Tuesday, March 24, 2009

MARI BELAJAR TUKAR TAYAR!!


Perkara ni mungkin biasa pada korang semua tapi Paknil tetap nak share jugak sebab Paknil pun melaluinya. Ketika dalam perjalanan pulang dari Penang ahad lepas, dalam 1KM je lagi nak sampai ke R&R Ulu Bernam, Paknil yang duduk di bahagian belakang MPV tiba-tiba terasa macam ada yang tak kena pada kelancaran kenderaan. Paknil minta pembantu peribadi Paknil berhenti ke tepi lebuhraya. Sedang kenderaan diperlahankan, tayar kereta Paknil meletop! Nasib baik kenderaan sedang bergerak perlahan. Kalau meletop masa tengah bergerak laju, eeee...tak tau lah nak cakap apa!
Bila turun dari kereta, confirm memang tayar dah kempis!
Alamak! Nasib baik Paknil bukan sorang sebab ada Pembantu Paknil dan Pengurus Paknil. Kitorang pun berusahalah nak tukar tayar di bawah matahari petang yang terik. Mana pulak nak cari tayar spare ni sebab memang tak pernah terjadi. Jadi tak pernah ambik tau pula tempat simpanan tayar spare. Akhirnya pembantu Paknil jumpa. Tersorok bawah MPV. Masalah kedua pula: macam mana nak keluarkannya? Meligau lah kitorang cari buku manual. Nasib baik jumpa tapi masalahnya ia ditulis dalam bahasa JEPUN pulak!!!
Nasib baik ada gambar jadi taklah susah sangat nak cari tayar spare dan juga jack kereta. Paknil tak tunggu lama terus longgarkan skrew tayar dan jack kereta secara manual. Kelakar kan tengok orang pakai baju pink jack kereta? (Yelah, Paknil kan dari show kanak-kanak Sukaria Ceria, jadi baju Pink tu dari show tu lah)
Akhirnya tayar pancit tu berjaya Paknil keluarkan walaupun hampir melecur tangan pegang rim kereta yang sedang panas membara.
Maka kini tiba pula proses memasukkan tayar spare. Ni lagi satu masalah ni sebab nak kena sesuaikan kedudukan tayar. Kalau tidak skrew tak masuk lubangnya pulak! Nasib baik pembantu Paknil sama-sama kuat! Pengurus Paknil sibuk ambil gambar ni je dan cuba telefon pihak PLUS.
Bila tayar dah dimasukkaan, maka skrew perlu diketatkan mengguna pengetat skrew (entah apa nama pengetat skrew ni..hehe). Kini boleh lah jack diturunkan.
Cuma persoalannya, tayar yang dah kempis ni nak simpan di mana sebab tempat asal simpan tayar spare tak sama saiz lah pulak. Tayar ni lebih besar. Maka terpaksalah kami mengangkut barang-barang dan beg kami ke bahagian tempat duduk sebab nak beri laluan kepada tayar pecah. Rasa macam nak tinggalkan aje tepi jalan tapi rim tayar melekat pulak pada tayar buruk tu. Nak bukak tak tau...hehe.
Akhirnya, masalah tayar dapat kami selesaikan. Tayar lama kami letak ditempat letak barang. Dan ketika itu muncullah Polis Pembantu Lebuhraya PLUS. Baik Abang ni. Siap tolong ketatkan skrew di kompartmen tayar spare lagi!!
Akhirnya kami pun meneruskan perjalanan pulang ke Kuala Lumpur setelah kami mengetahui dari pemandu yang berhenti ditempat kami untuk melaporkan pada Abang Polis itu yang ketika itu ada kemalangan serius kurang 10KM dari tempat kami! Adoi..terus Paknil terfikir, IT COULD HAVE BEEN ME!
Syukur Alhamdulillah tiada perkara yang mengerikan berlaku. Kalaulah tayar itu meletup 10KM awal, mungkin kamilah mangsa kemalangan itu, fikir Paknil. Tuhan masih menyayangi hambanya. Amin.

55 comments:

aranam said...

Assalamu'alaikum,

Syukur Alhamdulillah...semuanya selamat. Setiap yang berlaku, ada hikmahnya.

Si Katak Hodoh said...

Syukur... walau tayar meletup tapi tetap selamat.

Masalah tayar tu masalah yang saya paling takut... sebab saya tak tau nak buka tayar kereta hahahaha.

