Sunday, April 26, 2009

ADA SESIAPA NAK KOMEN?

Silakan...silakan. Harap maklum apa yang Paknil borakkan dalam Borak Paknil adalah pendapat peribadi Paknil semata dan tidak mewakili industri atau mana-mana pihak. Klik disini untuk komen. Terima kasih wok! (Eh...ala-ala Airil plek!)

33 comments:

unwritten said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Kay Faizal said...

teknologi telah mengubah segala macam aspek kehidupan...erm...

anne said...

Hi Abg Aznil,

Apa khabar, sihat?:-)

..teknologi terutama dalam komunikasi memang bergerak dengan sangat pantas. Tapi secanggih mana pun teknologi, kalau sikap dan pemikiran masyarakat tak maju seiring.....macam yg ditulis dalam Borak Paknil tu lah,tak ke mana.

rizz said...

ssh da zaman teknologi canggeh ni.yg pting kte kena la kawal pngunaanye kan paknil hihi

kechik said...

pak nil...kadang2 bile dipikir2kan, mmg betul ape yang paknil cakap tuh..sometimes bile terlampau canggih, jadi makin teruk..better kembali seperti dulu kala..

Su3y said...

A'skum abg aznil...

Tentang salah guna telefon ni sudah sememangnya berlaku dizaman modern ni...

Bermacam-macam cara yang orang-orang sekeliling mengunakan handphone ni secara salah...

Dalam borak abg aznil minggu ni,menceritakan tentang artis yang salah guna handphone...

Sememangnya artis-artis tersebut tidak bertanggungjawap & tidak beradab melakukan sebegitu rupa...

Sekiranya sedang menjalani mengambaran,hendaklah mematikan handphone ataupun setidak-tidaknya tukarlah ke "silent" mode...

Kita tidak boleh mengharapkan orang ramai untuk menunggu kita sehingga selesainya call kita...

Mungkin sekali dua,orang masih boleh bear with it but kalau dah selalu macam mana?

Menjaga nama baik & adab kita amatlah penting dalam apa jua keadaan sekalipun...

Harap dengan terbacanya "borak abg aznil" minggu ni sedikit sebanyak dapat memberi bukan saja artis-artis kesedaran malah juga insan-insan lain...

Yang paling penting sekali,jangan sesekali campur adukkan diantara masalah peribadi dengan perkerjaan...

SALAM SAYANG DARI,
SUZYLINA ;)

αєrιn said...

Assalamualaikum xD

Well;

Tentang salah guna telefon bimbit nii..

Memang ramai yang mempunyai telefan bimbit. Ada juga ramai yang salah guna.

Semakin hari telefon bimbit semakin canggih. Cara berkomunikasi amat pantas.

LitTle bUBu~ said...

hm.. telefon bimbit ni da jadi 1 keperluan zaman sekarang.. kalo xde susa..

MrPayid said...

masih ingat awal kemunculn hp didunia malaysi.. nokia 3310 mencecah ratusann ringgit, malah nak register line maxis pun kalau xsilap around rm180..

so mcm iklan berita harian.. zaman dah maju, dunia dan berubah.. begitu la pesatnya teknologi zaman skrg.. maka xsalah jgk kalau kita katakan hp 3g pada masa akan dtg adalah sama nilai dgn nokia 3310 pada masa skrg..

maybe satu hr nnt lbh banyak undang2 telekomunikasi akan diwujudkan.. terlalu banyak aspek yg perlu dilihat dlm penggunaan teknologi ini.. bukan shj artis, malah sasiapa shj perlu lbh bertanggungjawab dlm penggunaan ia.. yang penting smuanya dtg dlm diri sendiri.. nak seribu daya, xnak seribu dalih..

AFIQ zainal said...

ade..ade..ade...sy nak komen...

mmm..komen isu hp ni kan rasanya macam akan jadi satu karangan yang besar.kalu masuk log book 1 buku pasti tak cukup..sebab bila masa berganjak dari sehari ke sehari...pasti ade benda2 baru yang akan diupdate...apa2pun...marilah kita belajar menghormati org lain..belajar menghormti majlis org len..pasti dan pasti kita akan dihormati... chaiyokk...

AbnormalSuam said...

Tiada apa yang perlu dihairankan...

