Wednesday, November 25, 2009

DAH BESAR DAH ANAK PAKNIL….

DAH BESAR DAH ANAK PAKNIL….
Dalam diam rupanya anak Paknil yang sulong bakal menjangkau usia 20 tahun tahun depan. Fifi sudah pun selesai menduduki peperiksaan A Level dan Alhamdullillah keputusannya membanggakan.
Fifi ingin melanjutkan pelajaran ke luar negara dan antara negara pilihannya adalah Australia. Begitu juga dengan jurusan pilihannya yang pelbagai. Masa inilah untuk Fifi menjenguk pelbagai jurusan potensi sebelum membuat keputusan,
Paknil pun ambil kesempatan menjenguk antara universiti pilihan Fifi iaitu University of Queensland(UQ), Australia.
Yalah, inilah baru pertama kali Fifi nak belajar jauh dari kami tentulah Papanya yang sibuk dan menggelabah.
Dengan kecanggihan teknologi internet, urusan Paknil ke universiti itu diurus Fifi melalui email. Begitu cepat semua urusan diselesaikan sehinggalah Paknil menjejakkan kaki di kampus induk UQ di St. Lucia Queensland baru-baru ini.
Sebelum memasuki kawasan kampus UQ, Paknil singgah di restoran halal Nandos untuk makan tengahari. Terserempaklah dengan beberapa pelajar Malaysia yang juga belajar di sana. Seketika itu Paknil rasa seperti berada di Malaysia pula. Lepas bergambar-gambar, barulah Paknil bergerak masuk ke kampus.
Setiba Paknil di sana, Paknil telah disambut oleh Anja, embasador pelajar yang secara sukarela untuk membawa Paknil keliling kampus. Anja adalah pelajar yang berasal dari Jerman dan mengambil jurusan Perniagaan. Sangat baik budi bahasanya.
Mula-mula Paknil diperkenalkan kepada David, pegawai hal-ehwal pelajar untuk memberi penerangan mengenai hal berkaitan pelajar, kursus, yuran dan pendaftaran.
Sejurus selepas itu, kami keliling kampus yang Paknil dapati dijaga begitu kemas dan bersih.
Bagus juga university ini sebab semua berdekatan antara satu fakulti dengan fakulti yang lain. Begitu juga dengan perpustakaan, cafeteria, gymnasium, kolam renang, pusat sukan, panggung dan dewan riadah.
Entahlah…kalau dilihat memang lengkap university ini tapi bukan Paknil yang nak belajar kat sini tapi Fifi. Biarlah Fifi yang buat keputusan. Kalau ada di antara korang semua yang pernah belajar di universiti ini atau tahu siapa yang belajar di sini boleh lah tolong Paknil dan bagi tahu tentang prestasi University of Queensland.








72 comments:

dobot said...

Kirim salam kat anak Paknil oke. Congrates on her.
:D

arifah nadia said...

thniah ye utk fifi (:
n paknil jugak

songo said...

pak nil.... nak tgok gamba anak pak nil leh???????????

arifah nadia said...

gud luck nnt utk fifi ye (:

d_LA said...

Wahhh, i jd komentar yg pertama..
Congrats Paknil, fify dpt blaja over sea..Hope ape yg fify pilih tu adalah yg terbaek punyaaa...
Semoga Fify trus berjaya ya !!
Aza2 Fighting !!

aireeNaneza said...

mane gambar fifi???

ria abadi said...

gambar fif takde pun paknil??
ni sapa yg nak blaja kat sini ni, paknil ke fifi? ha ha ha

♥♥cHeNta_tiEha♥♥ said...

congrates and gudluck utk fifi!!!!!!!!

wah paknil~ best tul berjln jln yepp..;D

ehehee..

keep up ur good work paknil~~~~~~~

Arin said...

Selain UQ, tak explore uni lain?Maybe di Melbourne?ade few good uni tapi terpulang course apa.Contoh nya Monash Uni, Melbourne Uni, RMIT and so on.Try tengok dulu course apa yang Fifi minat then apa kata ke IDP Australia and ask the rep sana about which uni yang paling bagus for the course.
My 2 cents,
Arin , ex-Monash Uni Melbourne.

