Sunday, March 22, 2009

Assalamualaikum.
Paknil tak sempat nak update blog sebab baru balik dari Penang untuk Sukaria Ceria Astro. Buat sementara ni, Paknil nak tau feedback kowrang pasal tulisan Paknil dalam BORAK PAKNIL Metro Ahad hari ni. Sila klik sini. Tengkiu.

30 comments:

amer9918 said...

'MIRACLE FLUSK' - Satu Keajaiban dalam Dunia Perubatan....

Detail -

http://ajaib2009.blogspot.com
http://ajaib2009.blogspot.com

TQ

Fieda said...

Emm bagus.. especially part klasifikasi pengkritik tu... tentang adlin tu memula pun saya tak suka cara dia..
then lama2 bila dengan point dia, memang banyak yang boleh dijadikan panduan untuk memajukan student AF ...

aranam said...

Assalamu'alaikum,

Tulisan Tuan memang kena pada masanya.

Pada pendapat saya, budaya adab sopan ketimuran perlu dikekalkan, tidak kira secanggih manapun teknologi yang ada, dan juga tanpa perlu meniru. Jika yang ditiru itu memberi banyak kebaikan, lainlah halnya.

Program realiti AF dinikmati oleh pelbagai lapisan masyarakat termasuk kanak-kanak, dan golongan remaja...muda-muda belaka.

Tidak salah andai pengkritik menjalankan tugasnya dengan nilai adab dan susila yang tinggi, tidak ada apa yang akan luak malah amat dihargai lagi. Mengkritik sambil mendidik, bukan sahaja setakat pelajar AF tetapi juga penonton.

Terima kasih.

niena kierana said...

salam.. pak nil.. td pun nina ada kat Batu Kawan... betugas.. nampak pak Nil.. :)

niena kierana said...

salam.. pak nil.. td pun nina ada kat Batu Kawan... betugas.. nampak pak Nil.. :)

anne said...
This comment has been removed by the author.
anne said...

Waalaikumsalam Abg Aznil.

Borak Paknil this week memang best, perfect timing untuk borak pasal isu ni dgn AF7 yg dah masuk minggu ke-2.

Perspektif abg aznil memang 'insightful' & tepat. Sambil baca klasifikasi pengkritik tu, main teka teki pulak siapa yg dimaksudkan...tak payahla sebut nama kat sini kan;-).

Setuju sangat - mengkritik biar ada isi dan ilmu untuk dikongsi dgn peserta/pelajar, menegur tak perlu mencaci cela. Perlu ada IQ dan EQ.

Mungkin ramai yg dilihat 'layak' jadi pengkritik, tapi tak semua boleh 'articulate' kritikan dengan sempurna. Sedih bila lihat nama2 besar dlm industri nampak 'kurang bijak' atau 'kurang sopan' di kerusi pengkritik.

Kudsia Kahar antara pengkritik yang paling saya suka. Dia faham konsep AF, sentiasa bagi semangat dan komen berguna...nampak dia sincere.

Nak share ni dgn abg aznil:

"Mengkritik tidak bererti menentang,
Menyetujui tidak semestinya menyokong,
Menegur tidak bermakna membenci,
dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik"
-anon-

myza said...

Hai PakNil
Selama ni saya ingat Paknil byk potong pengkritik sbb kesuntukan masa.Rupanya ade sebab lain.Saya nampak juga, semasa PakNil dalam AF,PakNil banyak tolong student yg kene kritikan pedas.Mmg saya puji tindakan pantas Pak Nil..Setiap pengkritik yg memberi komen,mmpunyai cara dan pendapat tersendiri semasa mengkritik.Dan melalui itulah kita dapat melihat sejauh mana pula ilmu serta pengalaman seseorg pengkritik tersebut..

Nik Sharolbahri Bin Nik Rani said...

lah yer ker pak anil?

cian kat pak anil yer...

baru balik dari penang banyak keje nak buat sempat agi nak jenguk karpet nih...

hehe....

k... jage diri. kim salam kat fifi ngan riki....

SALAM TA'ZIM SHAROL.....

αzηιℓαηιℓαρℓє said...

