Friday, March 13, 2009

HARI BUAH PINGGANG

Semalam, 12 March 2008 adalah Hari Buah Pinggang Sedunia. Dan semalam juga Paknil bersama dengan penyampai radio THR, Lite.Fm, Hitz.Fm, X-Fresh dan Mix.Fm berada di Hospital Serdang melakukan kerja amal membantu mengumpul wang untuk dana Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan Malaysia (NKF).
Kami di sana menjual barangan cenderahati MUG yang ada lakaran wajah kami pada harga hanya RM20. Setiba Paknil di sana, memang tak ramai yang memberi perhatian pada kaunter kami yang terletak di pintu masuk hospital.
Mungkin semua sibuk dengan urusan di hospital itu. Apabila pembesar suara telah berada di tangan Paknil, Paknil tak lepas peluang untuk membuat jualan Mug itu seperti di pasar malam pula gamaknya.
Yang tak perasan kehadiran kaunter ini pada awalnya dah mula mengalihkan perhatian pada kami. Paknil sibuklah menjerit untuk orang ramai menderma dengan membeli Mug kami. Yelah, mungkin tak ada siapa yang memerlukan Mug ketika itu, jadi sambutannya agak dingin.
Makin lama makin ramai orang yang mengerumuni Paknil dan kawan-kawan. Ada yang mengambil gambar Paknil melalui handphone mereka dari jauh.
Terus Paknil dapat satu idea. Paknil terus laungkan, jika mereka mahu bergambar dengan Paknil secara berdua dan personal, Paknil akan kenakan bayaran RM20 dan Paknil juga akan serahkan Mug itu’percuma’!
Jadi untuk mengelak orang ramai mengambil gambar Paknil percuma, Paknil terpaksa melelong sesi berfoto itu dengan membelakangkan mereka. Hanya mereka yang menderma RM 20 kepada NKF berpeluang bergambar dengan Paknil. Kelakar lah pulak buat kerja macam tu.
Alhamdulillah. Kurang dari setengah jam semua Mug itu selesai dijual kerana ramai yang tak putus-putus menghulurkan RM20 untuk bergambar dengan Paknil.
Minta maaflah pada pengunjung Hospital Serdang hari itu yang tidak dapat bergambar dengan Paknil kerana Paknil terpaksa menjadikan diri Paknil ini eksklusif semata-mata untuk menjual Mug dan mengisi dana NKF.
Terima kasih juga pada mereka yang faham akan tujuan kami ke situ dan sekali gus sudi bergambar dengan Paknil dan mengulurkan derma untuk Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan Malaysia.
Hanya Tuhan yang dapat membalas jasa mereka kerana setiap wang disumbangkan dapat menyelamatkan nyawa pesakit-pesakit buah pinggang di negara kita.Terima kasih kepada NKF kerana percaya kepada kemampuan kami untuk membantu mereka mengisi dana Yayasan. Nanti ada kesempatan lain, kita buat lagi aktiviti macam ni ok?!





36 comments:

catz_mafia said...

Paknil,
Good idea la.. hehe

Su3y said...

A'skum abg aznil...

Alhamdulilah,abg aznil melakukan kerja amal lagi :)

Jasa budi baik abg aznil memang tidak terbalas,terlalu banyak pengorbanan abg aznil telah lakukan buat masyarakat sekeliling...

Hanya Allah yang maha Esa saja yang mampu membalasnye,insyallah...

Teruskan niat & kerja-kerja baik abg aznil tu,insyallah hidup kite akan sentiasa diberkati...

Tambah lagi kite menolong insan yang memerlukan,besar pahalanye...

Oh ya!cawan tu...

It's very nice ler :)

Mana nak dapatkan ehh...hmm...

Suzy naklah,hehehe...

Kalau dapat,setiap kali minum boleh renung ke abg aznil sekejap...

Hehehe...

By the way,abg aznil juga jangan lupa jaga diri serta keluarga juga disamping sibuk dengan tugasan harian yer...

I do care of u :)

Take care now,bye-bye den...

SALAM SAYANG DARI,
SUZYLINA ;)

neezareef said...

bila la dpt gambo2 ngn paknil

sniffa93_aznil4eva said...

yeh.

uncle aznil sgt best!

suka lah mug tuh!
ifa nak boleh x?

epi n smile alwayz oke uncle;)

edzlin007 said...

salam paknil.

bagus juga paknil buat begitu. idea menarik gabungkan semua stesen AMP dan jual mug ni.

p/s: saya tak tahu pula tentang event ni, kalau tak mungkin dah pegi. tp aktiviti yang kelihatan kecil ini sungguh besar maknanya kepada pesakit buah pinggang.