GhOsToNe said...

baguih lew ade sowg papa cmnieyh..

moga fifi dapat blaja ngn baek2!!!

huhuh...

Tonka d' wombat said...

Salam Pak Nil..Glad to hear that your daughter is doing well in her studies. Based on my experience,the top two universities in Australia are the Australian National University (ANU)and University of New South Wales (UNSW)... Maybe you and your daughter may take these unis into consideration too. But afterall it depends on the course chosen...Some unis may be good at certain course but not so in another course...

All the best with the decision-making process! Congrats on your daughter's proud achievements so far... =))

n@iem88 said...

wahhhhh, fifi xder blog sendri kerw? nak gak conrate die...

deqyalalink said...

waauuu..pndinye siap Alevel anak paknil.mg femly bijak laksane..UQ baguih ! *wlupun stdy local jek tau la ckit2 :( *

FAD ARIFFIN said...

hehehee gaya pak nil bergambor kat situ macma pak nil yang nak daftar hehe... diorang kat sana percaya tak paknil nak daftar anak umur 20 thn?

e-qa said...

assalamualaikum paknil...
erm...tahniah kpda ank paknil fifi....ekk...(betul kew..)huhuhu...erm x sangke ank paknil da besar rupenye....pndai pulak tu...huhuh...alhamdulillah...walaupon eqa bru form2(14 thn)..dgn paknil ceritakan tentang lanjutan pelajaran ank paknil..eqa jadi lebih bersemangat mahu belajar...
~utk ank paknil fifi :) tahniah utk akak..dan eqa dan semue pengunjung blog paknil ni sentiase mendoakan akak,paknil dan sekeluarge sentiase dlm keadaan sihat dan sentiasa dilindungi ALLAH... amin....
walau ape pun eqa tetap sokong apknil dan mendoakan paknil....
inssallah.....
assalamualaikum....
^_^ love paknil ^_^

^_______^

Marcella said...

Dear Aznil,
Congratulations to your daughter for being admitted to UQ. my Alma Mater. It is top 60 in the world university ranking (2009) and top 5 in Australia. I had a very enjoyable time studying there. I am sure your daughter will have no problem adjusting to the environment.

By the way I stayed at the International House for 4 years and met students from all over the world. It was fun.

There is a Malaysian Student Association there now that your daughter might like to join. But tell her to make friends with the local as well.

In Australia, you work hard and play hard and still pass your exams.

The photos you posted brought a lot of memories for me. I miss UQ!

misz benida said...

thniah pak nil...
eh,apsal xde gmbr anak gdis??hehe

wfaiziah said...

Tahniah Pak Nil...
Dah besar dah anak Pak Nil...dalam erti kata lain, Dah Tua dah Pak Nil rupanya...tapi tetap maintain :)

mummy_ayu said...

cayalah, anak pak nil..berjaya sambung study kat over sea...tahniah kat fifi yer!!!

kingpahat a.k.a zaimi said...

bestnya jadi mcm pak nil...boleh jln2 pusing dunia.

Brother Nagos said...

Kalau bolih Abg Aznil letak tajuk kat gambar-gambar Abg aznil tu,senang kami nak tahu tentang gambar-gambar tu.Macam Abg Aznil kat University of Queensland,setiap gambar tentu ada cerita.Jadi mudah la bagi kami untuk meneliti.Al-Maklum la kami ni tak pernah keluar negara,jadi bolih la berkongsi pengalaman.........d(0-0)b....Selamat Menempuh Liku-Liku Hidup

mrs.zul said...

wow Tahniah pak nil...inilah balasan untuk paknil yang membesarkan anak paknil dengan tabah...kenapa tak upload gambar fifi skali...teringin nak tengok gambar pak nil ngn fifi...

sniffa93_aznil4eva said...

unclee:D
wahaa bgslahh ank uncle dah sambng blajar kepringkat lebey tggi:)

hope sis fifi alwayz wat yg terbaek utk uncle eh..

best je tgk uncle posing kat sana...
tmpat sangat cantik lahh. suka3^_^

sayangg uncle lahh..

edzlin007 said...

hmm, paknil, pictures terlalu kecil, tak puas tengok :p
terima kasih kongsi gambar di sini

oryza sativa said...

