Bie new kat blog Abg Nil apa2pun semoga mendapat haji yg mabrur Amin.... Lau ada masa blogwalking di blog Bie at bieaz.blogspot.com.OPP..!!Sebelum Bie lupa link Abg,Bie add kat blogroll Bie. oKey sampai jumpa lagi BIE DARI BRUNEI DARUSSALAM.

NieRadiNa said...

bestnya paknil dpt pegi makam junjungan besar kita..hmm..tak sabar rasanya sya nak pegi..sbb sesiapa yg pgi melawat makam baginda nabi insyaallah akan mndapat syafaat baginda dihari kiamat..

jeles ar tgok paknil kt sana..hmm..insyaallah sya pasti akan mnyusul kesana nati...mudah-mudahan..amin..

NieRadiNa said...

paknil..nk tnya skit..myspace n friendster paknil aktif x..psal sya dh 'add' paknil lma dh..tp paknil x 'add' blik pun..
nati paknil add,k...nama erda83..
paknil jgn lupa tau..

sir NIK said...

alhamdulillah..syukur kepada allah kerana abg aznil selamat pulang daripada menunaikan fardu haji yang ke 5.. saya doakan semoga abg aznil mendapat haji yang marbrur...insyallah..

-eni- said...

salam paknil...
Alhamdulillah...
selamat pergi...
selamat kembali..
sempurna sudah ibadat haji...

:: p R i n c E s S _ N :: said...

parents oso wat haji...epy jerkk tgk diorg...

gee ryder said...

alhamdullillah...syukur dh slmt dpt haji :)

melyssa_nadiea said...

Alhamdulillah... chiyok paknil..chiyok =D =D =D

daeng said...

assalamualaikum paknil...

alhamdulillah..paknil balik dengan selamat....

thanks sudi share segala moment pak nil kat sana ...selamat berehat...

sya said...

Salam abg aznil...syukur abg aznil telah selamat pergi dan pulang dari sana..semoga apa2 yang didoakan oleh abg aznil akan termakbul oleh Allah s.w.t...peace~

Aiza said...

Subhanallah...tenang di tanah haram...seronok lihat gambar2 pak nil kat sana...Insya Allah akan lagi ke sana..moga dimurahkan rezeki......teringat sgt ngan hubby yang bertugas di sana..tak balik agi....huhuhuuu...

last nite dia bgtau sejuk sgt di madinah...dah mencecah 8 degree...iskk..

anty said...

Syukur kehadrat Illahi kerna dengan keizinanNya Paknil dapat menyempurnakan ibadah haji...itulah kasih sayang Allah dipermudahkan segala urusan...

hudd said...

alhamdulillah ...haji aznil...
tahniah..

cintalaila said...

Alhamdulilah syukur kepada Allah paknil dpt menjadi tetamu Allah utk kali ini.. didoakan semoga paknil akan dimurahkan dan dimudahkan rezeki dan doakan semoga kami juga akan menjadi tetamu Allah ke sana satu hari nanti.. .. Aminnn....

BlackRose said...

alhamdulillah pak nil dah balik..selamat pulang ke tanah air...

dakk3cik said...

Alhamdulillah..smp jugak hajat paknil ke mekah dan madinah..sy pun teringin sangat nk gi mekah..ketenangan yg paknil rase,sy pun turut merasainya..doakan sy sempat mengujungi tanah suci ye..? semoga haji di lakukan menjadi haji yg mabrur...amin..

azlin hashim said...

Terima kasih paknil berkongsi cerita.

Sekarang ni time org balik haji.. Bila Lin lalu sebelah d'org kat KLIA ni, saling berpelukan jumpa saudara mara, lin pun rasa mcm nak menangis.. mesti sedih kan paknil..

Maarof said...

Selamat kembali Aznil. Saya dah merasai semua itu. Sila tengok blog saya.

Atira. said...

my grandma's there too!

Suzy said...

A'skum Abg Aznil...

Yang paling penting sekali,Abg Aznil dah pun selamat pulang ke tanah air...alhamdulilah!

Suzy diantara ribuan insan yang begitu gembira sekali apabila dengar Abg Aznil dah selamat pulang tau...

Really missed u so much,i'm sure ur family missed u the most...

I'm glad u're back...

SALAM SAYANG DARI,
SUZYLINA ;)

sam said...

Alhamdullillah, sampai juga Abg Aznil di sana ye.. Saya tak lama lagi akan sampai juga...


Kisah Laki Bini

dHah611 said...

alahmdulillah...

dhah bsyukur sgttt c0z. abg aznil slamat smpai ke tnh air abg aznil yg dcntai nih...

x tau nak kter per2 bler tg0k gmb0 abg aznil tuh..mmg indah...

m0ge abg aznil dpt hj yg mabrur..amin..~~

sme2 kter d0akn...

ur fans here miss u s0 much...

dHah611 said...

lper nak tyer..
buah tamar tuh..x nak bg2 kt kter2 kerh,,..??hahahha..sjer jerk...
tp..klu nak bg,,,ok gakz...hahaha....

dhah taun nie ambik pmr..dhah der anto comment nak suh abg aznil t0l0ng d0akn smoge dhah dpt stret A's lam pmr..tp..x tau lar yg abg aznil smpat ker x bcer comment dhah tuh..huhu..~~
tp..d0akn dhah n sme dak2 pom 3 taun nie erk dpt stret A's lam pmr .....
insyaALLAH..amin..~~

nelly said...

alhamdulillah... paknil selamat pergi dan selamat pulang. semoga paknil mendapat haji mabrur. teruskan kerjaya dengan niat kerana Allah agar semua rezeki mendapat keberkatan dariNya. dapatlah paknil pegi sane lagi... insyaallah... amin!

Lieliean said...

