Wednesday, April 15, 2009

UNTUK RENUNGAN


Cuba perhatikan gambar diatas, mungkin jika sekali pandang ia cuma sehelai contoh kertas jawapan biasa bagi kanak-kanak sekolah rendah. Namun begitu jika kita renung lebih tajam lagi, ada trajedi sebenarnya di situ.
Paknil rasa ini adalah kertas latihan atau peperiksaan bagi sekolah di Indonesia melihat kepada struktur ayat dan perkataan yang digunakan. Namun begitu, itu bukan persoalannya. Di mana sahaja perkara ini boleh terjadi.
Terima kasih kepada seseorang yang mengirimkan email ini pada Paknil.
Tersentak Paknil seketika dan pada masa itu bukan perasaan lucu yang timbul malah perasaan sedih.
Paknil terbayang pada anak yang memberi jawapan ini mungkin mengenal erti kasih sayang yang dipinjamkan oleh pembantu rumahnya.
Paknil percaya ‘kasih sayang tumpang’ini telah dan ada berlaku pada masyarakat kita cuma kita sahaja yang sering menidakkannya.
Diharapkan dengan sekeping contoh di atas, Paknil dapat mengingatkan diri Paknil dan kawan-kawan semua akan tanggungjawab kita sebagai ibubapa. Pada pangkat anak yang membaca blog ini, diharap dapat dijadikan iktibar untuk masa akan datang.
Biar sesibuk mana sekalipun kita sebagai ibubapa, tiada ada apa alasan yang boleh diberikan apabila menyentuh pemberian kasih sayang kepada anak-anak kita.
Kasih sayang bukan sekadar bicara sahaja tetapi juga perbuatan. Kadang-kadang ucapan tidak memadai dan begitu juga sebaliknya.
Wang dan kekayaan bukan segalanya. Tiada nilai yang dapat dibandingkan dengan kasih sayang yang kita curahkan kepada anak-anak kita. Itulah sebenarnya harta dunia dan akhirat kita.
Paknil berdoa agar di dalam kesibukan kita mencari rezeki, kasih sayang anak-anak kita tidak ditukar dengan wang ringgit. InsyaAllah, Amin.

79 comments:

.AzFaRuL. said...

klu jwb b @ c pun x brapa betul kan?

spt b mati mak, c mati ayah.

is this a trick question?

yat218 said...

alahai..
kesian toi kat budak tu..
mesti pembantu rumah jer yg jaga dia selama ni..
mak ayah bz..

Mulan said...

Pak Nil,
agree, baru2 ni anak buah 6 years old bgtau kat maid dia nak ikut balik indon ..
bila maid tanya kenapa??

"saya kan anak bibik.. dari kecil bibik jaga saya.."

catz_mafia said...

Paknil,
Terkedu juga dengan soalan macam ni..

Kay Faizal said...

erm sedihnya....

°°♥ fⒶr_honⒺy ♥°° said...

lorr. sian anak itu.
tp btul jugak ckp paknil tu.
tp nk wat cmne kn.
zmn skrg due2 mak ayah keje.
xde org jage ank kt umah. hik2
naseb bek mak aii xkeje.

Mis$ IkIEN said...

yup...tricky question actually....
tpi agak menyedihkan biler memikirkan jawapan budak tu...
amik iktibar k!!

+_____+

Su3y said...

A'skum abg aznil...

Oh,setelah selesai baca posting abg aznil barulah suzy paham ape sebenarnye yang nak disampaikan oleh abg aznil disini...

Pada mulanye juga suzy hanya ingatkan ianya hanya sekadar kertas ujian bagi sekolah rendah...

Seperti yang suzy katakan suatu ketika dulu,suzy pun dah kehilangan mama suzy diwaktu suzy masih kecil lagi...

Rasa kasih sayang tak cukup bagi suzy hanya setakat 13tahun sahaja,berkongsi kasih & sayang...

Mungkin ape yang dilalui seorang kanak-kanak ni sama seperti ape yang telahpun suzy alami dulu...

Kehilangan ibunya...

Ataupun...

Kanak-kanak tersebut tak pernah rasa kasih sayang seseorang ibu,mungkin kerna ibunya yang terlalu sibuk dengan urusan kerja & sebagainye...

