Tuesday, October 14, 2008

ALBUM SUDIRMAN : PERASAAN


Ini adalah antara album Sudir yang menjadi favourite Paknil. Bukan sahaja lagunya besh2 tapi sebab PakNil rasa pada album ini fotografi dia memang cantik dan menarik.
Dari apa yang PakNil baca, gambar di jalanraya ni Sudir amek pada ketika awal pagi dan tu sebab tak banyak kereta masa ni. Bayangkan, Sudir begitu komited untuk buat fotografi sebab dia kena bersiap awal pagi.
Memang cantik cover album ni dengan Sudir memperkenalkan penggunaan Mafla (selendang) untuk dipadankan dengan suit serba off white tetapi hanya dipadankan dengan snickers yang santai!
Mendahului zamannya! Itu yang PakNIl boleh komen.
Pada gambar belakang album ini, sekali lagi Sudir digambarkan dengan gabungan warna earth yang sejuk mata memandang. Kalau penyanyi lain ketika ini pasti menggunakan gambar besar ini untuk kulit depan album kerana strateji pemasaran tapi tidak pada Sudir. Sudir mempertaruhkan gambar ART untuk albumnya ini.

Album ini menjadi teman PakNil setiap masa santai di rumah. Dalam album ini juga terselit lagu TOYOL yang PakNil turut nyanyikan sebagai mengingati zaman remaja Paknil.
Antara lagu lain dalam album ini adalah Ku Ingin Bersama, Mat Disko, Kerana Kau (Ku Kemari), Usah, Gerimis Di Lautan, Untuk Selamanya, Senja Berulang Senja, Engkau Segalanya, Air Mata Kasih dan Anak Dunia.
Banyak betul lagu dari album ini yang jadi hits dan duputarkan di radio. Mesti Sudir puas dengan album ini sebab banyak lagu yang menjadi pilihan pendengar. Susah nak dapat album yang mempunyai lebih dari satu lagu hits dalam sesebuah album sekarang ni!
Album ini diterbitkan oleh Ooi Eow Jin (Dikenali sebagai Papa Jin di TV3) pada tahun 1979, 29 tahun yang lalu.
Pada ketika ini PakNil berusia 17 tahun dan berada di tingkatan 5. Tentunya jika kowrang perasan ada pengaruh pakaian Sudir pada pakaian yang PakNil kenakan untuk persembahan di sekolah ketika itu.
Ayah PakNil begitu sporting menyerahkan pakaian kesayangannya yang disimpan bertahun2 kepada PakNil. Ini menunjukkan, ayah PakNil faham akan minat dan kesukaan PakNil dan PakNil abadikan kenangan kedua2 detik indah ini untuk dikongsi bersama di blog ini.

20 comments:

dzihnie said...

salam Paknil...ada jugak album ni ye kat Paknil...lagu kegemaran saya ade jugak mcm gerimis dilautan dan senja berulang rindu...putar kan lah kat era 10 - 1 nanti ek...walaupun lagu 'surat ku yg ini ' tak de tapi tak pe lah..kira ok la tu...good luck atas dedikasi paknil menampilkan sedikit cerita allahyarham sudir.

anne said...

arwah sudir ahead of his time kan....

Enche' Adykasyah said...

Salam Pak Nil, seronok jgak kalau Pak Nil mengacara semula AF.. Tapi ada ke AF7? Haehehehee..

Pak Nil, ada dapat tak kad raya dari kami sekeluarga? Sampul berwarna hijau dan didalamnya ada kad buatan sendiri..?

luah_rasa said...

wah kelas gitu gambar paknil masa dulu2....kelas gitu~!!!tp mmg sudirman tiada pengantinya

edzlin007 said...

salam paknil.

mak saya ada album ni, tapi dah lama saya tak dengar lagu-lagunya dalam album ni. baru perasan yang fesyen baju arwah pakai cover tu sekarang orang selalu pakai. dan err, paknil memang macam arwah sudirman dalam picture bawah tu.

NoorSham said...

Paknil ke tuh... Hahahaha.. Wakakakaka... gonjeng !!!!

amiechomel said...

