Monday, July 28, 2008

BUAH TANGAN DARI PAKNIL

Ini adalah buah tangan terbaru dari Paknil. Album yang menggabungkan single-single Paknil sebelum ini terbitan KRU Studios Sdn Bhd. Antara lagu-lagu yang diterdapat dalanm album ini adalah Jangan Cepat Marah, Teramat Sangat, Prof Klon dan single terbau dari Paknil, Toyol.
Di sini Paknil turunkan Prakata Paknil di kulit Album 'AZNIL' ini:
ALHAMDULILLAH
Lahir jugak album mini ini walaupun beransur-ansur sempat saya rakamkan. Terima kasih kepada KRU STUDIOS yang tak pernah penat meyakinkan saya untuk melahirkan album ini.
Saya bukan penyanyi tapi Edry kata saya boleh nyanyi. Saya nyanyi tak merdu tapi Edry kata dia boleh ajar. Saya tak tahu teknik menyanyi tapi Edry kata belajar dari kesilapan. Hisy....Edry ni tak penat ke?
Dalam diam, siap jugak Jangan Cepat Marah, Prof Klon, Teramat Sangat dan Toyol. Tengkiu Edry kerana tak banyak ubah stail saya. Edry mahukan lagu-lagu yang saya nyanyikan ada jiwa dan diri saya. Dia tak ajar saya jadi orang lain walaupun saya pada mulanya nak nyanyi stail Anuar Zain, Jamal Abdillah, Awie dan Faizal Tahir....hehehe
Lagu-lagu yang dirakamkan dekat dengan jiwa saya. Terutama lagu TOYOL yang saya ingin abadikan bagi mengenang keindahan Allahyarham Sudirman Hj Arshad menghiburkan masa remaja saya. Al- Fatihah buat Allahyarham Sudir.
Terima kasih buat Norman dan Yusry yang turut mengiyakan idea Edry.
AC yang lebih dari rakan kerja pun kena bertanggungjawab atas penglibatan saya pada projek ini.
Pengurus saya Azlan dan pembantu peribadi saya Key yang sentiasa bagi komen atas persembahan saya, Terima kasih gak!
Pada famili saya, adikberadik dan mak, Anil buat album ni sebab Anil minat nyanyi. Ingat lagi masa Anil kecik, sering nyanyi bawah pokok, nyanyi depan radio gram, berangan dan guna katil jadi pentas? Sekarang, album ni pelengkap cita-cita Anil.
Fifi & Riki permata hati Papa, terima kasih kerana pinjamkan Papa masa untuk buat kerja-kerja ni, Papa banyak berhutang masa dengan anak-anak Papa tapi Papa tau anak-anak Papa semua faham kerja Papa.Ini cara Papa cari duit untuk kita sayang. Papa sayang Fifi n Riki!!!
Pada penyokong-penyokong saya, peminat-peminat saya, anak-anak kecil yang menyayangi saya, keluarga-keluarga Malaysia yang mendoakan saya, rakan-rakan yang menghargai saya....Hanya Tuhan yang dapat membalas budi dan jasa anda.
Pada rakan wartawan dari Media cetak dan elektronik, tegurlah saya jika saya lupa diri. Terima kasih atas huluran tangan untuk membantu sejak dari dulu.
Stesen-stesen Tv dan radio, bukakan ruang untuk saya serikan saluran anda!
TERIMALAH ALBUM INI SEBAGAI MANA ANDA TELAH MENERIMA SAYA SEJAK 18 TAHUN DULU. TERIMA KASIH SEKALI LAGI!!!!
aznilhjnawawi

40 comments:

NuRuL FaRiHa said...

hmmm mesti best nak beli lah album ni =)

edzlin007 said...

terima kasih paknil kerna sisipkan ucapan tersebut di sini. kami peminat paknil sentiasa doakan paknil. terima kasih juga kerana bernaung bawah kru studios (sebab saya peminat KRU).

saya dah buat pre-order dengan kalcha, tak sabar nak dapatkan album aznil ni. moga lepas ni lebih sukses lagi.

p/s: AC tu, yg mana satu eh? AC mizal atau Achmal Ibrahim? saya andaikan abg Ac kru tu la ye

yantysamsul said...

kenape mcm sedih sgt saya bace prakata pak nil nie??