Perkara sebegini harus dititik beratkan,sape yang ibu bagi kanak-kanak tersebut?

Jangan sampai suatu ketika nanti kanak-kanak tersebut memanggil pembantu rumahnye "mama"...

Perkara sebegini seringkali berlaku...

Kasihankanlah kanak-kanak tersebut,beliau tak dapat merasai kasih sayang seseorang ibu...

Jangan terlalu kejarkan harta benda & kemudian lupakan tanggungjawap terhadap anak-anak...

Suzy harap lepas ni ibu-ibu serta ayah-ayah diluar sana titik beratkanlah anak-anak mereka...

Hargai kehadiran mereka,merekalah anugerah dari allah s.w.t...

SALAM SAYANG DARI,
SUZYLINA ;)

ohno said...

uncle aznil, nape x bls mail yg saye antar tu....kwan-kwan dkt sklah smua tgh tggu uncle aznil nk reply mail tu....captain_az62....
tlglah bls walau satu prkataan pn dah cukup....

edzlin007 said...

salam paknil.

saya pernah juga tengok keadaan ini.anak jiran ku menangis bila pembantu rumah indonesia mereka nak balik indonesia. sampai demam sebab rindu. kasihan juga, harapnya ia mengingatkan ibu bapa kenala selalu ambil berat anak-anak.

harap paparan gambar tu dapat ingatkan ibu bapa yang jarang luang masa dengan anak

su said...

simpati dgn nasib anak2 yg terbiar tanpa pengawasan ibu bapa...

kalau sudi..jenguk2lah ke blog saya ye pak nil!

senyum slalu :)

~tice su~

awien said...

kasihan ank itu kan paknil
kasih syg dri pembantu je

bey87 said...

soalan yg bez....hehehe....

pak nil bleh mintak email x??
saye nak invite pak nil utk satu majlis la...saya nak bincang dulu..samada dpt ke x pak nil join majlis kami....kami nak invite pak nil bersama dlm majlis bersama anak yatim...

kalo bleh reply kat email bluehippo_87@yahoo.com.my

m_fariza said...

itulah akibat nya kalu anak2 harap pembantu jer yg jg... inilah hasil nya kan.. ish ish ish.. kesian kt nak tue...

his name is padin said...

skrg ramai dah depends dgn pembantu rumah..
nak wat cam ne..
mase yang di habiskan anak-anak dgn pembantu rumah lagik banyak dari ibu bapa sendiri yang sibuk bekerja..

wallahualam..

jUe said...

tersentuh naluri ibu ku....

Elynn said...

Pendapat elynn, tak kira siapa yang menjaga anak-anak, yang penting peranan ibubapa amatlah penting.

Ibubapa perlu merapati anak dari peringkat awal, bukan dan besar baru nak ajar" mama papa love baby".

Oleh itu, stress disini,sebagai ibubapa harus sedar sebelum terlambat.

Memang sukar bagi ibubapa yang bekerja menanggung semua tanggugjawab ini. berat bahu memikul berat lagi mata yang memandang.

Elynn rasa di MALAYSIA,penekanan dan kesedaran sudah lama ada, bahawa ibubapa wajib tumpukan perhatian kepada anak-anak, dan PASTIKAN 'maid' tidak ajar bukan-bukan pada anak-anak.

Note: wah paknil ni boleh buka satu Forum ni , ada keperhatian ler... caiyokkkkk!!!!!

anne said...

wah, jawapan kanak2 ni send a HUGE MESSAGE kepada semua 'working parents' yg pakai pembantu rumah

Mummy SGTv said...

itu pasallah mummy dok kat umah jer...(bisnes internet,,,masyuk gak), kesiankat 2 anak dara yg nak membesar tuh...takut tak kenal mak kandug ...tp yg lebih sadis lagi takut bapak nyer pun tak kenal bininyer...abis yg masak ngan hidang mknn kat umah tuh PEMBANTU jugak...
Air tangan ibu itu penting..!!!

dibiuscinta said...

ish tak sangka kan..mmg sedih tgk perkara mcm ni..

erm nak menyelit utk ucapkan tahniah atas kemenangan baru2..papepun u r d best!!