Pak Nil! You look so so different! Sememangnya sekarang jauh lebih handsome! I love that song "Toyol" that you sang. yang kelakarnyer, my hubby thought that song is originally yours, dia tak tau pun lagu tu lagu arwah Sudir... Congrats!

Gee said...

sa suka lagu warisan tu...lagu patriotik yg paling best..

Suzy said...

A'skum Abg Aznil...

Yup,arwah Sudirman's ur idol kan...
Walaupun Suzy tak jumpenye mase zaman Suzy,tapi dari cerita2 & persembahannye yang dimainkan balik Suzy dapat rasekan yang arwahnye memang seorang yang istimewa...
Banyak lagu2 nyanyiannye best2,fun...
Persembahannye pulak lain dari yang lain...
Sehingga kini,walaupun arwahnye sudah pun kembali ke rahmatullah namun tetap di ingati oleh orang ramai...
Marilah kite sama2 sedekahkan AL-FATIHAH buat arwahnye...
Semoga rohnye dicucuri rahmat olehnye yang maha esa,amin!

SALAM SAYANG DARI,
SUZYLINA ;)

puteri_jelita said...

salam paknil, i pun minat kt arwah sudir..lagu2 arwah best2 klu dengar leh tangkap syahdu...

The Red_Devil said...

hi paknil ..

dalam kete saya ada 3 keping cd lagu2 terbaik sudirman .. memang selalu dengar and no doubt dia memang legend.

paknil dulu kulit gelap sekarang ni dah putih melepak. Apa rahsianya? Hehehehe ...

Muhammad said...

yeah
lahir pada pertengahan era 80 , buat me tahu n kenal siapa Arwah .( walau x-pernah berjumpa ).

my fav song if pergi karoeke ialah
Aku Penganggur ,Hujan & Nilai Cintamu

Arwah mmg penghibur yg berbakat
( Mampu menulis dan melukis kartun dengan baik )

beliau mmg tiada ganti :)

p/s: misz nak tgk lagi film KAMI ( suka ngan babak masa arwah mengeja nama kat dingding..

Amel Hanan said...

LOL! Kalau PakNil pakai stail Sudirman... saya plak pakai stail PakNil :)

Lagu Toyol PakNil best, saya nak mintak otograf Toyol yg kiut tu bleh?

kaisu said...

kecik2 lagi pak nil dah stylo!
huhuhu...

nani said...

paling ingat tentang sudir ialah air jenama Sudi. selalu la gak beli kat kedai. tapi time tu saya sek rendah lagi, mak tak bagi beli baik minum air kat umah je. yang paling ingat kalo time merdeka memang muka arwah je la ada kat tv buat show. paling suka nengok video klip arwah dengan kak nita lagu bercanda di pasiran pantai...hehehe...yg last sekali tu yg best tu!!

oto said...

salam pak nil.. sihat?

mmg berperasaan la pak nil nie..touching sugguh bila cite bab2pasal arwah Sudirman nie..
Dia mmg Lagenda Tanahair..

Apapun, gaya tiru macam artis pak nil tu bleh tahan la.. tapi time tu pak nil nmpk mcm ala subramaniam la..hik hik.. gelap sikit.. tapi la ni dh cerah betul.. apa rahsianya? Fair & Lovely? wow.. menakjubkan!! maklum la keja kt aircond..haha..

ok pak nil, keep up the good works!

NieRadiNa said...

salam...paknil klakarla gmbar paknil masa muda2 dlu....

gambar allahyarham sudir tuh...paknil prasaan tak cam que haidar skit2 muka dia....masa muda2 dlu....

5sn1smksk said...

Apa2 pun lagu yg paling best ialah merisik khabar dan salam terakhir...hohhhooo...sungguh bermakna bait2 lirik dia...

amy said...

hua2..paknil ms muda...

|A|z|R|i|N| said...

ni 1st time tgk blog paknil nih. bole thn la eh...ramai gak pengunjung eh! org famous la katakan...

btw, muka paknil skrg lagi nmpk kehensemannya dr dulu lah..

akkakakak..