Salam. Pak Nil. 1st time bagi komen kat blog Pak Nil. Tahniah kat Fifi.
Sy pun skg kat Australia, Uni of South Australia kt Adelaide. Sy ada ramai kawan kat Uni of Queensland. UQ ni top 50 kat dunia. Uni ni mmg top uni. Ramai Malaysian kat sini. So maybe xde masalah kot psl tmpt tinggal etc coz biasa senior2 akan tolong junior2 yg baru sampai.

kat Aussie, ada MASCA (Malaysian Students' Council of Australia) under Malaysian Student Deparment (MSD). If I'm not mistaken, kat Queensland ada Persatuan Pelajar Melayu Queensland (PPMS). Apa2pun all da best Fifi di sana.

azah_rohaizah said...

Tahniah..syukur Alhamdulillah

( macam papa nya jer yg nk belajar kat c tu...hehe )

Saira Azura said...

gambar paknil jer banyak..mane nyer gambar fifi...heheh

azah_rohaizah said...

Untuk fifi sayang..

Selamat berjuang..semoga menjadi anak yg berjaya di dunia dn akhirat..amin
( yg selebih tentu fifi masih ingat pesanan ku sewaktu kita berborak di talian pd 2 april 07 jm 5.30 ptg..)

Jaga diri jg peribadi ye syg di rantau org..

Watierman said...

Congratulations to both of you...especially Fifi...you go girl...Untie ni pun ada anak yang dalam lingkungan umur cam Fifi..jugak...I know how your dad must have felt...layan jer!!!Dah nampak cam Aznil lak yg nak masuk UQ....jangan jadi cam cerita papadom dah yer!!!...psst..Nil dah tanya ke ada kerja gardener kosong tak kat situ!!!!!

amallynnss said...

Askum Uncle..
sememangnya akk Fifi memang pandai orangnye.
dh la belajar di peringkat A level..after that..get the Good result lepas tu..nak sambung belajar luar negara pulak.
aduh..memang pandai betul akak fifi nie.
nak je tuisyen dgn die...hehe^^

when i want to visit her blog...she's private..so i can't congrats her..

so...congratulation to you uncle sbb lahirkan seorang anak yg pandai.
^^

**It mE wAnA** said...

congrat to your daughter..k..

it's not easy to get that's level..

and i wish gud luck to all of you

give some support n encourage for

further study..

love you uncle aznil....

shahidakharudin said...

congrats to fifi
tpi kalo tgok gmbr nmpk mcm paknil yg nak register
sebb paknil nmpk mcm rmaja lg huhu

sue @ ela said...

salam.tahniah fifi

anne said...

Salam Abg Aznil,

I bukan Australian graduate. Tapi
one advise i can share is to also check the ranking for the faculty/major Fify is choosing. If it is a good school for her major, it will give a value-add when she is applying for a job to start her career later.

Fify & Abg Aznil mesti dah buat banyak research kan. Good luck choosing, ada banyak masa lagi.

(If you need help to choose what major to study-there is a good tool that help fit students thinking profile & personality to fields of study most suited to them. Let me know if you want to know more. )

ai said...

MAK AIIII!! dan nk masuk 20thn anak paknil??
musti masa paknil gi sana org ingat nk register utk paknil sendiri kan? mana la org nk sangka paknil ni rupanya bapak budak!!! kwang3...

anyway. gudluck utk fifi (^_^)

Emy Omar said...

Pak Nil..besar dah anak dara pak Nil..setiap ibu bapa pasti mahukan yang terbaik buat anak2 mereka,cantik tempat tu..