Mamasyaza said...

mmg betul..sesibuk mana pun kita..seletih mana pun kita bila balik keja...anak2 mesti dijaga & diberi kasih sayang.

neezareef said...

sedihnya..kalo anak tu dpt kasih syg lebih drpd pembantu...

yg buat soalan tu pn satu...

nape la ade jwpn pembntu

yue-fa-lie-za said...

nak wat camna skang..kene tengok dari segi objektif..sebab kalau pendapatan seisi rumah tak cukup(kalau mengharap gaji ayahanda yang cukup2 makan susah jugak..barang dah mahal berbanding masa lepas..kueh dulu 5 keping rm 1..skang mana ada wei..)jadi kalau boley kalau dah ada anak tu walaupun bz macam mana pun cuba la peluk cium anak2 tu pastu terangkan kat anak tu kenapa mak ayah jarang kat rumah..mungkin dia tak paham sebab masih kecil lagi tapi kalau buat selalu sedikit sebanyak dah tertanam kat minda anak tu kenapa dia dijaga oleh pembantu..tapi apakan daya..

izzah^pearl said...

paknil...
cian bdk 2 kn...
bis pe xnyer..
ari2 ngadap pembantu je!!!
tah2 muke mak die pn seminggu sekali die tgk!!!!

Mama-Danish & Sarah said...

saya suka tengok layanan paknil pada kanak-kanak. keihlasan terpancar jelas melalui riak wajah paknil. tak heranlah kenapa kanak-kanak saayang sangat pada paknil. saya juga sangat berharap ibubapa diluar sana tidak mengabaikan tanggungjawab mereka kepada anak masing2 walaupun sibuk mengumpul harta. ingatlah hanya doa anak2 yang solah sahaja yang boleh dibawa mati, bukannya harta kekayaan itu.

virusatu said...

sedih woooo..kesian budak tu..

bondaqeem said...

salam pak nil,
ini adalah realiti dan cabaran ibu2 zaman sekarang.. dilema antara kerjaya dan keluarga..

ai rasa lebey shian kat mak die kot.. anaknya cuma kenal kasih sayang sebegitu cuma datang dr maid die.. so mama2 sume try ur best to spent more Q time with our kiddies..

Amel Hanan said...

Kalau saya, tak akan jawab mana-mana pun... tak pun saya letak jwpn baru (d): opah saya.

Sbb pembantu jahat, penah cukur rambut saya sampai botak pas tu makan semua makanan kat dlm peti sejuk.

Mak + ayah tak penah pegang saya cam tu. Masa saya kecik diorg asyik gaduh. Skg dah cerai. Masa saya belum tinggal dgn mak, saya tinggal ngan opah. Opah je yg baik ngan saya. Tapi skg dia dah takde.

tHEoNeANDoNLy said...

sian budak ni paknil....

rizz said...

upp btul tu pak nill anak2 hrus diutamakan kan.walu kjar keduniaan

Search di Awan Biru said...

salam. pak nil jangan terperanjat sangat. ada juga anak-anak yang tido dengan pembantu rumah dan tak mahu tido bersama ibu bapa kandungnya sendiri. ini semua kerana ibu kandung sendiri tidak mahu mendodoikan anaknya dan membiarkannya 100% bersama pembantu rumah. anak bukan ada 6 orang, tapi hanya seorang.. pelik nya.

Deewan said...

Bila dikenang kesian yer ank2 yg dijaga pembntu. Kcbukan mbuat ibubapa lupa akn tj. Meka dibsrkan dgn ksh syg maid. Ank2 pun nk phatian ibubapanya tp nk wat mcm mana dgn predaran skrg. E2 psllah sy ni gnakan kudrat utk ank2 wlau letih mcm mana pun. Abg tau tak pkl 5 pg dh bgn wat sarapan n mkn tgh utk ank2 bila meka blk sekolah nant. Sy ni blk keja kol 5 bru smpai umh. Blk 2 lah masa sy bsama dgn ank2. Moga ank2 sy mjadi insan yg bmaruah n bjaya dlm khdupan.