Kata nak belajar, tapi entah bila la tu hahahaha

Saimal said...

cayalah pak nil =)

hezesuze said...

wah begitu gegeh ek paknil tukar tayar tu...hehehe

pepun alhamdulillah sumenye slamat kan...

- abdul hadi abdul muti - said...

nasib baik semue selamat sebab bahaye jugak kalau stop tepi highway coz kadang2 ade setengah2 driver mengantuk so dorang macam langar je..
ha..
tapi kelakar la pulak paknil tukar tayar pakai baju warnepink
hahaha
tapi paknil memang pandai buat kelakar pon
haha

fakhruddin said...

hahah agak lawak la kejadian ni. nasib baik tak jadi apa2.

but for sure, this thing will be your unforgettable memory =]

Fieda said...

Wah bagus yer.. syabas sekali lagi dan alhamdulillah tak ada apa2 berlaku..

:: p R i n c E s S _ N :: said...

wahhh pak nil..syabbas..klo N..cnfirm tpinga2...

RineArabella said...

oklah tuh...even ade gambar sahaja an..

hikmahnya dapat belajar tukar tayar secara tak langsung..
ape pun pak nil tetap cool!..
hehehe...

\(*_*)/

Su3y said...

A'skum abg aznil...

A'ahlah,pertama sekali suzy juga rase bersyukur kepada allah s.w.t kerna masih menyanyangi abg aznil serta pembantu & pengurus abg aznil...

Mujurlah u all tak ape2,huhuhu...

Tak dapat suzy bayangkan jikalau ade sesuatu buruk yang terjadi tat time,ish...mintak2 dijauhkanlah ye...

Nasib baik tak speeding,kalau tak memang bahaya...

Suzy memanglah tak pernah melalui pengalaman menukar tayar ni,sebab memang belum ade lesen pun...hehehe...

Tapi suzy pernah tengok papa suzy tukar tayar depan mata suzy,mase tu suzy on the way nak gi umah nenek suzy kat batu pahat johor tu.Malam pulak tu,nasib baik takde ape2.Biaselah papa suzy memang suke sangat2 drive malam2,kul 2pagi ke bawah.Akhirnye alhamdulilah selamat juga kite sampai ke destinasi,cume lambat sikit jer...hehehe...

So is this the 1st time abg aznil tukar tayar kereta?should be lah kan...hehehe...takpelah,belajar so tat next time u know how to fix urself :)

Suzy cume nak abg aznil lebih berhati-hati,lagi-lagi di jalanraya...

Walaupun kemalangan berlaku tanpa pengetahuan kite,namun tak salah kan kalau kite lebih berhati-hati?

Juz be extra careful next time ye,coz i still care for u...

SALAM SAYANG DARI,
SUZYLINA ;)

edzlin007 said...

salam paknil.

syukur la takde perkara buruk berlaku kan. memang penat tukar tayar. memula saya baca posting saya rasa macam nak ketawa pun ada. yela, lepas ni kaji la kereta dulu baru kita pandu ok. tapi kira ok la semua lelaki, kalau perempuan mau tak larat nak buat ni.

ZARA said...

Assalamu'alaikum,

Syukur Alhamdulillah, kamu selamat tiba ke destinasi. Pasal tayar kereta puncet, memang menggerunkan akak. Sebab tak pandai langsung bagaimana cara nak menukar tayar tu. Mau menangis di tepi jalan.

agungnyadoaibu said...

wahh..pak nil..
anda memang berbakat..
selain mampu jadi pengacara terhebat..
pentukar tayar pun anda mampu buat..??!!???

PAK NIL memang CEMERLANG & GEMILANG..!

Taiko said...

Syukurlah Pak Nil selamat..
Semua tu ada hikmahnya

αznιℓαnιℓαρℓє said...

Assalamualaikum Uncle Aznil (:

Syukur Alhamdulillah Uncle Aznil terselamat (:

Tiada apa terjadi pada Uncle Aznil (:

Memang tukar tayar memenatkan.

Aerin tengok orang tukar jew dah penat. HAHA ;D

Hehe, memang kelakar tengok orang pakai baju pink jack kereta.

Tetapi macam. WOW!

Something new! Not very, but new.

HEHEH!

Manual bahasa Jepun! OoOoO Haaaii!

Heheh, naseb ada gambar-gambar. Kalau tidak, haiyoyoyo. D.I.Y. HEHE

Hehehe. Next time dah tahu macam mana nak fix a flat tyre (:

Malang tidak berbau.