@cu SaYaNg said...

bagus idea pak nil tu
tapi semalam acu tak sempat nak ke sana...bz ckit walau pun cuma sejengkal je jarak nye...uwaaaaa

apa2 pun hanya Allah yg mampu membalas jasa pak nil tu...

erk..cawan tu ada stok lg tak pak nil?

yatie chomeyl said...

ala..nak jugak mug tu...lawa nye..mana nak belik?

ai said...

Alahaiiiii!!!
Rugi pulak tak ke sana smalam. Kengkawan ramai yg suruh ke sana sbb ai ni mmg menyambut hari buah pinggang sedunia tu. keh keh..dah nasib, terima jelah. huhuhu..

ai said...

Terima kasih jugak sbb Ajinil sanggup buat apa2 je untuk membantu mengumpul dana tu! sayang Ajinil! muahhhhhhhh

Galuh Cendra Kirana said...

huahhh...cantiknye mug tu Paknil....gamba muke saye tadek ker..

CikNur said...

Salam Pak Nil , x tahu pulak ade jualan amal kat H.Serdang tu , setiap hari mesti lalu kat situ pergi dan balik ofis , apapun good idea promote diri Pak Nil untuk lariskan mug yg akhirnya habis jugak ....banyak pahala.

anne said...

katakan abg aznil & geng takde kat situ, tapi yang menjual mug hanya volunteer NKF yg bukan selebriti....sedihkan kalau masyarakat tak beri perhatian langsung:-(

anyways, good job!:-D

awien said...

salam pak nil
:))
wah!!that mugs aweome la
heheh
i wnt have it one too
pak nil
memang da master dalam promo2 ni
hehehe
:))

Fza blink2 said...

god idea paknil...
harap2 yg derma 2 pun ikhlas cam paknil jgk...=)

Aida Ranida said...

pak nil..sy nak sgt baju dan mug pak nil tu,tapi sy ni jauh dari kk sabah..kalau sy kirim money order tu boleh sampai dan dapat ke barang2 tu..plezzzzzzzzzzzzzzzz....

NieRadiNa said...

salam paknil..

ala jauhnya serdang..xda smbutan yek paknil..meh try dtg hospital selayang lak...msti rmai pnyer..sya msti dtg nya dh dkat ngan umah tuh..

p/s rmbut paknil dh makin lebat dh..tgk..xyah nk cover2 lg...hik..hik..

klik said...

salam abg nil!! tahniah dan alhamdulillah krn menjadi artis yg slalu membuat amal..salute u!! xnk ker update ur fans mlalui sistem SMS? jadilh artis yg pertama mnggunakn khidmat SMS sbg perantara..lgi updated! layari www.klik.my @ www.klikjaya.blogspot.com sajajer sesuker k??

Faizah said...

Ensem lak Pak Nil pakai tshirt itam tuh..awet mude..cewah..hehe...tambah lak ngan spek tuh..hehe

truskan beramal ye..bekalan akhirat tuh..

Elynn said...

Nak satu !!!! cute nyer mug tu...

Tikuz said...

smoga ALLah buka pintu rezeki Pak Nil & kawan2..Gud Job Pak Nil & Kawan2...terima kasih kerana prihatin .. :)

mknace said...

memang kelas la idea pak nil
memang gempak, kreatif

[E M Y~] said...

my mum pkai tee tu g keje..
hehe

afiq...ludin...ferdi... said...

our paknil is always ensem ma...huhu...buat paknil..teruskan dengan apa yang paknil nga buat ni..suma org sukakannya...pasti dan pasti kami akan terus menyokong paknil..!!!!

Zow13n@ Wi3neZ said...

saya datang tp mug dah habis uwaaaaa....

eiLda epaL said...

wah...
bestlah kalau dpt memiliki mug tu..
huhu,,,
tak tahu pon ada event mcm tu...
kat hosp serdang plak tu...dah dekat benor...kalau tahu, mesti dah pegi...tahu pasal hari buah pinggang tu, tapi tak tahu plak ada event mcm tu yang melibatkan paknil...

anyway, syabas untuk paKnil...
bagus idea paknil tu, sekurang-kurangnya dapat membaNtu mereka yang dalam kesusahan dan memerlukan buah pinggang untuk meneruskan kehidupan mereka...

pakNil, kalau ada event-event charity lagi, war-warkan lah kat kami...kiteorg pasti akan memberi sokongan...

syabaS pakniL!