Atikah HM said...

tahniah abg aznil :)

i'll always pray for ur success.

.::Wanie::. said...

Btol kata Edry tu paknil..belajar dr kesilapan..hehe..
Nnt Wanie akan beli album tu sbb suka sgt lagu toyol tu...
suka penyanyi nyer juga..hehe..
congrates Paknil ;)

dr <3 said...

Assalamualaikum Paknil n sume!!

Syukur alhamdulillah dengan usaha n kerja keras Paknil selama bertahun-tahun tercapai jugak cita² Paknil mengeluarkan album n menjadi seorang penyanyi di bawah naungan KRU STUDIOS.. Memang usaha tue tanda kejayaan kan?? ((: I mmg salute Paknil kerana tabah menunggu dengan penuh kesabaran!! Terbukti Paknil telah berjaya n telah membuktikan pada diri Paknil sendiri n sume orang kan!!

Congratulation to u Aznil Hj Nawawi!! No words can describe how much i adore u in this industry!! I really respect u lorh! Keep up da good work yeah! ((:

Btw, sebak hati saya baca pasal Fifi n Riki!! Dun worry ur children obviously understand ur career. Its really shows that ur such a good father!! Fifi n Riki is very lucky 2 have youuu as their 'Papa'. Serious no joke!! XD

Once again, tima kasih banyak² sebab tak jemu melayan kerenah peminat or bloggers Paknil ni k!! I appreciate that so much.. Semoga perjalanan kerjaya seni Paknil akan Paknil tempuhi dengan penuh tabah n moga berjaya di dunia dan akhirat kelak!! Insya-Allah!! ((;

p/s: Kesihatan jangan dilupakan tau Paknil.. Keja, keja jugak tapi tubuh badan pon harus di titikberatkan tauuu!! ((:

Moga Paknil cepat sembuh seperti sedia kala!! Bleh jugak dengar suara ceria Paknil kat 10-1@era n kringggg2 every single day!!

Sayanggggg kamuk Paknil!!~

Natrah Norlin said...

bila kuar ni???tak sabar nak beli hu huuuu...abang aznil bagus ah bernaung bawah kru ( saya pon minat dari zmn remaja lagi)...pas ni buat full album plak eh..

anne said...

Congratulations Abg Aznil, mini album ni satu lagi milestone in yr career kan!

...tapi sedih pulak baca prakata tu:-(

p/s- sakit tekak dah ok?? take care tau. hope you are feeling better today.

Farazila said...

holla abg aznil...
saya dah dengar semua lagu abg aznil nyanyi masa showcase kru anniversary...mmg best pak nil nyanyi..

pak nil sungguh bertenaga mlm tu..suka dgr pak nil gelak jahat...adesss...tp kenapa paknil balik cepat sgt ekh?

Zuhaini said...

tahniah pak nil! nanti saya carik album ni ya! :)

Hertina said...

Alhamdulillah syukur kepada Tuhan. Tahniah Tahniah dan Tahniah. Berkat usaha yang gigih saya rasa inilah hadiah yang paling manis untuk Abg Nil kan.

Saya bangga sangat dengan Abg Nil.Teruskan usaha untuk memajukan diri kami peminat mu senantiasa mendoakan yang terbaik. Semoga Abg Nil senantiasa dimurahkan rezeki dan panjang umur.

Anyway jaga kesihatan dan sayang selalu.

@cu SaYaNg said...

tahniah pak nil...harus dpt kn yg original ;)

Mr PenyuBiru said...

kire album kompilasi la nie. cayalah paknil. lagu tom² bak ade tak? hehe

d_tieah^aznil said...

Wow.......terharu pun da gak bila bc warkah tue......warkah ker?????? apa2 jer la kn....
Anyway, thanx Abg Aznil coz dpt gak hasilkan album yg pastinya BERKUALITI n GEMPAQ abizzzzz kn?
Oh ya....kiter akn dptkn album nie..... tp........nk signature Abg Aznil kt cover album tue....ahhhhhhhh, mcm mn tue? Jawablahhhhhhhhhhh........
Abg Aznil, kalau org kring2 tue, jawablah.....=) hehehehehe

oto said...

Tahniah, tahniah, tahniah pak nil! tapi mcm sayu lak hati baca tulisan pak nil tu..