Assalamualaikum Uncle Aznil (:

Seronok ke Penang?

Ceritakan kalau ada time ok?

Saya akan comment tentang Borak PakNil esok, sebab dah malam ni.

Esok start sekolah lagi.

Ada test lagi. Hehehe

Assalamualaikum (:

xillix axillixa said...

bagus pak nil keluarkan isu pengkritik...

memula dulu mmg agak janggal...

tapi saya n suami mmg suka dengan adlin aman ramli...

baru baru n di AF7...

pasal kangkang...
hidung...


kritikan yang berisi...

Su3y said...

A'skum abg aznil...

Alah3...ciannye abg aznil,takpelah mesti abg aznil letih kan baru balik dari penang...

Rehatlah dulu,bile dah ok baru continue blogging...

Erm,suzy pun dah dapat agak yang abg aznil takkan balik menjadi pengacara di AF setelah keputusan & kata-kata akhir abg aznil berikan lebih kurang 2 tahun yang lalu...

Memang pade mulanye,tidak suzy nafikan terase kesal juga pabila abg aznil mengambil keputusan untuk mengundurkan diri dari AF...

Namun,suzy paham & tetap akur dengan keputusan yang dibuat oleh abg aznil ketika tu...

Hehehe,tapikan abg aznil...

Mase hari pengunduran diri abg aznil tu di AF,sekaligus AF5 final tu suzy sempat jugak titiskan airmata...

Sedih sangat-sangat,tersentuh hati suzy ketika tu...

Namun bile sebut pasal pengkritik ni,macam-macam jenis pengkritik yang kite telah lalui...

Suzy tak naklah namakan pengkritik-pengkritik tersebut...

Memang tiada salahnye ape yang telahpun abg aznil bualkan di artikel tu...

Sedikit sebanyak,suzy dapat agak sape sebenarnye pengkritik-pengkritik yang abg aznil maksudkan...

Cume tak taulah samaade tepat atau tidak jangkaan suzy tu suzy tak brape pasti...hehehe...

Tapi disini ingin suzy luahkan rase kurang senang pade seseorang pengkritik ni...

Telahpun suzy katakan,suzy tak naklah sebut namanye disini...

Kecuali kalau ade kesempatan nanti,boleh suzy beritau abg aznil secara peribadi sape sebenarnye pengkritik yang suzy maksudkan ni...

Rasenye abg aznil sendiri boleh teka sape dier yang suzy maksudkan...

Pengkritik sorang ni pulak,bukan hanya beri kritikkan kepada peserta.Malah,dier juga dalam mase yang sama sempat perli abg aznil lagi...

Suzy dah banyak kali perasan dengan kata-kata dier tu,suke sangat perli-perli abg aznil...

Sedangkan tugasnye hanya untuk memberi kritikkan kepada peserta-peserta AF,bukan untuk perli-perli orang...

Cian abg aznil,terus terang suzy katakan...cubit peha kiri,peha kanan pun terase jugak...

Memang suzy kurang senang dengan cara pengkritik ni...

Haizzz,tapi suzy tetap tabiklah dengan abg aznil...

Walau ape pun orang sekeliling beri kata-kata negatif,abg aznil tetap berdiri teguh & tetap kuatkan semangat untuk teruskan juga...

Terharu juga kadang-kadang bile kenangkannye balik...

Sabar ye abg aznil?teruskan berdoa semoga allah s.w.t sentiasa berada disisi abg aznil...insyallah,bukan saje disisi abg aznil malah juga famili abg aznil juga.Amin!

Tapi ape-ape pun,bualan abg aznil dalam artikel tu memang bagus...

Supaya pengkritik-pengkritik yang dimaksudkan tu sedar akan cara mereka masing-masing...

Sape makan cili,dierlah terase pedas...

Hehehe...

SALAM SAYANG DARI,
SUZYLINA ;)

MILLENNIUM2U said...