@cu SaYaNg said...

nmpk sgt le budak tu m'dpt lbh kasih sayang dr seorang pembantu rumah bukan dari ibu & bapa nye..

anllynn said...

tengok..betapa mulianya uncle aznil..

mase tgk uncle update blog..lieyn msih phm ape yg uncle cube smpaikan kat kitorang..

and then bru lieyn tau ape sbbnye..

kadang2 kasih sayang ibu bapa tidak sama dengan kasih sayang seorang pembantu rumah..

harap ibu bapa kpd orang yg menjawab kertas periksa nie sedarlah..die sangat memerlukan kasih sayang dari ibu bapanya...

Miey said...

Kepada ibu bapa janganlah lupa bahawa anak itu adalah amanah dari Allah s.w.t yang harus di pelihara bukan diabaikan.

Memang benar syurga itu di bawah telapak kaki ibu. Namun, anak juga perlukan tangan ayah untuk memimpin ke syurga tersebut.”

derqdnl said...

pembantu tu sepatut membantu je. bukan ambil alih terus tugas parents.
mmhh..

αznιℓαnιℓαρℓє said...

Assalamualaikum Uncle Aznil.

Terima kasih sebab post tentang ini.

Tak kan lah ibubapanya tiada masa untuknya.

Tapi dalam situasi ini, nampaknya ibubapanya tiada masa untuk jaganya dan menyuruh maidnya jaga.
Or maybe dia hardly jumpa ibubapanya dan maidnya selalu disampingnya...

Cian juga kalau kasih sayang datang dari maidnya dan bukan ibubapanya.

Sampai disini sahaja :)

SALAM SAYANG & HORMAT;
Aerinsiah :D

Da' daffodil D said...

azfarul...
masakan pulak kalau jwb b mati mak,c mati ayah?
sbb ini berdasarkan gambar..
maka kene jawab b la..
huhuhu
(no offense)

ps : its not a trick Q..

edura said...

btol 2...mak ayah dk sibuk keje je zaman sekarang kn..yg jd mangsa anak2 la..

ABCPlus said...

Salam Paknil ,
Petua orang tua , jgn biar org lain mandikan baby/anak kita , usah suruh pembantu masak nasi ,sesibuk mana pun kita bila dirumah layan sepenuhnya kerenah anak dan suami , makan minum kita buat/masak sendiri tak perlu suruh pembantu , air tangan seorang ibu yang dapat merapatkan kasih sayang seisi keluarga , disamping doa yg tak pernah putus....

afiq...ludin...ferdi... said...

betoi kata ABCplus...air tangan ibu tetap istimewa...n tetap berkat...air tangan seorang isteri kan..kalau org lain yg buat ntah ape yang diletak kita tak tau kan....

ahmad firdaus @ yau said...

salah mak bapak yang x reti nak bagi kaseh sayang pada anak2..!!!!!

hiru_xxv said...

haa..
di sini ada lagi satu cerita mengenai warga indonesia yang digeral bibik.
Ada anak buah kawan saya ni, bibik diorang amat lah pemalas nye kot...
Bibik ni, tiap2 hari mak ayah diorang pegi kerja, bibik ni kurung budak2 ni dlm bilik televisyen, pasang video cartoon.
setelah sekian lama, didapati anak-anak ni mula bercakap dan berdialong dengan bahasa cartoon, hasil daripada apa yang mereka tonton.
Apa lagi, mak ayah diorang kelam-kabut la kot cari pakar nak buat speech therapy.
bayangkan, betapa faktor persekitaran mempengaruhi pertumbuhan gaya bahasa kanak-kanak.
so bagi ibu bapa yang berkerja, diharap, daripada melepaskan anak2 ke tangan bibik, baik la mencari ibu asuhan atau ibu susuan untuk mendidik anak-anak ini. Lagipun, ibu-ibu asuhan ni atau ibu-ibu susuan adalah salah satu daripada budaya-budaya Islam.

-salam dari bumi simferopol yang ketangihan ingin menonton pak nil melakukan aksi2 lucu lg-

sis_nita said...

salam pak nil..

hmmm.. tu kekadang bila saya nak amik maid, saya berpk byk kali.. sbb saya tak mo lerr anak2 saya beralih arah sayang kat maid..

tahniah atas kemenangan pak nil kat ABPBH..

liyana said...

terkasima sy dgn jwpn kanak2 ni..