Sesungguhnnya byk title "P" yg pak nil pegang cthnya macam..
Pengacara, Penyanyi, Pelakon, Penyampai Radio, Pengarah,
Pemberita,
Penulis Blog,
Papa pd Fifi & Riki dan..(kut mungkin ada lagi "P" yg tertinggal) mmg vogue da'vazzz..

Bebaru ni kalo tk silap Pak Nil dpt Anugarah drpd Dewan Bahasa & Pustaka kan..tahniah lagi la pak nil..

Apa pun,org mcm pak nil ni mmg berada di paksi yg betul..maklum la dunia selebriti kan.. dh patut dh ada 'gelaran' kut utk pak nil ni..sbb dr yg tua sampai ke bayi 8 bln..(mcm anak kita..)suka kt pak nil..pak nil pun dh byk sumbangkan idea,tenaga & masa of course le utk Malaysia kan..pastu pak nil bagi cth yg baik lagi sbgai selebriti..apa lagi..???

sukses!sukses! moga pak nil terus berjaya.. insyaAllah..

lieza said...

congrats pak nil

Juana Intan said...

congrats pak nil..nak kena beli nih. nak simpan wat kenangan buah tangan pak nil..

semuga pak nil akan terus suksess dan berjaya di dalam kerjaya dan kehidupan..amin

nurainy said...

Tahniah PakNil.semoga murah rezeki selama2nya. kami semua sayang PakNil.
Dari : NurAinY , WardinaSophiellea , WaheedaSalsabilla , WardhiaSuri

faRah said...

TAHNIAH paknil atas kelahiran buah tgn yg tbaru nie..keep it up.. farah always support dlm apa jua yg paknil ceburi...take care paknil..kimslm azlan n key...

tyka said...

congratz paknil.. semoge dimurahkan rezeki lg

Believe in Cinta said...

tahniah pak nil!!semoga terus dimurahkan rezeki....

fealize_eleanoer said...

tah
ni
ahhh!!

:D

katak_78 said...

Paknil...toyol yg betul byk betul kat malaysia ni skang...toyol yg main isap2 darah xde..yg songlap duit terang2an dah byk ....

Amiene Rev said...

Pak Nil bagi kita orang buah tangan, saya pun nak bagi Pak Nil buah tangan jugaklah.

Pak Nil
kau seorang bapa
seorang pemberita

seorang pengacara
seorang pelakon
seorang penyanyi

seorang produser
seorang prosedur

seorang deejay
seorang director

seorang script writer
seorang serba bakat

anak seni sejati...

Selamat berseniman

nacha said...

i'm so touched dgn kata2 yg Paknil tujukan pd Fifi & Riki. dah bergenang air mata. betapa tingginya pengorbanan seorang papa pd anak2 nya. tapi takpe la. ni dah kira a dream come true. segala pengorbanan berbaloi dgn kelahiran mini album ni. congrats to you.

atty's said...

syabas pak nil..semoga lebih success, anak kita suka dgr lagu toyol nie

Adzra said...

Pak Nil,

Leh Tolong tak?

Bank Negara Malaysia alongwith the financial and insurance industry has collaborated to design the exclusive and prestigious Financial Sector Talent Enrichment Programme (FSTEP) to develop robust talent for the financial industry.

FSTEP's objective is to attract graduates from diverse academic backgrounds; from both local and foreign institutions of higher learning to pursue exciting and successful career in the financial industry. High caliber graduates will also gain essential skills for them to excel and this in turn will build a sustainable pool of human capital talent capable of supporting the growth of the industry.

FSTEP provides an intensive one-year training programme in conventional banking, investment banking, Islamic banking including Insurance & Takaful. The comprehensive training module encompasses simulations, workshops, case studies as well as internship with financial institutions. Participants will also undergo personal development modules and be involved in community projects aimed at developing well-rounded individuals.