Bravo...saya suka dengan PRIBADI anda, saya pulang ke malaysia pada tahun 1991. wAKTU itu anda sedang mengendalikan POP KUIZ di TV3. saya memerhatikan anda membina karier dan peribadi dengan cara yang sungguh baik...sehingga anda menjadi JUTAWAN saat ini, anda membina karier dengan cara yang betul dan anda menjaga harmonisasi anda dengan kawan-kawan artis, peminat dan wartawan. Saya belum pernah mendengar anda bergaduh dengan wartawan, kawan artis atau pun orang awamnya...BERBEDA SEKALI dengan SATU ORANG PENGACARA lain yang sama bermula dengan anda di TV3 dulu....semoga ANDA TERUS BERJAYA...

cekkeya said...

Pak Nil...

saya suka tulisan Paknil kat Metro tuh...tentang kategori pengkritik tuh dan cara Paknil potong pengkritik...memang nampak ketika itu cara Paknil menyelamatkan pelajar2 yg dikritik teruk, dan saya puji sikap paknil. Apa2pun, teruskan menulis PakNil...

salam ceria ;p

edzlin007 said...

salam paknil.

baru saya tau kenapa paknil dulu potong cakap pengkritik, ingatkan kesuntukan masa, rupanya sebab-sebab itu ya.

saya setuju tentang adlin tu. dia bagus, cuma kasar bahasanya.

Aina Creative Design said...

paknik...kdg2 mmg ada pengkritik yg bugdet bagus..mcm la diri hebat sgt dia kritik pelajar kaw2 punya..klau ye pun pelajar tu xbest pun..ckp la baik2 skit kan...bg komen beserta solution camne nk wat persembahan tu lebih menarik..mcm adlin aman ramli tu walaupun cara dia kasar sket..dia bukan sekadar beri komen tp juga solution camne nk perbaiki persembahan tu..bukan sekadar kutuk kosong je..itu yg bagusnye dia..barulah minda pelajar terbuka dan dpt idea bernas dr dia.cuma mgkin cara dia kasar sket..tp ok gak sbb senang fhm drpd berlapik sgt2 tp xfhm.

miss lolly a.k.a luvfareda said...

salam pak nil..

sy sntiasa folo borak paknil sjk dsiarkan kat metro ahad ni..

tulisan pak nil sgguh interesting n pnuh informasi

wlu pnuh infrmasi, tp xboring mbacanya!

metro ahad kali ni..
pasal pkritik ya..
sy sokong 100% apa yg pak nik tulis tu..
very interesting!

gud luckkkkkkkk..
plg best..
mcm2 aznil la!

Ghazali B Abd Aziz said...

Assalamualaikum Aznil;

Kritik memang ler sneang ... cakap ajer apa yg kita nak cakap ... bukannya ada buat apa apa pun ...

And kalau nak dapat limelight lak, kritik yang pedas pedas or guna bahasa yang kurang ajar ker ... aku kau ker ...

Hehehehe

But as for Adlin ... i tend to slightly disagree ....

Dia orang teater ... dia tahu cara bercakap ...

He can tell the truth ... tapi jangan menjatuhkan airmuka atau maruah orang ...

Just comment on the show itself ... not personality ker apa ker

ASTRO needs to give them a guideline ...

NieRadiNa said...

salam paknil..

oo..jauh tuh paknil gi..penang yer..klakarla family yg pkai pakaian flinstone tu..mmg ptut mnang..

sya stuju tu paknil..kritikan biarla beralas...jgnla smpai mnjatuhkan air muka seseorang...bknkah mengaibkan org didepan khalayak rmai adalah berdosa..kelak nati diakhirat kita diaibkan pula,oleh allah didepan sluruh umat mnusia..

lg satu sya rasa kritikan yg diberikan biarla ikhlas,mmpunyai isi,ringkas n xdak melalut..jgnla kita sesuka ati jer nk boh pape yg xbrkaitan asalkan gliran kita mngkrtik slesai..org kta apa buat kja bgai cukup mkn jer..biarla kritikan tu btul2 kritikan yg mmbina...

trus terang sya katakan ,sya kdang2 suka juga kritikan yg diberikan oleh adlin aman ramli sbb ada ketikanya betul juga apa yg dia katakan..tp yg mmbuat sya xberapa nk gemar bila nada ucapannya tu agak ksar..kurang sesuaila..lebih2 lg jika peserta adalah seorang yg sensitif n cpat terasa..wlaupun bkn niat dia bgitu tp sya rasa xsalah jika ingin mnegur ksalahan pserta dgn nada yg lmbut...