Mummy Zuan said...

akibat terlalu kita bergantung dgn pembantu umah...

M@nje LuV@a said...

slm pak nil...

hmmm...budak2 x pandai menipu....

that's reality nowadays...

p/s:syahdu

SatriaMuda said...

inilah realiti zaman sekarang. sedih je xcukup. kita kena ubah keadaan ni. plg tidak dlm keluarga kita nanti.

Bieaz said...

Hai Bg Nil.

Trik kertas soalan budak2 sekolah tetapi sebalikNya dijadikan sebagai renungan kita semua.

Bie paham apa yang Bg Nil sampaikan walaupun cuma sekeping kertas, dari itu juga membuat kita sedar betapa pentingNya kasih sayang.Masalah ini tidak dapat dinafikan cuma kita saja ambil indah tak indah.

Ibubapa sibuk mencari rezeki walhal anak2 dijaga oleh pembantu rumah menguruskan itu ini... Sebab itu anak2 lebih merasakan kasih sayang yang diberikan oleh pembantu rumah meskipun tumpangan berbanding ibubapa sendiri.

Sesibuk manapun, kasih sayang ibubapa yang amat diperlukan anak2.Kasih sayang tidak dapat dijual beli walau sekaya manapun.. Kasih sayang juga dicari.Itu saja harta yang berharga berbanding harta didunia.

azmi yusof said...

betoi tu pak nil..salam ziarah!

s y a z 8 9 said...

mula2 sy x prasan gak ape yg ditunjukkn but at last sy nampak gak..
sgak sayu gak tgok ape yg paknil cube tunjukkan..
kadang2..mak bapak x perasan ttg hal ni...

p/s:nasibla anak 2 still kenal mana satu mak dia and mana satu pembantu rumahnya..

renung2kan dan selamat beramal...

sniffa93_aznil4eva said...

yep!
prasan sgt.

ada dua kemungkinan.
1st-mayb adek niyh tesalah pandang dgn jwpn tuh/kompius

2nd-mmg dia dah terbiasa djaga oleh pembantu rmh.. so bila soklan niyh tanye bout ksh syg..adek tu pon kompius..n bg dia masa besama dgn pembantu rmh lg byk en.

adoii..ifa pon dpt rasa/faham dgn situasi adek tuh.kesian n sedeyh gak.

uncle smile alwayz je keyh=D

Azhar Gabriel said...

actually paknil..tu bkn isu baru..bahkan iya da lama berlaku. tp alhamdulillah..hampir 16 tahun saya diasuh oleh org gaji..tp nilai kasih ibu saya menandingi kasih sayang seorang yg bernama PEMBANTU RUMAH..

Bg saya..tak salah klu seseorang kanak-kanak diasuh oleh pembantu rumah..tp jgn smpi memudaratkan mentaliti kanak-kanak tersebut..

NieRadiNa said...

salam paknil..

hmm..gitula lumrah khidupan..mak ayah bkerja n xda masa nk bsama2 ngan anak2 N akibatnya anak2 lbih snang dgn pmbantu rumah mereka..

sya ada sorang kwn paknil...dia n hasben dia mmg bz sesangat n mletakkan 100% tanggungjawab mnjaga anak2 dibahu org gajinya..satu aritu dia cuti n trdengar anak dia mmanggil org gajinya 'ibu' n anak dia dh pndai ckp indonesia..sjak aritu..dia bentikan org gajinya n amik maid lain..n dia pun dh bnyak luangkan msa ngan anak2 dia atas nasihat kami rkan skerja..kalo x dulu asyik ot smpai mlm jew..

memang duit adalah penting sbb tnpa duit susah juga..tp knala seimbang agar kasih syang pd kluarga tdk diabaikan..jika tdak kbahagiaan kluarga sndri akan lari akibat sikap kita yg asyik mngejar kmewahan dunia...

sarah said...

uncle Aznil, saya bersyukur sangat sebab emak dan ayah saya amat penyayang dan selalu belai serta peluk kami adik beradik. Tapi selalu jugalah kena marah dan cubit bila kami buat hal, biasalahkan.
Uncle Aznil tak pergi buat sebok ke kat Pesta Buku di PWTC ? Sebagai galakan kepada kanak-kanak supaya lebih rajin membaca ? Saya tinggal di Penang, jadi melepaslah sebab bukan musim cuti sekolah.

no need to reveal said...