It is a part of the module to conduct a Personal Development Programme (PDP) to develop multifaceted leaders who can assume the cross functional responsibilities of the company leadership. We believe this will help the participants (with the average age of 20-30, total of 220 pax) to use this broader vision to excel in both decision making and execution for sustained corporate advantage.There are two major focus of PDP which consists of:

1) Self Motivation

* Build strategic skills for effective decision making and implementation
* Develop a personal leadership philosophy that reflects greater knowledge, capabilities and confidences
* Formulate a holistic approach to identify problems, formulate solutions and adapting to change
* Acquire an in-depth understanding of core business functions and build foundational skills to integrate these functions across the organization

2) Grooming

* To build up personal appearance
* Presenting a professional image in business environment visually and vocally
* Business etiquette and protocol
* Enhancing Public Relation (PR) skills - Customer Service

Please be informed that the PDP will be conduct as follows:

Topic : Self Motivation
Date : 13 August 2008
Day : Wednesday
Time : 9.00 pm - 5.00 pm
Break : Morning 10.30 am - 10.45 am / Lunch 1.00 pm - 2.00 pm / Tea Break 3.30 pm - 3.45 pm

and

Topic : Grooming
Date : 14 August 2008
Day : Thursday
Time : 9.00 pm - 5.00 pm
Break : Morning 10.30 am - 10.45 am / Lunch 1.00 pm - 2.00 pm / Tea Break 3.30 pm - 3.45 pm
Venue : Financial Sector Talent Enrichment Programme (FSTEP)
Level 1, Dataran Kewangan Darul Takaful
4, Jalan Sultan Sulaiman
50000 Kuala Lumpur

We would appreciate your assistance to conduct the programme. Pease take note that we will only allocate a professional fees of RM 1,000.00 (Ringgit Malaysia One Thousand Only) for one day session.Kindly forward us your proposal (either for one session / both) by or before 5th August 2008. Should you need further details on the programme, kindly call the undersigned or En Md Isa / Ms Ayu.Looking forward for a favorable reply from your end.

Thank You.

Regards,
Adzra
03 2031 4954 ext 121

eranazeera said...

congrate pak nil...mmg best lagu TOYOL tu...anak saya suka beno ngan lagu tu dan PAK NIL skali... asyik ajak nak masuk TOM TOM BAK je...anyway u are the best best best...

Y@ZeD@ said...

congrats Pak Nil.. sesungguhnya impian yg telah tercapai adalah kemenangan buat diri sendiri..

wish u best of luck!!

oto said...

weih... siap ada surat rasmi lagi dlm comment ni..off topic la plak...wihihihi..

tuan_tanah said...

pak nil memang da besh....

http://pitisemas.blogspot.com

Noni Nadiah binti Md Yusoff said...

salam paknil. salam sumer.

i am the no one neither a singer or ppl in the industry. But i am really proud to have u a part of our industry. Selain original talent yang dikurniakan ilahi, i really adore ur obscureness and humbleness. Perlakuan, tutur kata dan gerak gaya sngat menunjukkan hormat dan penghargaan pak nil kepada semua. It's really a great example to kiddies, youngsters n oldies. Saya harap semua orang terutama saya sendiri akan mencontohinya... It really shows tru the prakata. Terima kasih juga kerana turut menyelitkan kami peminat2 paknil. I'm touched.
Semoga kita semua dikurniakan anugerah terbaik dari Nya!

psst: Paknil menten handsome la walopon di MasjidilHaram.. Cun rambut tu! ;)

eiLda epaL said...

pakNil...

taHniaH yer...alHamdulillaH...segala penaT lelaH paknIl berhasiL jugaK kan...

kaMi peminat dan penYokong setia pakNil sentiasa menYokong paKnil dari belakaNg...walaUpon paKnil sibUk dgn tugas haRian, taPi paKnil taK pernaH luper keluaRga dan pemInaT pakNil...terutaMa pemInaT setia blog pakniL nie..

saYa kalaU tak Tgk MMA atau check bloG paknil, rasa caM jaUh jer daRi pakNil...paLing besT kalaU tgk rncanGn kring-kriNg, sebaB rncgN tu live...tiMe tu laH dpt tgk paKnil secaRa live...

saYa senTiasa doakaN paKnil bahaGia dgn keluaRga dan berjaYa dlm kaRier pakNil...taK sabaR nak dptkaN albuM paKnil nie...nanTi saYa dah beLi, saYa coMMent yer...

paKnil, suka sangaT laGu intro mcm-mcm azNil...kaN besT kalaU dpt buaT ringtOne teL...ada caRa taK caMner naK dptkaNnYer...?

d7 said...