Hebat CiptAAN Tuhan & HeBaT TanaH HaraM...

SeHebat Cerita SiRAh ZamaN Nabi...

SeLaMat KemBalI TuaN HajI AzniL

ai said...

Lapangnye rasa bila tengok gambar Ajinil ni...huhuhu...bila lah aku dpt pegi ni..

ibu_rizqy said...

syukur pak nil dah selamat pulang ke Malaysia.... baby rizqy asyik tengok rancangan paknil jer kat tv... jangankan tom2 bak... ulangan af pun dia boleh terpacak kat depan tv.... siap pegang muka paknil tu....he he he....

Orkedto said...

alhamdulillah...akhirnya paknil sempurna mengerjakan ibadah Haji..selamat kembali..
harungi kehidupan dengan penuh kesyukuran dan kesabaran..
CHAIYOK!!

GrandMaster Cream said...

paknil..pasni name penuh paknil dh tambah haji ke?maaf bertanya..maklumlah..bukan muslim..selamat tahun baru!

azah said...

sorry sbb baru ari nie sy dpt buka blog paknil apa2 pun alhamdulilah sbb dpt jumpa paknil lagi

hihiyy said...

hai abg aznil,I really love your blogs. Do keep on writing them.

Linda Amri said...

Alhamdulillah, selamat semuanya Paknil ye. Selamat kembali ke Malaysia dan semoga Paknil dimurahkan rezeki untuk pergi mengerjakan ibadah haji lagi berulang kali. Seronok membaca catatan Paknil, rasa saya sendiri pun tak sabar nak menunaikan haji pula, insyaAllah. Manalah tau boleh pergi menunaikan haji ngan Paknil sekali, ye tak?

nina najwan said...

Salam.

Semoga beroleh haji mabrur. Perkongsian yang sangat bermakna dlm blog ni, semoga pembaca yang belum pergi, bila dah baca semua posting dlm blog ni, akan lebih teruja dan berusaha utk menunaikan haji semasa usia muda, insyaAllah....
Semoga perkongsian baik ni, mendapat rahmat Allah, insyaAllah.

cactus said...

thanks for always being yourself and may Allah bless you..always...

LEKLOOK said...

Salam Pak Nil,
rupanya ada jugak muka aku dengan kao kat Mina yang dipaparkan kat sini. Tumpang glamourlah aku...

Sejak ko tinggalkan TV3 berbelas tahun lalu, rupanya Allah hanya benarkan kita bertemu di tanah suci. Tapi ko tak kenal aku sehingga aku buka 'mask' di muka.

Tapi aku bukan di TV3 lagi, namun masih di Sri Pentas...

syukury exclusively by ieezey miyaki said...

salam pak nil....semoga sihat sentiasa ye pak nil...dan semoga lebih berjaya dan sukses dalam kehidupan selepas bergelar haji ni..amin

Just me...Lea... said...

Alhamdulillah.semuanya berjalan lancar.

redanna said...

hj aznil,

haj mabrur!!!!

puspasari(= said...

\\(^.^)/

nurleeta said...

Alhamdulillah..semoga mendapat haji yg mabrur !

Brolan said...

Alhmdulillah sdh tertunai kewajiban kau mngerjakan rukun islam yg ke5 semuga kau mndpt haji yg mahbrur insyaallah.

azniza said...

Assalamualaikum pak nil,
baca cerita2 pak nil kat Tanah Suci sy pulak yg sebak. Doakanlah semoga sy juga dpt ke sana mjadi tetamuNya. Amin

KuNora said...

Alhamdulillah....alhamdulillah........alhamdulillah dan tahniah kepada saudara kerana telah berjaya menunaikan rukun Islam yang ke-5.

H.A.B.I.Z said...

salam paknil..alhamdulillah selamat semuanya..parents saya balik esok dari ibadah haji juga..rinduu!!!

aFIQ said...

Alhamdulillah syukur kepada Allah S.W.T....

Selesai sudah rukun Islam kelima, nampaknya Pak Nil dah bergelar Haji [Hj.Aznil Hj.Nawawi]....

Semoga Pak Nik dapat menghadapi cabaran di dunia hiburan dengan tenang, maklumlah di dunia seni penuh dengan gosip dan kedengkian.

Just Me said...

Bila kita berkehendakkan, ia akan berupaya untuk mendapatkannya. Andai kita memberatkan apa yang senang, maka susahlah ia...

Masnida Mohd Nazir said...

assalamualaikum syukur alhamdulillah abg aznil dapat menunaikan ibadah haji dengan sempurna dan mendapat haji mabrur..insya allah....

Memang tenang dan tenteram apabila kita menjejak kaki ke makkah al-mukarramah dan madinah al-munawarrah...sukar untuk digambarkan perasaan pada orang lain melainkan diri sendiri.....

Memang sayu dan sedih bila tiba masanyer kita berangkat hendak pulang ke tanah air....

p/s = selepas saya pulang dari haji awal thn 2007 saya terus mendaftar lagi..insya allah 2015 saya akan ke sana utk kali ke-2...

Aida said...

subhanallah.
rindunya pada madanah.

Kyla said...

rindunya nak kesana lagi !

Ahmad said...

Sabda Rasulullah : Apabila umur sudah 40 tahun dimana kebaikan (PAHALA) tidak dapat mengatasi kejahatan (DOSA)maka tempatnya adalah NERAKA JAHANAM.

Ahmad said...

Alhamdullillah saya pun baru pulang dari menunaikan haji 26hb.12.2009. Nak kongsi satu hadith nabi junjungan kita. Sahabat nabi bertanya kepada beliau apakah yang di maksudkan dengan Haji Mabrur. Sabda baginda Haji yang mabrur adalah bersedekah dan memberi makan orang.