ReD said...

wah!! TAHNIAH utk anak pak nil..^_^ alhamdulillah pak nil dikurniakan anak yang bijak!;)

suecomey said...

tahniah pak nil..:)

wssuhana said...

mana gambar fifi pak nil...? letak la gmbr dia skali...nk gak tgk fifi..

cutecida said...

tahniah fifi..bsr dah anak papa tp xde pic...dekut la pak nil ni huhuhu

Farazila said...

tahniahhh

Lala said...

tahniah paknil....wah...belajar kat luar negara...tahniah2..upload la gambar fifi...

little cart00n said...

waaa paknil..congrats to fifi..
hrp fifi n paknil akan terus berjaya dlm ape jua yg kalian ceburi..
send my regards to her n family paknil...

love yaa...<3

[z@ck] said...

i wonder how she looks like..
=)

MUMMY ILA said...

wahhh bangganye dpt anak yg cerdik. ila pun harap anak ila secerdik & berjaya seperti anak2 pak nil.
mana x tumpahnya kuah kalau x ke nasi kan pak nil. pak nil pun bijak gak..

Tahniah kerana dpt mendidik anak2 dengan baik & semoga anak2 pak nil sentiasa kenang jaga pak nil selamanya...

FIESYAH said...

tahniah pak nil

Legasi Piston Pecah said...

mane satu pic anak pak nil???

ツbieaz @ bie Azreenaツ said...

Salam BgNil..
1stly..Congrate to Fifi!!

BgNil..tempat pengajian tuh oke gak la tempatnya pasalnya MyKazen pun dari lepasan belajar kat situ gak..E2 je yang Bie tahu :D

selalunya kitarang sambung belajar kat king's,Warwick's & Kingston of London..

lionteen said...

wah!!!
thniah la tuk fifi..

αєrιn said...

Congratz.
Lets hope for the best.

Byk tu gambar....

y@n@ M!B said...

fifi amek course ape uncle? =)
congratz to her..chaiyok2!

ainey maryshal said...

wow bestnye....
nway congrats fifi
tapi nape xupload skli pic fifi??
wana see her hepy face o be there lorrr

Nini teDDylicious said...

mane pic fifi..??

ayahnye je ke yg ke Aussie..??

hehe..

Aiyu said...

Tahniah Pak Nil...anak dah berjaya dlm pelajaran...Syabas!!!
Kalo ke Queensland,singgah2 le Adelaide...

iza was here said...

Congrats Fifi =)

Su3y said...

A'skum abg aznil...

Sorry sebab terlambat tinggalkan komen kali ini...huhu,dah lama suzy tak online sebenarnya...

Syukurlah,alhamdulilah...

Fifi dah berjaya melanjutkan pelajarannya ke luar negara...

Sejak dari dulu lagi keputusan fifi memang sangat-sangat membanggakan :)

Tidak dinafikan fifi memang seseorang pelajar yang cemerlang,sehinggalah mendapat keputusan yang baik di peringkat 'A' level...

Suzy juga tidak ketinggalan mendoakan kejayaan fifi,semoga kejayaan terus berpihak kepadanya...amin...

Cuma tulah,bila keluarga dah mula jauh dari mata tentunya timbul rasa risau kan.Insyallah,tamat pengajiannya disana dia bakal menjadi seseorang yang terpelajar...

All the best to fifi & tak lupa juga kepada riki...may Allah bless the both of u :)

SALAM SAYANG DARI,
SUZYLINA ;)

Gandum® said...

Nil ,

dah lama aku tak jumpa dorang...si rikki agaknya tinggi dari aku kot!

eh kau dah tukaq no phone ka nil?...

aku turun kl 16-19dec

rzdiaries said...