Salaam pak nil..
lamenye x jengah blog ni..
been busy with my classes and loads of work =[
ape pun, alhamdulillah..
ur dream comes true.. =]
congrats 2 u n good luck in everything u do k ;)

my mom ske gile tgk jangan lupa lirik..
intro lagu yg u nyanyi tu cam best je but not so clear and skejap plak rasenye..
why don't you include it in ur album?

NieRadiNa said...

wah...ucapan paknil myentuh jiwaku...
ish..ish...smoga paknil brjaya..brjaya trus brjaya n kekal bjaya slama lmanya yek....
kata org apa..kita kna agi idup agi ngelaban..slagi hdup slagi itu akan terus brjuang...barula kita boleh kekal brjaya smpai bebila pun....

yasmynne said...

Salam Pak Nil,

Saya dah dengar lagu "Toyol" nyanyian Pak Nil. Ternyata bakat yang dianugerahkan pada Pak Nil berbagai. Mudahan Pak Nil berjaya and all the best.

sniffa93_aznil4eva said...

salam PaKnIL!
waa...teharu owh ifa bace!
congrates ek paknil!
ifa mesti belinye album niy..ske gile lg toyol n teramat sangat!
hope paknil sentiase hepi with family n ur fans...
gdluck in wateva u do eh!!

uncle aznil mmg besT!!^_^

sniffa93_aznil4eva said...

salam PaKnIL!
waa...teharu owh ifa bace!
congrates ek paknil!
ifa mesti belinye album niy..ske gile lg toyol n teramat sangat!
hope paknil sentiase hepi with family n ur fans...
gdluck in wateva u do eh!!

uncle aznil mmg besT!!^_^

Suzy said...

A'skum Abg Aznil...
Abg Aznil ader kelua album ye?
Tapi susah sikit nak carilah,takperlah kalau terjumpe nanti insyallah Suzy pasti dapatkan album Abg Aznil ni...
Erm...
Suzy setuju dengan Edry...
Juz be urself Abg Aznil & we're loving it...
Suzy sentiase menyokong Abg Aznil walaupun berade di negera jiran ni...
Abg Aznil memang boleh menyanyi...
Best suare Abg Aznil,kat dalam hp Suzy jer boleh dikatakan hampir semua lagu nyanyian Abg Aznil Suzy ader...
Tak jemu2 Suzy mendengarnye...
Setiap kali bile mendengarnye Suzy teringin sangat bertemu dengan tuan empunye suare yaitu Abg Aznil,tapi tak tau bilelah agaknye Suzy dapat jumpe Abg Aznil...
Tak sabar2 Suzy nak jumpe Abg Aznil...
Tapi bile Suzy dapat tau bahawa Fifi & Riki serta ahli keluarge Abg Aznil yang lain2 tak dapat bersama dengan Abg Aznil atas kesibukkan Abg Aznil dalam menjalankan tugas2,kesabaran hadir dalam diri Suzy...
Suzy kesian dengan Fifi & Riki,sememangnye mereka lebih memerlukan mase itu dengan Abg Aznil papa mereka...
Abg Aznil sangat bertuah mempunyai anak2 yang memahami kerjaya Abg Aznil,seperti Fifi & Riki...

SALAM SAYANG DARI
SUZYLINA...

hangeng said...

This season is all about lace. thomas sabo schmuck günstig I am talking about crocheted cotton lace, sabo charms the kind your great grandmother thomas sabo engelsflügel wore. Think of the old doilies she used to angebote thomas sabo make. Lace is on everything these days from clothing, handbags and the rest of the accessories. You will see handbags made out of it or adorned with it. It is made into lightweight thomas sabo
flowy scarves. Bangles are big and anhänger thomas sabo covered in lace with matching necklaces and earrings. The thomas sabo kette
necklaces have lace beaded into it, thomas sabo 2010 beaded with lacey disk beads thomas sabo online shop
or lacey beads themselves. It will not be hard to find a great shirt with lace on the top and accessorize it with matching earrings, thomas sabo halsschmuck
necklaces, scarves or handbags. thomas sabo ohrringe Use them tastefully together but don't go overboard. A little of each goes a long way. Handmade is big in this category so don't go looking only at stores; keep those art shows in mind for that unique great find.