Pak Nil, tula sebab nya sampai sekarang kita tak pakai pembantu rumah,..sebab takut ni semua terjadi la..sebab ade rakan2 sepejabat..kata pentingnya amik maid sebab ade masa ngan suami katanya..tp pada pendapat kita lain plak..asalkan kita tahu tanggungjawab..tanggungjawab isteri dan tanggungjawab seorang ibu ..semua tu takkan jadi masalah..:)

D'Rimba said...

Sayangnyaaaaaaaaa.....Jemputlah ke blog saya juga ya kalau sudi.....

waNiFarees said...

hUuuu.. sedey plak bila tengok jawapan nih... zaman sekarang...da lain...

[ a l i y a ] said...

paknil,please back to AF
ac mizal sangatlah tak best!!!

imabridge said...

pakNiL..
si siswa tuh mesti ingat y orang dalam pix "pembantu rumah dia"..
nak tau knp?
pix tu menggambarkan seorng perpempuan y agk2 selekeh r ..

so dah mind rental budak2 sek cam2..
that`z y si siswa 2 tandakan "pembantu"...

ksn??
cuba klu mama dia pakai bj cantik2.. suapkan nasi atau bermin2 dengan budak kecil..
comfirm dak tu ada jawapan y tepat!!

tusky said...

budak2 adalah jujur dalam bercakap tentang isi hati mereka..
barangkali jawapan yang diberi itu intepretasi kasi sayang ayah ibu yang dia rase..=)

lovelyelle said...

Salam Paknil!!!

wow.. nizza baru jumpa blog paknil.. byk info! suka sgt.. Tersentuh saya dgn topic ni :(

saya adalah ibu kepada 4 org anak, 2 perempuan dan kembar lelaki..

saya tersedar sendiri since saya pun working mom. dan memang tak pernah ada masa untuk anak2 pada hari bekerja. dan selalu nya, weekend pon ada report yang nak disiapkan untuk dihantar pada hari isnin :(

masalah dgn rumah yang jauh dr pusat tution, tempat ngaji etc.. buat saya sedar yang anak2 memerlukan saya untuk fikirkan alternatif.

kerana itu lah saya cuba untuk cari keje yg lebih flexible waktu nye supaya dapat bersama dgn anak2 pada waktu tertentu.

mujur saya dah mulakan first steps.

Semut lemas said...

cuba bagi ibu bapa budak ni baca kertas periksa anaknya ni, confirm berenti keje atau bawak anak tu sekali pegi keje.. hehehe..

Amir Al-Hilmii said...

ibu bapa perlu diberi kesedaran mengenai hal ini...
bukan apa..
realitinya sekarang, bila si anak menangis, pembantu rumah yg akan memujuknya..
sekiranya si anak lapar, pembantu rumah juga yang menyuapkan nasi...

sHaRk jer.... said...

serius...bdk prasekolah pon skang nie lg byk bercerita psl 'bibik' die drpd makbpk....
ape2 ape pon sume "bibik saya..."
camne tue...

sues said...

Salam Pak Nil ....

Mmg interesting pic tu. Mmg bagus utk renungan bersama ... contoh cam i ler, now my hubby bertugas dgn Malcon di Lebanon (9 months). Now i single parents, letih & sebok cmne skalipon i sndiri yg uruskan everythig. Kdg2 rasa nk nangis jer bila pikir (loteh woooo) tp PUASSSSSS.

Early in the morning dah siap2 anak2 utk scul pstu antar anak, pastu amik anak, pastu balik umah dan rutin harian pon bermula. Kdg2 sunyi sgt rasa tp tngok muka anak2 hati rasa PUASSSSSS, bcoz i sndiri yg urus everything.

For my hubby ... welcome back.We miss u so much and for Malcon IV selamat berjuang.And for Pak Nil syabas krn berjaya mendidik anak2 menjadi pelajar yg cemerlang.

Adiosssss.

sues said...

Salam Pak Nil ....