cbala sesekali pengkritik meletakkan diri mereka pd situasi pserta,apa prasaan mereka jika dikritik sebegitu..dgn disaksikan oleh kluarga,saudara mara,kwn2 n sluruh rakyat msia...kalau xmenyanyi lg xpela org xknal tp minggu dpan kna tnjukkan psembahan lg..xkanla tiap2 minggu mreka nk kna kritik jer...mreka pun dh cuba buat yg tbaik..sapa yg xnak buat yg tbaik dlm psembahannya...tp kalo xdpt juga nk buat cmna..fikir2la....

NieRadiNa said...

lupa plak nk ckap...

oo..patutla sya tgok napela paknil asyik potong ckp pngkritik jer tgula dia abis ckp dlu..tp lama2 baru sya tau..n sya tgok paknil bnyak mnyelamatkan pelajar2 AF dr pngkritik..kiranya paknil ni pnyelamat diorgla..

nasha said...

Assalamualaikum Paknil,
Artikel yang menarik dan benar sekali. :)Like last week's konsert kedua (adila terkeluar), there this one judge who seemed not comfortable being a judge. Astro needs to select good and qualified judges so that the kids can really identify their mistakes and rectify it. Experienced performers are not necessarily good in judging people in terms of technicality and performances.We can't compare AF with American Idols. They are better singers and can accept whatever Simon said because its their culture to speak their mind. Especially the Brits who are cynical and very blunt. Malaysians are more mellow and easily hurt when criticize(not all).So i think the judges should not just condemning them. There are certain aspects that they are good at. AF 7's contestants are more energetic and interested in learning more that the previous contestants. AAR is by far the best judge. He really knows his thing just like Simon. But sometimes he too can get overboard especially with all the technical terms. Anyway, I will always support AF even though Paknil was no longer the host...:)

Bieaz said...

Waalaikumsalam bg nil, tepat pada masanya.. Tindakan bg nil mengendalikan AF 1-5 Bie puji sangat 100% potong pengkritik, Bg nil penyelamat semua pelajar. Sepatutnya pengkritik perlu profesional bukannya menghentam, memperli dan sewaktu dengannya.. walaupun secanggih manapun cakap biarlah elok bersopan. Adlin bagus tuh okeylah.. taklah sokong sepenuhnya adalah caranya terlebih4x sangat dan harap2lah perkara peribadi duk usah terbawak2 waktu mengkritik pelajar. SOWE BRO!! i knw u hapi tapi biar kena dengan tempat.. mereka pelajar dahagakan kritikan membina bukan nak dengar hal peribadi pengkritik. Penulisan Bg Nil memang power giler nielah sehalus2 berisi.. shoot memang tepat wow!! Harap2 pengkritik mengambil iktibar dan panduan. Pengkritik2 yang bg Nil kategorikan tuh yang terasa cili.. ambillah FEEDBACK YANG POSITIF jangan melenting pulak.. Bg Nil still the best... and take care. bye2 Assalamualaikum..

abcplus said...

Salam Paknil ,
Setuju dgn pandangan Paknil tu , budi bahasa mencerminkan peribadi kita sebagai bangsa Melayu yg berbudipekerti .Sopan santun berbahasa amat perlu agar tidak menyinggung perasaan ,bukannya kolot mengekalkan adat dan budaya ketimuran bahkan itulah yg dituntut supaya Melayu kekal bertradisi.

HoNeY_B said...

as-salam.....
sy xnak cakap sal kritik ke ape..but sal program astro ceria kat penang 2..1sy salah sorang marshal kat c2...ok 1st sy nk cakap sy frust sgt2 sbb xleh jumpe pak nil...coz mse 2 kene bertugas kat padang jage bebudak game...dgr suare pak nil dr jauh je...pastu 2nd lak lagi geram n kecewa coz baju putih yg diberi tuk bertugas 2 di ambik balik..lorrr...harus ke????? xpenah lgi sy hadiri event yg akan amek balik sume tshirt yg penganjur bgi kat marshal...huuuu..salah sape???????????????????

