Tuesday, September 9, 2008

INI JUGA ANAK2 KU…







Bergenang airmata PAKNIL bila melawat kanak2 barah di wad Onkologi HUKM Cheras baru2 ni. Yelah, beberapa hari sebelum Paknil naik Genting untuk acara Meet Uncle Aznil pada 30 Ogos, Paknil cari masa untuk bersama dengan anak2 yang kurang bernasib baik ini. Mereka juga anak2 Paknil dan Paknil tahu, mereka juga nak bersama Paknil.
Seronok rasa dapat luangkan masa buat sejam dua bersama diorang. Reaksi gembira mereka dah cukup menginsafkan Paknil. Kalau lawatan ini dapat dijadikan ubat semangat bagi mereka meneruskan kehidupan, Alhamdulillah!
Ada yang malu, ada yang terperanjat, ada yang hepi sangat dan ada yang menyorok bawah selimut. Macam2 reaksi yang dapat Paknil tengok.
Yang paling Paknil kagum ialah semangat ibubapa yang berada di sisi anak2 mereka. Paknil pesan kat diorang agar diorang terus jaga kesihatan sebab mereka kena sihat untuk jaga anak2 yang sakit.
Paknil juga terus jadi insaf tentang kesihatan Paknil dan anak2. Yelah Paknil ni suka kerja sampai lupa jaga kesihatan. Jadi bila dah bersama dengan mereka, baru Paknil sanjung erti dan makna SIHAT.
Korang juga, doakan kesihatan Paknil eh!

25 comments:

edzlin007 said...

salam paknil. terima kasih kerana sudi menjenguk kanak-kanak itu semua. saya yang "dibesarkan" di sana suatu ketika rasa sangat terharu bila tengok paknil berada di sana untuk menceriakan mereka.

saya juga doakan paknil semoga sihat selalu. keje kuat jangan kesihatan terabai ya.

nacha said...

sy pun turut terharu tgk all the pics. sian kat derang tu. kalo sy tgk sendiri depan mata sure bole menitiskan air mata. bravo Paknil.

mira//naba said...

bestnye dapt jumpe paknil..
untung budak2 tuh..
paknil seorang IDOLA:)
selamat berpuasa:)

Farazila said...

siapa x sebak bila keadaan ank2 yg masih kecil bertarung dgn penyakit kan...

harus bersyukur dgn kesihatan yg tuhan telah berikan...

Su said...

InsyaAllah Pak Nil...doa kami utk pak nil yg menceriakan hati si kecil....

smgt anak2 kecil ni jd kuat dgn kehadiran pak nil...

azlin hashim said...

Aik Paknil ada balik? Paknil ni g mana sbnrnya... kejap ada kejap tak de.. mcm ni ar paknil baru best, k'orang syg paknil... cpt up-date blog kan...

Paknil, doakan sy juga... sy kena CHIGUKUNYA tak baik lg ni. dh mcm2 ubat dah telan.. kalau ada petua tlg ar bg..

azlin hashim said...

Paknil, baby girl yg paknil dukung tu( baju putih & pink) pun sakit barah gak ke? aduh, kecilnya dia..
tak sanggup ar nak tgk.. aduh..

atty's said...

salam paknil..
kalo kita yg gi pun mesti sedih..insaf..bila tgk diaorg.

anne said...

alhamdullilah abg aznil dapat buat kerja2 amal mcm ni.

mmg menginsafkan. 1. semangat dia orang menghadapi dugaan 2. kita yg sihat kadang2 lupa nikmat "sihat"

abg aznil kerja banyak pun take care of yr health ok!

cindataman said...

kesian diorang kecik2 dah tanggung sakit. terima kasih PakNil krn beri semangat pada mereka dan juga ibubapa mereka.

i always have a lump in my throat and tears streaming down my face when PakNil do an entry about kids. i dunno why.

april RD said...

uncle...
u r such a kind-heart person... may u be the instrument of god to spread the joy to the kids all over Malaysia....

eiLda epaL said...

paknil,

sebagai seorang rakyat Malaysia, saya mengucapkan ribuan terima kasih kerana paknil sangat prihatin pada nasib anak-anak ini...

apa yg saya nampak sekrg, paknil sangat berjiwa kanak-kanak...paknil ambil berat pasal mereka, luangkan masa dgn menjenguk mereka, hulurkan bantuan yang sedaya mampu...

di harap usaha paknil dapat diteruskan juga oleh artis-artis lain di Malaysia ini...

mudah-mudahan hidup paknil lebih diberkati oleh Allah SWT hendaknya...amin...

eiLda epaL said...

paknil,

kami tak pernah putus doa untuk paknil agar paknil sekeluarga sihat hendaknya...

paknil pon jaga kesihatan paknil dengan baik...kerja pon kerja jugak, tapi badan kita bukan mesin...nak pakai lama lagie, insyaAllah...

so, take a good care of urself and family...