Aerin nak Uncle Aznil selamat (:

Assalamualaikum (:

SALAM SYG & HORMAT;
Adk Aerinisha (:

nadea said...

alhamdulillah Paknil selamat
tapi hebat lar paknil
sy sendri xtaw tukar tayar
hehe

Semut lemas said...

tengok dalam gambar tu, walaupunt tengah dalam problem, paknil tetap ceria jek..

apa petua pak nil ek?

m.zek.el said...

oo...mcm gitu rupanya....ahaks..

E.L.I.Z.A said...

nasibbaik paknil & PA selamat ... alhamdulillah syukur...bagus jgk paknil post-kan pasal tayar ni ..at least kita sama² boleh belajar & tahu betapa pentingnya amik tahu pasal kete kita hehhehe

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

nape rpaknil tak call PLUS ronda ..dorg mmg sgt2 membantu .. baik sgt2 ;-) tp pak nil cayalah tukar kete sendiri ;-)

Kak Zue said...

Abg Aznil..saya dah pernah kena dah . Tayar kereta meletup tapi saya tak perasan, terus juga bawak kereta tu beberapa KM dan baru perasan tayar dah kempis. Mujurlah ada orang yang kesian tolong tukarkan tayar spare tapi tayar spare masa tu anginpun dah kurang tapi bolehlah buat pakai sementara nak sampai ke stesen minyak. BUT remember tayar spare pun boleh kurang anginnya so mesti periksa keadaan tayar spare kereta kita selalu.

.OhNora. said...

paknil.
hee. cumil je baju pink tuh.
erm, syukur selamat :)

Yaniez said...

syukur alhamudulillah Pak Nil selamat...

tak pe, pengalaman membuka tayar kete... bahasa jepun pun jepun la.. ehehehe...

Eriyza said...

Seb baik laa semenya dah setel ngan sempurna. Pandai gak AjiNil tuko tayar keta. :)

My Life My World said...

Salam, fuyoooo ... tak sangka Paknil yang glam tu sanggup turun padang tukar tayar jugak, dengan baju pink yang menyala di bawah terik mentari yang menyala juga. Syabas Paknil.....

$ha said...

Salam Paknil,

Senin lepas sy ada call segmen warung pagi kat era... Actually n hopefully nak ajak paknil datang ke rumah adik saya kat Cheras Utama Sabtu (28mac) or Ahad (29 mac)nih. Last week ibu saya pun ada ajak paknil gak.. Ingat lagi ASNAH yang baru dapat cucu sulung tuh.. Hopefully paknil dapat luangkan masa walaupun sesaat untuk kami sefamili.

Sogoh said...

wah siap pakai manual lagi tau...cayalah pak nil :)

Tikuz said...

Syukur...

sayang mama papa said...

akum....Syukur alhamdulillah dan sesungguhnya Allah masih sayangkan Pak Nil

gurlz said...

syukur alhamdulilah...
kalau tak... ya allah... mintak2 lak dijauhkan dari keluarga pak nil dan saya... cuma satu je sy nak cakap.. periksa dulu apa yg penting sebelum meneruskan perjalanan..

walaupun sy nie still budak tapi selalu mengigatkan arwah ayah sy dulu..
oklah moga pak nil sihat2 selalu dan sentiasa dirahmati oleh allah S.A.W....

manjer.. said...

akum pak nil...syukur pak nil selamat...klu bleh jgn dok belakng kete klu rosak..bahaya tau..yg ptg pak nil dh selamat..mak selalu pesan..klu kuar jauh2 elok lbh dr sorg,bkn aper klu jadik aper2 ader teman...
anmunnnn essentialllll.....tom-tom bak.....

dekboy said...

uncle azenil hebat arrr..

kuin said...

paknil, bdiri bulu roma saya baca kes ni.. al kisahnya ada plak xcident.. huhu allhamdulillah..Allah selamatkan pak nil n yang lain2 dalam kete tu.. mujur pak nil ni punya deria rasa.. deria bau.. deria bunyi..deria sentuh yang kuat huhu.. leh tahu tyr xok .. or ada sbrg xtidak stabilan kenderaan..kalau saya xtahulah pak nil.. reti bawak jer kete..
allhamdulillah..

aFkaR'z said...

salam... tak pernah nak komen kat sini tapi tetaaap pembaca setia...


anyway, syukur alhamdulillah abang aznil terlepas dari malapetaka... syukur sangat²...

anyway, saya pun tak pernah kena train tukar tayar ni... aduiii


http://sweetdarling79.com/

faralazyarts ♥ said...

huhu.. lawak gila yang pasal manual bahasa jepun tu..

tak tahan nak gelak.

nasib la ada gambar kan..

harap2 tak terjadi pada saya,sy pon tak pernah tukar tayar!