Linda Amri said...

Salam Paknil,

Emmm... nampaknya kali ni, Paknil jadi pengkritik kepada pengkritik pula. Ye lah, bila lagi nak kritik pengkritik kan, sampai masanya pengkritik kenalah pula dikritik.

Bagus bagus bagus, saya memang bersetuju benar dengan pendapat Paknil tu, kita ni masih kaya dengan kesopanan dan kesusilaan. Maka masa mengkritik pun kenalah amalkan kesopanan dan kesusilaan tersebut kan. Macam juga kita mengharapkan mak bapa kita menegur kita dengan cara yang berhemah, begitulah juga para peserta program realiti yang juga merupakan anak-anak orang dan semestinya seorang manusia yang mempunyai akal fikiran untuk menilai kemampuan sendiri.

Mungkin juga niat pengkritik itu baik - untuk memperbaiki mutu persembahan mereka yang dikritik tetapi niat bukanlah menghalalkan cara.

Namun demikian, kepada yang dikritik pula, ambillah iktibar seadanya. "Complaint is a gift" maka jadikahlah setiap kritikan itu sebagai cabaran untuk kita memperbaiki diri ke satu tahap yang lebih baik daripada sebelumnya. Sisihkanlah 'bagaimana' pengkritik mengkritik tetapi ambillah intipati 'apa' yang dikritik demi peningkatan kualiti diri.

Bercakap pasal AF7 pula, secara peribadi saya mengharapkan kemunculan "The magnificent 7". Siapakah dia? Sama-samalah kita tunggguuuuuuuu

Salam Paknil, semoga bahagia dan ceria selalu!

elsa said...

Judges are not very accurate in judging at times. They condemned the contestants mercilessly just because they can. And paknil, you categorized these type of judges very accurately. I truly and fully agree with you. But I don't think you should cut in when the juries are commenting because they've been paid to comment. They are doing their jobs, eventhough sometimes it was more than that. Sometimes, it was the place to vend their personal frustration towards the contestants. Constructive critism is what the contestan want but honestly, deep down inside, the viewers expect and like to see some hardcore bad comments from these jury. Even if its not true. In conclusion, people tune in to watch AF because they love to hate the not-so-smart judges. At least, that's who I am.
;p

nadia nabiha said...

salam pak nil saya nie peminat pak nil

nadia nabiha said...

Hai PakNil
Selama ni saya ingat Paknil byk potong pengkritik sbb kesuntukan masa.Rupanya ade sebab lain.Saya nampak juga, semasa PakNil dalam AF,PakNil banyak tolong student yg kene kritikan pedas.Mmg saya puji tindakan pantas Pak Nil..Setiap pengkritik yg memberi komen,mmpunyai cara dan pendapat tersendiri semasa mengkritik.Dan melalui itulah kita dapat melihat sejauh mana pula ilmu serta pengalaman seseorg pengkritik tersebut..

nadia nabiha said...

hai x best la kalau pak nil x jadi pengacara af

hangeng said...

This season is all about lace. thomas sabo schmuck günstig I am talking about crocheted cotton lace, sabo charms the kind your great grandmother thomas sabo engelsflügel wore. Think of the old doilies she used to angebote thomas sabo make. Lace is on everything these days from clothing, handbags and the rest of the accessories. You will see handbags made out of it or adorned with it. It is made into lightweight thomas sabo
flowy scarves. Bangles are big and anhänger thomas sabo covered in lace with matching necklaces and earrings. The thomas sabo kette
necklaces have lace beaded into it, thomas sabo 2010 beaded with lacey disk beads thomas sabo online shop
or lacey beads themselves. It will not be hard to find a great shirt with lace on the top and accessorize it with matching earrings, thomas sabo halsschmuck
necklaces, scarves or handbags. thomas sabo ohrringe Use them tastefully together but don't go overboard. A little of each goes a long way. Handmade is big in this category so don't go looking only at stores; keep those art shows in mind for that unique great find.