Teknologi akan terus berkembang sama ada ia digunakan dengan cara yang baik mahupun 'misfit'.

Ragam manusia, akan mewujudkan sesuatu berlandaskan teknologi demi merealisasikan apa yang dibayangkan dan diangan-angankan. Begitulah yang berlaku kepada teknologi komunikasi. Maka perkembangan teknologi komunikasi dikatakan telah mencapai puncak dengan penciptaan satelit. Bagaimanapun setiap sesuatu itu pasti ada tambahannya.

Dan itulah yang berlaku...

Sama seperti apabila Marry Currie berjaya menemui atom, dia tidak menyangka penemuannya itu akan berkembang menjadi sebiji bom nuklear yang digunakan untuk memusnahkan peradaban manusia.

Dan kerana teknologi jugalah, manusia terus dilanda kejahilan. Terutama apabila teknologi digunakan untuk mengembangkan hiburan dan keseronokan terlampau....

zety said...

teknologi kdg2 mmg menyusahkan.

contoh mcm virus kat pc kite kan.punyela sungguh2 buat keje tetiba sbb virus hilang sume data.

dulu2 pakai typewriter je.mane nk dtg virus2 ni.virus selsema tu ade ler.

tu blum masuk cite penyalahgunaan teknologi lagi.44hari pun xabis cite.

tp kita xboleh jgk nk nafikan peranan dan kepentingannye dlm stiap aspek kehidupan kita.

dr. luv said...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera to Paknil n sume bloggers!!

Saya harap Paknil aka Hj. Aznil Hj. Nawawi dan sume bloggers berada dalam keadaan sihat sejahtera hendak-Nya.. Insya-Allah!!~ :D :D

Pada pandangan saya, pasal alat bernama "handphone" ini memang ada baik & buruknya tapi dengan kecanggihan teknologi masa kini masyarakat sering mengambil ringan & mengambil sikap sambil lewa dengan kehadiran teknologi yang makin berkembang hari demi hari. Jadi manusia menjadi lupa dengan tanggungjawab mereka dan selalu menjadikan telefon bimbit untuk cara@jalan yang begitu mudah dalam melaksanakan tugasan yang diberikan. Bagi saya, janganlah satu hari nanti dek kerana teknologi yang begitu canggih akan memakan diri sendiri..

Tapi, persoalannya siapa yang patut kita persalahkan?? Alat bernama 'Handphone' ataupun tuan punya badan?? Fikir-Fikirkan lah!!


Best Regards,
dr. <3
*wink*

rOzzana said...

Salam Pak Nil,

Teruja saya membaca setiap tulisan Pak Nil... the pengusahan BAHASA MELAYU is damm good... ia boleh di jadikan bahan- bahan bacaan to improve the malay language especially in the phrasa and vocabulary used...

Well handphone is the latest technology created to improve our daily life... before handphone there's pager... and before that hmmm tak tahu lah eih apa nenek moyang kita pakai untuk communicate...there's pro and cons in everything that was created in this world.. as it has the advantage and disadvantage..only ALLAH's creation is perfect...

well i guess the main reason behind the disadvantage of the hanphone is all because of "ATTITUDE" human's caused the problems of having hanphone... with the attitude and the selfishness they have.. it has brought unhappiness towards their surrounding...they are lack of proffessionalism... as now people are very pampered and dependable on handphone... why not have this rule where's handphone has to be turned off once they are in the location.... macam kat hospital gitu...

Handphone comes in very useful especially during the emergency... if we are not contactable... susahkan our family members, friends or our kids to contact us when we are needed... like kematian, accidents or any other mishaps... and let's say dalam perjalanan... ada apa2 berlaku... kena rob ker of we witness mishap along the way... with the handphone.. we can straight away call for help... there's one incident happened to me when nak balik kampung frm sg to batu pahat...macam dulu... dalam perjalanan nak gi batu pahat.. that was about 15 years ago when i was still in primary school level... ada satu rompakkan happened to this chinese family... we wanna call the police but the public phone rosak... kan susah tu...