Salam,., Sebenarnya anak I yg minat sgt kat paknil nie,., Arissa she's 4,., balik Msia, tak habis2 tengok mcm2 aznil, tom tom bak,., sampaikan jangan lupa lirik pun dia join jugak,.,

UQ not too bad,.,. student malaysia pun ramai kat sana, kawasan St Lucia tu pun memang ramai org melayu,., kebanyakannya student laa,., kalau course yang fifi nak ada kat situ, y not,., brisbane ni,., so far ok laa,., kitaorg tinggal sini, alhamdulillah takder banyak masalah,., dulu pernah tinggal kat area toowong so dekat laa dengan UQ tu,., huhu tapi sekarang dah pindah kat area north bne,., taklahh jauh sangat ade laa dlm 30 min ke UQ tue,.,

Dekat oz ni, tengok gaya diaorg ni taklah stress sesangat masa study,., bak kata org,., study hard and play hard

tentang makanan halal, asian groceries, tempat tinggal, keagamaan, tak perlu risau,.,

just in case kalau rasa nak contact, boleh email me at rosila88@yahoo.com

K tahniah kat paknil and fifi jugak,..

KaYBMum said...

Pak Nil,mana pics anak2 pak Nil,mcm Pak Nil plak yg nak cont. study..hehehe...

ABCPlus said...

Tahniah Fifi...kejayaan itu amat bermakna bagi kedua orang tua Fifi, buat yang terbaik..untuk Paknil tahniah juga kerna dapat memberikan pendidikan yang sempurna untuk anak-anak..

amirah said...

Congratz Uncle Aznil..
Waahh, dah besar dah Fifi eh?
Tahniah laa coz dpt sambung study sampai ke luar negara :)

Chaiyo chaiyo ! :D

Sayang uncle :)

mimie said...

em best fifi dapat ayah macam paknil...very concern:) sampaikan ucapan tahniah dari saya utk fifi paknil, sebab dapat keputusan cemerlang:)

eL_kz said...

paknil..
hebatla fifi!

ckp kt die blaja rajin2 ye =)

*saye pon teringin nk blaja kt luar..tp apakan daya...
(saya ni pak nil punye new follower)

lovelygift....everything u need are here said...

Tahniah to fifi & pak nil too. UQ mmg ok pak nil, kat m'sia pun ada institut pendidikan guru yg buat joint venture dgn UQ utk hntar students BEd TESL kat sana, so dr segi quality education kat sana mmg ok, kalau tk kem pelajaran tk kan pilih UQ as one of the U utk buat program joint venture ni

[asam]pedas said...

paknil..kem salam fifi n congrats [gud luck] on her:.. :)

costamirano said...

pak nil..UQ ni antara univ top jugak lah kat asia...dulu UQ pernah kalahkan UIAM dalam debat undang2 dunia...kira hebat lah kan UQ ni..saya pon teringin nak blaja kat sane jugak..tapi x dapat...sedih...tahniah kat fifi...blaja elok2 kat sane...semoga pandai bawak diri....insyaallah

Supernazu said...

Pak Nil, saye sebaye ngan FIFI.. And saye pon amek A-Level jugak. Tapi, lmbat lagi habes. Taun depan bru abes. Saye course 2 taun punye.. Tahniah sebab Pak Nil ade anak sepandai Fifi..
Die amek major ape? Engineering ke? Kalo Engineering or Account mmg patut la pilih Australia. :)

nia said...

tahniah untuk fifie..
beruntung fifie dpt ayh mcm paknil..

amanda said...

pak nil....sy pminat stia pak nil...bila nak buat 'jgn lupa lirik'
kat sabah???

Nisya Harisy 71 said...

Pak Nil..

Actually Fifi interested nak amik course ape? Papehal pun, if its Australia, the best should be Melb. Uni, if its NZ, then it should be Victoria Uni of Wellington.

$nnM said...

dah pilih Uni ke blm? kalau masih mencari, try la apply di sweden. kat sana, x de tuition free. foc even to foreigners. kos sara hidup je yg tinggi sikit. (tp paknil mst x de problem dlm hal ni.)
kat australia dah ramai sgt msian, so ape kate try kat tempat yg x brapa ramai msian. bab2 makan, agama x de masalah.

Noor said...

salam pak nil.
saya idah dari Singapura.

Congrats on your daughter's achievement tentu bangga Pak nil. Anw, UQ not bad at all. actually, One of the best i heard in Brisbane. just visited campus tu baru baru nie. InsyaAllah planning nak further studies di Queensland University of Technology after tamat polytechnic.