αzηιℓαηιℓαρℓє said...

Assalamuaaikum Uncle Aznil!

HEeehe. Rindu lahh..

Baru saja balik dari KL Jumaat lepas ;D

Anyways;

Yes! Yey! Rambut Uncle growing! Rindu plak dengan rambut lama Uncle tu. hehe. Apa2 pun hair style Uncle. i like!

Uncle banyak korbankan masa untuk buat kerja amal (: Jasa budi Uncle memang tidak dibalas.

Uncle dapat banyak pahala menolong orang yang perlukan pertolongan (:

Happy lah saya tengok Uncle buat kerja amal gini.

Anyways;

Saya nak mug itu!!

Mana nak dapatkan? hmm.

Saya cari CD Drama Sebabak kat kedai CD @ Alamanda, Putraaya tak de pun.

Saya beli jer DVD Cicakman 2. Ingatkan nak beli album Uncle sekali. Tak de. hehe.

Soo.

Assalamualaikum Uncle Aznil!

Dah malam ni & na update tentang KL Trip tuu.. Bubye ;D

SALAM SYG;
Adk Aerinisha (:
Love ya ;D

αzηιℓαηιℓαρℓє said...

P/S: At last dpat jugak tengok signature Uncle (: Saya tak pernah nampak sebelum ni :D Signature Uncle simple jew. Cute! Hehehe.. tu jeewww.. (:

faryza said...

salam pak nil, alaa nape tukar bunyi Teka Bunyi?hari2 cuba dr awal lg..masuk line je putus,tak pun xda yg angkat..nak sangat cuba.jawapan sy ni xda org lain yg pernah bagi pun...sy dh dgr dr awl lg..geram gak drg org bg jawapan yg sama.saya rasa jawapan ada kena mengena dengan ayat pak nil n pak din hari2, walaupun dh tak da klu.aduh...nk cuba jawab...Plzz...

Eyta Paiman said...

Salam,

Tahniah kerana telah menjalankan 1 usaha yg murni. Teruskan agar menjadi contoh yg baik utk semua...

yus said...

Paknil!!
Hari tu saya bawa turun RM10 je..
nak kongsi, takde yg sudi..
kalau bergambar dgn Paknil, mesti anak saya yg 3 tahun tu jeles!!!

riza said...

Salam,

Saya terpanggil utk menulis komen disini setelah mendengar komen2 positif dr kwn ttg blog pak nil...sememangnya pak nil mmg seorg yg berbakat besar,amat sensitif dengan keadaan sekeliling (sy terharu dgn lwatan pak nil melawat mangsa kemalangan di hospital, maj amal di hospital serdang) tulisan pak nil mencerminkan pak nil ini seorg yang berpendidikan tinggi (lupa pulak pak nil kan bekas budak UM)..pape pun selamat maju jaya pak nil..riza doakan pak nil berjaya dalam semua kerjaya yang diceburi....

Arlianiza said...

assalamualakum?

tak terlewat untuk mengucapkan tahniah diatas penganugerahan pingat semasa 01/02/09 tempohari.

moga sucess

Yaniez said...

elok juga Pak Nil buat camtu..
nak suruh orang dtg beli memang susah... huhu

Alhamdulillah Pak Nil buat kerja amal lagi..

Pak Nil, bila rakaman macam-macam Aznil? Ada ke tak de? Teringin nak pergi ni.. ehehe

amy said...

jika zainal din zainal mrupakan sumber inspirasi paknil, paknil mrupakan sumber inspirasi saya...!! saya harap paknil dapat membantu saya dengan memberi tip2 yang dapat meingkatkan lagi mutu persembahan saya dalam mendidik pelejar2 kolej.. saya harap paknil dapat menghubungi saya melalui telefon di 014-3495341 @ 012-6035700.. email, amy_cqtec@yahoo.com.my...
saya merayu sangat2 kat paknil agar dapat membantu saya untuk menarik minat student2 saya agar lebih terhibur dan tertarik dengan apa yg diajar oleh saya.. secara tidak langsung, mereka dapat ingat apa yg mereka pelajari..

Nana Rosli said...

pak nil, nana ponnak mug tu jugak..
uhuk,uhuk,uhuk...
papepun, tahniah ye paknil dgn kerja2 amal paknil nih..
trskan & kekal kan selalu!
senyu2m n ceria selalu paknil

ikadoks said...

cantik lak mug tu ika tgk..

wt paknil,tahniah,coz anda sntiasa prihatin n xsombong ktika mlyn peminat.hnya Allah sje yg pat bls kbaikn hambaNya..amin..