like i said... attitude and respect towards human's right which is privacy... nie semuer org yang ambil tanpa izin... semuer nak tangkap glamor.. they think that they are pro since they able to capture and spread it around... nie kan manusia cari aja chance nak jatuhkan org lain... kalau zaman dulu... pple jatuh kan maruah seseorang tu dengan GOSSIPS... macam alah alah mami jarum gitu... nie mami jarum modern... but sometimes the hp camera come in help tooo.. when solving problem... untuk evidence tertentu macam suami/isteri curang ker... case gang fight ker... or anything that in emergency... it might help... or maybe... kalau nak beli barang... nak tunjuk kan our parent...senang aja ambil gambar and show tak payah lah lagi nak susah susah bawak diorang kemari...

okaylah people.. yang penting dalam budaya kita orang asia ini terutama sekali orang melayu...kita harus jaga batas batas seseorang manusia... jangan lah jadi seorang manusia yang tidak memikir panjang asyik ikut rasa hati tanpa memikir

but sebagai seorang artis it has been always regards as walking role model... cara gayah... pakaian dier..perkataan dier selalu di quotes by their fan so once ur are an artist terpaksa lahh...tapi itu tak bermakna sebagai peminat you can do anything u like...

HORMATI HAK HAK MANUSIA MANUSIA INI... artis2 pun orang.. kalau kita tak sempurna ... apa lagi mereka kan...

all the best to all celebrity kita... and to pak nil all the best to you semoga maju jaya... looking forward for ur latest blog updates... and discussion

p/s: sorry spelling, grammar, vocabulary error tak kira in malays atau english...

Pepejal said...

Salam Pak Aznil,

Komen saya ringkas saja.. Siapa yang makan cili.. dia lah merasa pedasnya.. so, kalau kita borak secara umum.. ada plak yang terasa.. sendiri mau ingat le.. ahaks..

edzlin007 said...

salam paknil.

handphone ni sebenarnya bagus, tapi kalau dah orang tu perangai nya macam itu, tak guna juga.

dalam banyak-banyak cerita yang saya baca, kes artis buat sound check guna handphone tu pelik sangat, isk...isk.. memang dangkal pun.

p/s: paknil hadir masa iPhone 3G Maxis? tak perasan pula.

Linda Amri said...

Salam di pagi hari Isnin Paknil,

Seronok sekali saya membaca coretan Paknil. Ia membuat saya berfikir panjang sebab saya bertugas di salah sebuah syarikat telekomunikasi.

Sememangnya, apa jua perkara ada baik dan buruknya. Terpulang kepada kita sebagai pengguna memanfaatkan setiap perkara tersebut dan dalam kes ini kita merujuk kepada penggunaan telefon bimbit.

Sewajarnya kita harus menggunakan telefon bimbit dengan cara yang betul dan bijaksana. Saya sebagai tenaga pengajar juga mengakui penggunaan telefon bimbit di dalam kelas saya sedikit sebanyak mengganggu konsentrasi saya dan juga peserta yang lain. Sudahnya, sekarang ini saya telah membuat ketetapan pada awal sesi bahawa semua telefon bimbit hendaklah dalam keadaan 'silent mode'. Kalau saya mendengar ada telefon bimbit yang berdering, saya akan minta tuan punya telefon bimbit itu menyanyikan nada dering itu dalam kelas. Dan sekiranya mereka menerima panggilan penting, saya minta mereka menjawabnya di luar kelas. Macam biasa, mesti ada juga telefon bimbit berdering. Apa lagi, kelam kabut menutup bunyi telefon bimbit dengan muka yang merah menahan malu, tapi denda tetap denda!

Walau apa pun Paknil, semuanya bergantung kepada sikap si pemakainya. Kita tidak boleh sewenangnya menuding jari menyalahkan orang atau benda lain tetapi sebaliknya kita harus melihat ke dalam diri kita sendiri mungkin ada perkara yang perlu diperbaiki.

Hehe... lucu juga bunyinya bila nak buat 'sound check' guna telefon bimbit ya. Ada-ada sahajalah perangai manusia ini kan Paknil? Tapi siapa tahu satu hari nanti kita boleh buat begitu?