NieRadiNa said...

salam paknil..

wah nasib baik btul paknil...lpas nih paknil knala check dlu knderaan ..lbih2 lg kalo nk bjalan jauh tau..bkn apa biar lmbat asalkan slamat...

buku tuh xda dlm english version ke paknil..tp jepun2 pun dpt gak tkar..kira teror ar paknil..

AminLirikLagu said...

Alhamdulillah abg Aznil selamat...:)

fealize_eleanoer said...

aiyarkkkk...

sebbaik la smuenye slamat...terrer la pak nil tukaqq tayar...kalo saya la...saya tggu orang je dtg tlg tukar kan..giler pemalas+buduh kan sy ni...ekk...hahaha!

lps ni pak nil bole jadi Ikon GoodYear pulak ehh..turunkan wahyu kat saya cara2 tukaqq tayar nnt ehh...heheh!

chalooo beteh!

Maria said...

love u pak nil.....pak nil nmpk sweet in pink...hehehe..

Azmil said...

bgs nsb baik semuanya ok jer..
pnh tkr tyr kete sendri br skali jer..
ms tu pch ms nk gi jln2..
tk perasan lak..
perasan ms dh parking kt queensbay mall hehehe.. =D
tp gi tgk wyg & lepak2 dulu nnt b4 nk blk br tkr tyr.. =P
tkr tyr kete org lain pun br skali gak so totalnyer br dua kali huhu..
btw, paknil ada nk mai penang lg ker? leh la mai2 singgah yek =)

AbcPlus said...

Salam ,,,Lelaki mestilah pandai tukar tayar kan Paknil ,alah bisa tegal biasa .....

IT'S Me N.a.N.a said...

alhamdulillah abg selamat..takut saya dgr mula2..

farah said...

huh...terer r..
heeheeeee....

farhana said...

ahaa paknil pakai baju ape pon tetap nampak tiut and muda agi ape..
:)

Deep Down IN MyHeaRT said...

klu ika yg kena.. alahai.. ngs jew la... huuhu... nasib baik blk naik bas jew...

x penah la face bende gitu...

ateyn said...

paknil nmpk muda laa.
walaupon umur da 40++ kn?
ala,saye tau rahsia paknil.
rhsia nye paknil slalu ceria & gelak2.
tu sbb muke bole nmpk mude.
;DD

fatihah ory said...

alhamdulillah........

Mrs.Zack said...

assalamualaikum

Syukur semuanya selamat.

Pengalaman saya dgn tayar keta ni rasanya ngeri juga coz saya tak perasan yang tayar belakang kereta saya dah nampak urat2 benang dia. Nasiblah tak terjadi apa2 semasa saya antar dan ambil anak2 balik sekolah dan bernasib baik juga suami yang cepat perasan. Peringatan pada diri sendiri supaya lebih alert dgn benda2 cam ni.

Paknil.....u look cute dengan baju warna pink. But My second son teramatlah tak suka dgn warna pink kata nya tu warna org pompuan. Kalau dia tengok gambar uncle Aznil a.k.a uncle tom-tom bak pakai baju warna pink mau dia gelak agaknya. esok nak tunjukkan gambar paknil kat dia.

nba-Nur said...

Syukur Pok Nil selamat.. Bersungguh2 Pok Nil menukar tayar.. Lagi plak dengan baju warna "pink".. cute je... =) Bagus tu, dah tau senang jika ada kes2 kecemasan.

Moga Pok Nil terus sukses,,!!

elina @ eL said...

hehehe..

pasni mesti suma pakat2 blaja camne nak tukar tayar..

assalamualaikum uncle aznil..

elina @ eL said...

hehehe..
cian pak nil..
alhamdulillah pak nil selamat..

love pak nil..*kiss*

Sofia Luqman said...

owh...

Meor [Prosperous] said...

yeah.. so lucky of you..
penat2 tukar tayar tue ader maknanyer..

sord87 said...

kia semua dah belajar tukar tayar kat jpj-memang sesuai dimanafaatkan!

Ridzuwan Ayeop said...

Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com

Ada 20 kedai di kawasan Lembah Klang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar.

Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

Website akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

Nak cari bateri dan package service kereta pun ada...