LMj said...

ala Paknil... tengoh gambar tu aje dah sedih. Meleleh-leleh air mata saya pepagi ni tengok gamabr-gamabr Paknil dengan anak-anak yang kurang bernasib baik tu.

Uwaaa!!!

Hertina said...

Akum Abg Nil,
(Terima kasih banyak2....)

Syukur alhamdulillah sempena bulan yang mulia ini sempat juga Abg Nil meluangkan masa kepada anak-anak kecil ini. Hanya mereka sahaja yang tahu bagaimana sakit dan derita penyakit yang mereka hadapi.

Semoga dengan post ini semua warga bloggers dapat mengambil satu ikhtibar daripada kejadian yg menimpa si anak-anak kecil ini.

So kepada Abg Nil dan bloggers semua jaga lah kesihatan sementara masih sihat. Semua kita semua selalu di bawah lindungan Allah Taala.

oto said...

salam pak nil..

sedihnye tgk anak2 kecil tu...kesiannye rasa..mesti tabah & redha sungguh ibu bapa dorang.. saya ni kalo anak2 demam je dh rasa sedih..sayu..sesungguhnya kalo kita rasa susah,kita kena ingat, ada lagi insan yg lagi susah dari kita.. huhu..

apa pun pak nil,mmg pak nil tk bias & masih ingat pd anak2 yg kurang brnasib baik..tahniah pak nil & terima kasih...

pak nil pun kena ingat.. jaga kesihatan elok2..keja,keja juga.. kesihatan kena jaga..kitaorg syg pak nil..

(sama2 kita ingat lima perkara, sebelum lima perkara; sihat sebelum sakit, muda sebelum tua, kaya sebelum miskin, lapang sebelum sempit, hidup sebelum mati..)

p/s:- bila pak nil nk dukung anak2 aku nih... mesti tk tido mlm dorang...wawawawa..

Hidemichimomotani said...

Paknil berhati mulia...

Kalau Paknil sakit, Paknil jgn minta ubat dari Profesor Klon pulak ye!

Nisa said...

baiknya uncle aznil... i'm so touching, i'm not playing ok, saya cakap betul, tengok saya dah menangis ni!

dzihnie said...

satu usaha yang baik paknil.berjumpa kanak2 yang tidak berupaya ,terpaksa melawan kesakitan yang kita sendiri tak tahu bagaimana rasanya...hanya kasih sayang dan perhatian dari kita yg dapat menjadi penawar pada kanak2 tu..sedih rasanya tapi berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul..cadangan saya paknil teruskan usaha spt itu ke rumah orang2 tua atau rumah anak2 yatim...

haziq said...

syukur dgn nikmat yg diberikan oleh allah. memang insaf bila tengok kanak2.semoga mereka cepat sembuh. semoga allah pjg umur pak nil,sihat & bahagia bersama keluarga tersayang.

mungkin pak nil boleh buat charity utk membantu kanak2 yg tak bernasib baik?

shuhailams said...

terharu betul bila tgk gambo2 tu..
mmg mengalir air mata kalu sy sendiri berada kat situ..

berat mata memandang beat lg bahu yg memikul..

doakn moga mereka tabah hadapi ujian dr Allah..

salnkudin2005 said...

a'kum abg aznil....
sy mmg minat sgt ngan a.aznil nih. sorang artis yg berwawasan n cute lak tu, tp kan yg x bestnya a.aznil x pnh tunjuk gambar anak2 n gf? susah2 sgt kawin ngan sy je la. kikikik!!!!!

UNIKL said...

Hi, Aznil . Saya cuma ingin maklumkan , salah seorang sahabat Aznil dlm gambar ber-6 tu, yang kanan sekali saya amat kenal sangat.

Pertemuan ala Jejak Kasih

aNnE^wHaTeVeR said...

good effort! kekadang what we do sekarang ni kita tak kena repay secara "touch n go", God will always give back what we had give.. seronok bila buat kebajikan camni. Satisfaction by helping is the best! keep it up! ^__^

MahaSayang said...

saya sgt terharu dengan cara paknil bermesra dgn anak2 istimewa ini...utk tatapan paknil..14hb ni genaplah 3 bulan saya kehilangan anak buah tersayang.. Fadzlin Basyirah 5 tahun...dia telah kembali ke rahmatullah akibat penyakit kanser buah pinggang.....sungguh sedih kami sekeluarga...namun kami semua redha dengan ketentuan ilahi...