Salam ceria Paknil!

sis_nita said...

salam pak nil,

bila bercerita pasal henpon ni kanss.. anak dara saya yg baru darjah dua tu.. ari tu lek sekolah agama dok tunjuk kat saya.. nombor telefon kawan diyerr bagi..

yg terlebehh sodahh nyerr kanss.. murid lelaki yg bagikk.. satu kelass.. huhu!

tapi dah jadikk sejarah dahh nombor tu.. saya buang terus..

carwashku said...

salam Pak Nil...
first tahniah dpt anugerah...kalau ada anugerah lelaki terpopular di Malaysia pun mesti Pak Nil leh dapat.
Pasal apa yg Pak Nil borakkan..ada kaitan dengan realiti cehwahhh cam program realiti la pulak..biasa la manusia ni bila kena ok kat dia, dia senyum bukan lg sampai telinga tapi sampai esok lusa..tapi kalau yg tak ok tak sempat petang pun mula la dah bising satu dunia...baik2 org tak tau terus jd tau so apalagi makan le tahu sumbat.
cerita pasal henpon nihh...ni saya ada satu cerita...
ada sorg budak sekolah ni dok kat asrama. satu malam buat kerja panjat ikut bumbung pecah masuk bilik penyelia asrama sebab nak curi henpon bebudak yg kena rampas ngan warden...so bila pagi apalagi gempar satu sekolah...HEM panggil semua budak kumpul kat surau...bagi khutbah sikit pastu siap solat hajat ngan baca yassin dekat 2 jam. akhirnya pd hari tu gak budak tu g serah diri. bila HEM tanya dia jawab dia terpaksa curi sebab nak amik henpon tu nak jual pasal nak cari duit bayar yuran...mak bapak dia orang susahhh...hai pening kepala HEM tapi hukuman tetap hukuman ikut peraturan...tulah...cerita henpon ni macam2...tapi mak bapak sekarang senang sgt beli henpon kat anak2 alasan nak senang contact tapi anak2 salah guna...ala budak dulu takde henpon pun boleh je idup...selamat pun.

cekkeya said...

tulah pak nil, sesi sound check melalui hp dia??? ehehe tak tau la nak kata...patutnye teknologi nih makin membawa kemudahan, tp kalau salah guna mmg camnih la rasanya...

apa2pun, harap kemudahan teknologi nih tak disalah gunakan...

dan, semoga paknil makin maju ke hadapan...!

natasya said...

saya ibu kepada natasya,saya ingin mendaftar anak saya menyertai rancangan tom tom bak.tetapi saya tidak tahu macam mana ingin menyertainya.bolekah aznil tolong bagitau saya.emailkn saj kepada Linuzerx@yahoo.com.tq

natasya said...

abg aznil... tolong bgtau bagaimana caranya nk masuk tom tom bak.natasya berumur 4 thn.berasal dr sabah.dia pandai menyanyi da petah bercakap.

fealize_eleanoer said...

hhmmm...

mcm2 la skang ni kan...

teknologi tu mengubah segala2nya...adoiyaiii...

anyway pak nil,

dlm entry pak nil yg lps2 tu saya ade jemput pak nil mai ke birthday party anak saya yang ke dua...xdelah buat besar2 sgt pon..biasa2 aje...saya akan buat pon kat rumah baru saya ni,sbb alang2 buat house warming utk sedara2 skali...mase my daughter 1st year,saya da buat kt KFC..so kali ni biar rasmikan rumah baru pulak..hehehe...i'allah saya akan buat pada 15hb mei ni slps isyak..ade jgk kenduri doa slmt sket.

so..sy amat berbesarrrrrrrr hati jika pak nil dpt dtg,anak sy mmg suke tgk tom2 bak...jika pak nil dpt dtg...sila inform saya yer...maklumat ttg saya ade di sini: http://www.sriyanti.com

alamat rumah n butik adalah sama sbb saya beroperasi dari rumah. :D

tqvm !

CikguSheLa said...

teknologi membantu kita...
mengurus,menjadi lebih baik..
all d best pak nil...
:)

ABCPlus said...

Salam paknil....hai wokkk
Janji Paknil masih tetap dengan etika kerja , berdisiplin dan mudah dibawa berbincang semua perkara akan menjadi mudah...sedih awok dah tak der kat af-berbakat spt arwah Sudirman

lollipop said...

assalamualaikum uncle aznil..

penggunaan telofon bimbit??

rasenyer..ader kebaikan dan keburukannye..

semakin canggih telefon bimbit nie..semakin meningkat pulak hal2 yang tidak sepatutnya berlaku kemudian disebarkan di internet..ape nak jadi lah sekarang nie..

lebih baik jadi macam zaman dulu..tanpa telefon bimbit dan tidak berlaku hal2 yang tidak sepatutnya berlaku..dan juga tidak memarahi orang sekeliling tanpa sebab..heehee..

pasal artis yang menjawab telefon time shooting tu..sepatutnya..silent kan lah phone tu supaya x menganggu orang lain..okey..

p/s:uncle aznil..bukan airil lah uncle..nama die aril..hehe..