Mmg interesting pic tu. Mmg bagus utk renungan bersama ... contoh cam i ler, now my hubby bertugas dgn Malcon di Lebanon (9 months). Now i single parents, letih & sebok cmne skalipon i sndiri yg uruskan everythig. Kdg2 rasa nk nangis jer bila pikir (loteh woooo) tp PUASSSSSS.

Early in the morning dah siap2 anak2 utk scul pstu antar anak, pastu amik anak, pastu balik umah dan rutin harian pon bermula. Kdg2 sunyi sgt rasa tp tngok muka anak2 hati rasa PUASSSSSS, bcoz i sndiri yg urus everything.

For my hubby ... welcome back.We miss u so much and for Malcon IV selamat berjuang.And for Pak Nil syabas krn berjaya mendidik anak2 menjadi pelajar yg cemerlang.

AMY SENSEI said...

Sebagai seorang pendidik, dari sinar mata seseorang pelajar saya sudah dapat mentafsir samada pelajar tersebut kurang kasih sayang keluarga, mempunyai emosi yang bermasalah dan 'lonely', kekadang saya terlalu memberi perhatian kepada pelajar yang sedemikian tetapi saya tidak adil kepada pelajar2 lain kerana saya haruss memberikan layanan yang sama rata di dalam kelas. Namun perasaan dan naluri keibuan saya mengatasi segala-galanya.

Untuk Abg Aznil, teruskan perjuanganmu, tahniah sempena kemenangan baru2 ini. Peace from Amy Sensei.

♥ aN_Na ♥ said...

da 1st time i read it, i was like,
>> "wait2, do i read it wrongly?"
n i've to repeat reading the QnA again!

HOW EMBARRASSING... ;'(

Nora said...

Salam Paknil,

anak saya Dian amat meminati Tom tom Bak dan juga paknil sebagai idolnya.

Mohon kebenaran dari paknil untuk link blog ni ke blog saya ya.

Thanks and all the best.

zul's said...

sedih tengok jawapan tu.. manalah pegi kasih sayang ayah ibu pelajar tu.. sampai student tu boleh jawab pembantu !

muhdzahari said...

anak-anak sekarang banyak dibela oleh bibik kan?

macam mana lah kalau bibik tu jenis yg zalim..

kasihan anak itu..

Mariah said...

hahaha!
mcm buat2 jer ketas tu..
x kan dorg mesti letak PEMBANTU sbg option?
mcm tut je~

LitTle bUBu~ said...

zaman skang kebanyakan ibu hanye melahirkan.. tp ibu tetap ibu..

:. aYu .: said...

salam...pertama kali ke blog paknil..
terdetik untuk saya meninggalkan komen pada entry yg amat menduga hati kecil saya..

semoga suatu masa nanti andai saya menjadi seorang ibu, saya menjadi ibu yg misali...anak2 kan mcm kain putih, tletak kat tgn parents nak corakkan..

azmani said...

tahu x per....anak lebih mengenali bibik dari ibu bapa kandung sendiri...so ape kes?

norandrew said...

Akum! Maaf PakNil, Nor sibuk untuk on Blog these few days, busy working! Tapi bila Nor on hari ini, Nor rasa sedih, hati Nor menangis. PakNil, apalah daya Nor, Nor terpaksa tinggalkan anak-anak Nor dengan ibubapa untuk bekerja diluar negara. Negara yang Nor bekerja sekarang tidak membenarkan Nor membawa anak-anak bersama. Hati ibu mana yang tak pilu dan sedih PakNil tinggalkan anak-anak begitu untuk bekerja apatah lagi bapa mereka tidak hiraukan mereka. Nor tak salah takdir dan Nor harap anak-anak Nor tak salahkan Nor.Nor tak nak ada jawapan begitu di kertas peperiksaan mereka.....

anastasia from andalusia said...

saya mo papa sayang ma sa...
sayang ma anak-anak dia...
papa jarang sayang kami..
kenapa???
buat pa lahirkan kami di dunia ni kalo nda sayang!!!!???

aqil said...

btol2..banyak ibu bapa sekarang ni yg x pedulikan anak2..or x tahu pon anak diorang nie nak ape sebenarnya..ayah sibuk cari duit..balik malam...mak pon sibuk buat hal sdr... :'(