D'Rimba said...

Hidup Melayu beracuan tersendiri berteraskan Islam sejati..........

NieRadiNa said...

salam paknil..

ala takpela paknil..sapa2 pun dlm malaysia ni bebas bersuara...masing2 bleh lontarkan pndapat mereka...

bagi sya mmgla telefon tu amat2 pnting skali..pkara utama yg sya bwa sbelum kluar rumah adalah handphone jika x rasanya handbag sya cm xcukup korum lak isinya..

sya pun mmg pntang kalo tlefon rkan2 atau ahli kluarga yg lain tp handphone mreka xberangkat atau pun talian busy...mungkin dlm fkiran kita akan timbul rasa glisah bimbang jika mreka dlm ksusahan atau pkara xdak diingini tp alangkah geramnya jika dpt tahu sbenarnya mreka off kan handphone mreka krn xmahu diganggu atau pun krn bateri tlefon mreka weak..

kdang2 tu krn trlalu geram penah sya kta buang aje tlefon tu..krn sya rasa ada tlefon pun xguna jika kita x manfaatkannya...yela jika ada pkara pnting yg kita hndak beritahu tp bila tlefon..handphone mreka plak 'bnyak hal'...

harap mereka hargaila bnda ciptaan alexander graham bell ni...jika xdak sia2 saja bnda yg bgus tp xdak dimanfaatkan sebaik2nya...

Laracroft74 said...

salam abg aznil..
my first time baca your blog and bagi komen.. teknologi sekarang makin canggih dan kita pulak terpaksa ikut peredaran zaman. To me, dalam situasi artis2 nie, dorang ni kenala berdisiplin, bertanggungjawab and be more focus masa buat kerja... baru peminat respect...ni asyik keluar paper datang lambat, buat hal, bergaduh ..peminat pun bosan & meluat!!

zaty said...

i wonder~
do you read all of these?

Faridhil Athrash Bin Sallehan said...

Salam.. pak nil.. sy athrash.. nama pnuh faridhil athrash bin sallehan.. sy stdy kt indonesia.. uni. padjadjaran, bandung.. under JPA's scholar.. nk tnye.. kmi ade nk buat majlis bulan januari tahun depan.. acara kt bandung la.. acara ni acara kemuncak.. nama die malam seribu impian.. malam ni malam charity dimana kami akn sumbangkan smua duit tiket ke badan yg tertentu kt mlysia (xkonfom lg).. n nk jemput pak nil dtg if possible jd MC.. but kami bukanlah ade duit nak bayar.. juz nk mintak jasa baik pak nil if sudi nak dtg.. kami benar2 berbesar hati nk jemput pak nil sbb mmg smua student minat pak nil.. n sy tau kisah pak nil pegi Uni. Malaysia Sabah eh?? yg psal kanak2 tu.. sy cukup tharu.. jadi, sy dgn serendah2 diri nk jemput pak nil dtg bandung utk mmeriahkan majlis kami januari 2010 insyaALLAH.. ape2 harap kontek sy.. +6281809247857/ atrash_88@yahoo.com..
p/s: sy ketua biro acara utk program ni..

~diAhOne~ said...

PakNil wOrLD!!

FARAH NASUHA HUSSIN said...

SALAM..pak nil...saya student UITM PERAK ingin menjemput pak nil ke event kami...EVENT MAJLIS AMAL BERSAMA-SAMA ORANG TUA..kalo student UITM PERAK amat mengalu2kan kehadiran pak nil ke majlis kami yang bakal berlangsung di PERAK ATAUPON PULAU PINANG pada 14/01/2012..tujuan saya ingin menjemput pak nil adalah kerana saya mahu memberikan sinar harapan kedaya warga2 emas yang berada du rumah orang2 tua...saya adalah peminat pak nil dan saya berbesar hati jika pak nil dapat membalas msg sy...email saya ciknasuha92@yahoo.com..dan no telefon saya 017 3846403